JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt vil ha et bedre samarbeid med regjeringen: – Ønsker ikke å være en motstander

Rødts to stortingstopper, Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen, inviterer regjeringen til samarbeid med en utstrakt hånd. Men kan ikke svare på hva de vil gi tilbake.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen på Rødts sommer-pressekonferanse.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen på Rødts sommer-pressekonferanse.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Det er tiden for halvårige pressekonferanser for å oppsummere det som har skjedd på Stortinget siden nyttår.

Rødt benyttet tirsdag anledningen til å komme med en utstrakt hånd til regjeringen. Resten av pressekonferansen, brukte imidlertid partiets leder og nestleder til å kritisere dagens regjering for det meste de gjør.

– Det er mye kjærlighet i kritikk, er det ikke det folk sier, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen til FriFagbevegelse.

Mye lest: Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig

– Vårt poeng er at på noen områder; som arbeidsliv, velferd og strøm, er regjeringspartiene, Rødt og fagbevegelsen enige. Det må være mulig å bygge videre på at flertallet er større enn regjeringen selv. Så er det også noe vi er dypt uenige med regjeringen om. Først og fremst på skattepolitikken. Der holder regjeringen sine egne løfter til de rike helligere enn sine løfter for en forandring, sier Sneve Martinussen.

Skusler bort flertall

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen er i ferd med å skusle bort et historisk flertall på Stortinget på historisk kort tid. Han oppfordrer statsminister Støre og regjeringen om å bruke sommeren til selvransakelse. Og slutte med den evinnelige slalåmkjøringen på Stortinget.

– Fjorårets valg ga et solid flertall på venstresiden. Det vi håpet var at regjeringen tok det signalet fra velgerne. Valget var ikke en gigantisk seier for høyresiden. Det kan man fastslå. Vår dør står fortsatt åpen. Men nå må regjeringen snart bestemme seg for hva de vil, mener Bjørnar Moxnes.

– Vi ønsker ikke å være en motstander til regjeringen. Men ved at regjeringen holder Rødt på en armlengdes avstand gjør de oss til en motstander av regjeringen, la han til.

Han kom samtidig med en advarsel:

– Fortsetter regjeringen som i dag, kommer det til å skylle en høyrebølge over landet om både et år og tre år. La oss heller bruke stortingsflertallet til å føre en politikk med retning og handlekraft, for vanlige folk i hele landet, mener Moxnes.

Tror ikke flystreiken blir langvarig: – Dette har ikke luftfarten råd til, sier forsker

Tre punkter

Moxnes og Martinussen er spesielt opptatt av tre områder som man kan samarbeid om: Arbeidsliv, velferd og strømpriskrise.

– Hvis regjeringen leverer på den forandringen folket ville ha, vil det også være bra for regjeringen. Da vil regjeringen også få større oppslutning, mener Moxnes.

FriFagbevegelse utfordret Rødt-duoen på hva de kan bidra med i et slikt samarbeid og hvordan det skal fungere. Men fikk ikke noe konkret svar.

– Det er ikke bare det som skjer på Stortinget som er viktig, det blir lagt merke til at regjeringen ikke leverer, poengterer Marie Sneve Martinussen.

– Vi får jo tro at regjeringspartiene er interessert i å vinne valget igjen. Da kan de ikke oppføre seg slik at Erna Solberg ikke kan sitte stille i båten, som de holder på med nå. Det er saken: Rødt var med på å sikre det historiske store flertallet for et skifte sist helg. Et valg som var en dom over Høyre-regjeringens forskjellspolitikk. Vi krever ikke at regjeringen legger Hurdalsplattformen i en skuff. Vi er bare mer utålmodig og vil ha mer. Derfor vil vi samarbeide med regjeringa, sier Marie Sneve Martinussen.

– Velgerne og fagbevegelsen er utålmodig. Ønsker regjeringen storm fra alle kanter i alle saker, får de fortsette slik. Men kommer de til oss skal jeg love at de kan få litt større arbeidsro, mener Bjørnar Moxnes.

– Hvis regjeringen fortsetter vinglingen i sentrum må de ta kostnaden, sier Rødt-lederen.

Annonse

Flere saker

Annonse