JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbyråer:

Rødt vil la staten overta for bemanningsbyråene

Rødt vil la staten sørge for utlån av arbeidskraft mellom bedrifter og opprette en bemanningsordning for industrien for å få hjulene i gang etter koronakrisen.
Bjørnar Moxnes legger fram Rødts svar på regjeringens krisepakker.

Bjørnar Moxnes legger fram Rødts svar på regjeringens krisepakker.

Nanna Aanes Wolden

Ansvaret for å få ledige tilbake i jobb, må være offentlig, mener partileder Bjørnar Moxnes. Han peker på at arbeidsledigheten er høy, samtidig som det mangler arbeidskraft i viktige sektorer.

– Bemanningsbransjen er innrettet på å importere billig arbeidskraft fra utlandet og uegnet for jobben. Vi trenger en aktiv statlig politikk for å få folk i jobb, skaffe ledige folk til de ledige jobbene og gi ledige opplæringen de trenger for å kunne ta jobbene, sier han.

Rødt legger onsdag fram et koronaprogram som er et svar på regjeringens tiltakspakker og forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Programmet er på 50 milliarder kroner i umiddelbare tiltak, i tillegg til et investeringsprogram for leverandørindustrien på 50 milliarder kroner fram til 2023.

Forslagspakke

* Ytterligere 10.000 stillinger innen velferdstjenestene, samt styrking av kommuneøkonomien.

* Nav får 600 nye stillinger for å håndtere den økte ledigheten.

* Flere tiltaksplasser.

* En statlig bemanningspool for industrien.

* Arbeidstilsynet og fagbevegelsen skal overvåke og forhindre useriøse aktører og at færre får fast ansettelse som følge av krisen.

* Det bør legges til rette for utlån av arbeidskraft mellom bedrifter.

* Det skal vektlegges kortreist arbeidskraft i sektorer hvor behovet svinger.

Grønne investeringer

Rødt peker også på inntektssikring for arbeidsledige som et hovedområde i kriseprogrammet. Partiet foreslår å øke dekningsgraden til 80 prosent opp til 300.000 kroner for dem som mottar dagpenger. Inntektssikringsordningen bør forlenges ut året.

– Mange faller fortsatt utenfor ordningene og får ikke penger fra Nav. Derfor foreslår vi en sterkere inntektssikring for alle som står uten arbeid og at økningen i dagpenger skal gjelde også for dem som ble ledige før krisen, sier Moxnes.

På lengre sikt foreslår partiet å sette av 1.000 milliarder kroner fra oljefondet til investeringer i miljøvennlig industri og infrastruktur i Norge.

– Krisepolitikk koster. Men det koster mer å la arbeidsledigheten bite seg fast, og det vil koste mer ikke å stoppe klimaendringene, derfor foreslår vi akutte tiltak som skaper arbeid her og nå og samtidig legger grunnlaget for miljøvennlig verdiskaping i hele landet, sier nestleder Marie Sneve Martinussen.

Annonse

Flere saker

Annonse