JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021:

Rødt-Moxnes sammenlignet Ap med en upålitelig bruktbilselger: – Vanskelig å ta seriøst

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vakte oppsikt på helgens landsmøte. Han fridde til Arbeiderpartiet, men på en uvanlig måte.
Bjørnar Moxnes med harde utfall mot Aps skattepolitikk på Rødts landsmøte.

Bjørnar Moxnes med harde utfall mot Aps skattepolitikk på Rødts landsmøte.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Rødt-leder Bjørnar Moxnes inviterer de rødgrønne partilederne om å sette seg ned sammen med ham for å finne ut hva de kan samles om.

– Og så kan vi fortelle innbyggerne hva de kan forvente etter valget med nytt flertall, sa han på landsmøte i helgen.

Samtidig uttalte han at han heller ville stolt på en bruktbilselger med anonym profil på finn.no enn å stole på Aps løfter om å få ned forskjellene.

Det får Arbeiderpartiet til å riste på hodet.

Finanspolitisk talsperson, Eigil Knutsen, spør om sammenligningen med en upålitelig bilselger var en del av invitasjonen.

Se lista: Dette var de viktigste vedtakene på Rødts landsmøte

Bruktbilselger

Uttalelsen har også skapt store reaksjoner på sosialdemokratiske sosiale medier.

– Denne retorikken gjør det vanskelig å ta Bjørnar Moxnes seriøst, sier Eigil Knutsen til FriFagbevegelse.

Han vil likevel gjenta det Jonas Gahr Støre har sagt flere ganger om Aps holdning til samarbeid: Målet er en Ap-ledet flertallsregjering med SV og Senterpartiet.

– Så skal vi også ha dialog med de andre partiene som ønsker å bytte ut dagens høyreregjering og føre en mer rettferdig politikk, sier Eigil Knutsen.

Samtidig har Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gang på gang sagt at han ønsker en Ap/Sp-regjering.

Slik forklarer Bjørnar Moxnes hvorfor han sammenligner Ap med «en bruktbilselger med anonym profil på Finn.no». Han tror Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil møte motkrefter som vil gjøre det vanskelig å forandre mye på politikken.

– Senterpartiet og Arbeiderpartiet mener skattenivået ikke bør økes noe særlig. Ikke fordi de ikke kan, men fordi de ikke vil. Sannheten er at de veldig ofte er enige med Høyre i skattepolitikken, mener Moxnes.

– Skal du skaffe finansiering til å styrke velferden, hjelpe de arbeidsledige, eller fase inn gratis tannhelse, må du hente pengene fra et sted. Vi vil ikke skattlegge folk flest hardere. Det vil ikke Sp eller Ap heller. Men ser du på de alternative budsjettene er det ikke stort de henter inn. Da må du ta en fight med milliardærene, mener Bjørnar Moxnes.

– Da trengs det noen som stiller opp og presser på. Da kan Rødt og fagbevegelsen sammen være viktig for å ta de fightene. Se på velferdsprofitten. Det er snakk om milliardkonsern som vil sette alt inn på å stanse politisk forandring. Det handler om å sikre seg mye profitt, mener Moxnes.

Moxnes på landsmøtet til Rødt: – Det vil være døden for den forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på

Med knusende ro

Eigil Knutsen tar angrep fra Bjørnar Moxnes om skattepolitikk med knusende ro.

– Arbeiderpartiet går til valg på et forutsigbart skatteopplegg som gir lavere skatt til folk med lave og vanlige inntekter, og høyere skatt for folk med høye inntekter og store formuer, sier han til FriFagbevegelse.

Han sikter blant annet til Bjørnar Moxnes og Rødt som hvert år foreslår i Stortinget å skrote hele oljeskatteregimet, som sikrer tusenvis av arbeidsplasser i industrien.

– Ap vil utvikle olje- og gassnæringen videre og skape nye arbeidsplasser i industrien. Alle som er opptatt av det bør stemme Ap og holde seg langt unna Rødt og Bjørnar Moxnes, svarer Eigil Knutsen.

Annonse

Flere saker

Annonse