JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Marie Sneve Martinussen er nestleder i Rødt og inviterer Arbeiderpartiet til å stemme for partiets forslag om industripolitikk.

Marie Sneve Martinussen er nestleder i Rødt og inviterer Arbeiderpartiet til å stemme for partiets forslag om industripolitikk.

Øystein Windstad

Rødts nestleder har fulgt med på Arbeiderpartiets industripolitikk. Nå mener hun tiden er inne for mer samarbeid

Marie Sneve Martinussen liker signalene fra Ap-landsmøtet. Nå øyner Rødt muligheten for en allianse i industripolitikken. Men får tvert nei av Ap.

helge@lomedia.no

Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt fulgte nøye med på landsmøtetalen til Ap-leder Jonas Gahr Støre sist torsdag. Sammen med signaler fra næringspolitisk talsperson Terje Aaland og en uttalelse om industripolitikk på landsmøtet, mener Martinussen det lover bra for framtiden.

– Talen til Jonas og signalene fra Terje om at ikke en kilowatt skal gå til utlandet hvis det trengs i vår egen industri, er helt i tråd med Rødts politikk. Men det behøver ikke bare være talepunkter. For å få til dette trenger vi Rødts 12 industriforslag som skal behandles i Stortinget denne våren, sier Marie Sneve Martinussen ti FriFagbevegelse.

Arbeiderpartiets Terje Aasland anklager Rødt for å være naive og useriøse i oljepolitikken

– Konkurransefortrinn

– I en tid med omstilling av norsk industri er det viktig å beholde kraften som et viktig konkurransefortrinn. Det er ekstremt viktig. Vi kan ikke kappe av oss det ene beinet som norsk vannkraft har vært, sier Marie Sneve Martinussen.

Nei til North Connect må være et resultat av det, mener hun.

Acer-kompromisset i Stortinget binder en eventuell ny utenlandskabel til Statnett, men Rødt-nestlederen mener hvem som eier kabelen er mindre viktig.

– Det som er viktig nå er eksportkapasiteten, ikke kun hvem som drifter eller eier kabelen, mener hun.

En nylig undersøkelse foretatt av DeFacto sier tydelig hvor alvorlig dette kan bli. En økning av strømprisen med 10 øre vil øke kraftkostnaden til norsk industri med 3,5 milliarder kroner.

Rødt ønsker å utvikle lengre verdikjeder – flere industriarbeidsplasser i Norge – basert på bioressurser i hav, jord og skog. Det mener Sneve Martinussen Ap bør kunne støtte.

Krav til offentlige innkjøp for å sikre verftene ved bygging av nye fregatter eller kystfartsskip likeså.

Rødt har levert til sammen 12 forslag til Stortinget. En uttalelse som er foreslått foran landsmøtet i mai inneholder ytterligere åtte forslag.

Rødt vil bruke oljefondet til å bygge norsk industri

Havvind viktig

I sin tale til Ap-landsmøtet fortalte Jonas Gahr Støre om Aker Solutions som utvikler en vindpark utenfor kysten av California.

De lager flytende understell og offshore kraftstasjoner og mye mer.

– Våre folk kan lede an i utviklingen av global havindustri. Men da må vi gjøre det industrielt. Slik vi gjorde da vi fant oljen. Vi må åpne Nordsjøen som øvingsarena og produksjonsområde for havvind. Og som med oljen og gassen, må Equinor dra med seg norske underleverandører når de nå går inn i havvind. Norsk leverandørindustri skal bli best i verden, også på havvind, sa Jonas Gahr Støre.

– Vi har foreslått et pilotprosjekt på havvind hvor vi kan bruke den kompetansen som leverandørindustrien har med blant annet flytende understell. Det er bare å støtte det når det skal behandles i Stortinget, mener Sneve Martinussen.

Hav av forskjell

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson, Terje Aasland, synes det er bra at flere er opptatt av industri.

– Det er positivt at også Rødt erkjenner at Ap sin industripolitikk er bra og Rødt er hjertelig velkomne til å støtte våre offensive forslag i Stortinget. Likevel er det et hav av forskjell på Rødts og Arbeiderpartiets grunnleggende inngang til industripolitikken, sier Aasland til FriFagbevegelse.

– Det gjelder både for olje- og gassindustrien og vårt forhold til Europa. For Arbeiderpartiet er EØS-avtalen et avgjørende fundament for vårt viktigste hjemmemarked, Europa, med en andel på 70-80 prosent av industrivarene vi produserer. Dessuten vil Arbeiderpartiet utvikle – og ikke avvikle - olje- og gassnæringen. Det er totalt uaktuelt for Arbeiderpartiet å sette en sluttdato for olje- og gassproduksjonen i 2030 slik Rødt vil, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss