JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimaløsere i fiskeoppdrett:

Roger og Per-Kristian lager slam av fiskeavfall. Det er gull verd for bønder og busser

Slammet fra Salmars settefiskanlegg blir brukt av lokale bønder og Norske Skog i Skogn. Sånn ender fiskeavfall opp som gjødsel og biogass.
SLAM: Roger Vandsvik (til venstre) og Per-Kristian Landsem ved sluttenden av prosessen med å lage slam av fiskeavfall hos Salmar Settefisk i Follafoss.

SLAM: Roger Vandsvik (til venstre) og Per-Kristian Landsem ved sluttenden av prosessen med å lage slam av fiskeavfall hos Salmar Settefisk i Follafoss.

Håvard Sæbø

27.01.2020
09:00
27.01.2020 12:40

hanne@lomedia.no

FOLLAFOSS: I de lukkede anleggene i trøndelagsbygda blir avfallet renset bort og tatt hånd om. Alt avfallet suges ut fra tankene og filtreres flere ganger og tørkes til det er blitt til et nesten luktfritt slam som kommer til nytte i både landbruket og industrien.

En lokal bonde i distriktet henter slam som han blander med kugjødsel og bruker som gjødseltilskudd i gressproduksjonen. Det blir en litt annen målestokk over Norske Skog som henter slam i tankbiler og bruker det i det store biogassanlegget i Skogn. Biogassen er miljøvennlig og klimanøytral og blir brukt i busser og tungtransport i Norge, og erstatter fossilt drivstoff.

DEBATT: Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

Saken fortsetter under bildene.

LUKTFRITT: Slammet som produseres av fiskeavfallet er luktfritt.

LUKTFRITT: Slammet som produseres av fiskeavfallet er luktfritt.

Håvard Sæbø

STORT: Filterne som slammet siles gjennom har store dimensjoner. Men sørger for lite utslipp.

STORT: Filterne som slammet siles gjennom har store dimensjoner. Men sørger for lite utslipp.

Håvard Sæbø

Biobrensel

– Det er veldig bra at slammet blir til biobrensel med forsvinnende lite utslipp, sier klubbleder Per-Kristian Landsem og tekniker Roger Vandsvik, som viser Magasinet rundt i det svære anlegget i den gamle gruvebygda rett ved Trondheimsfjorden.

Havbruksnæringa møter mye kritikk for miljøødeleggelser rundt anleggene. Det meste av oppdrett skjer i merder som står i fjorder og sund langs nesten hele norskekysten. Fiskeavføring, rester av fiskefôr og selvdød fisk synker til bunns og skaper problemer for det naturlige økosystemet. Dette er et stort problem.

Flere aktører jobber med å lage lukkede miljøer for oppdrettslaksen ute i sjøen. Lukkede anlegg på land er veldig plasskrevende, for etter hvert som fisken vokser krever den større plass å leve på. Det handler om matsikkerhet og om dyrevelferd.

Lukkede anlegg

Men tidlig i livet krever den mindre plass. Derfor har de verken plassproblemer eller forurensningsproblemer ved de lukkede anleggene som ved settefiskanlegget til Salmar i Follafoss.

Fisken kommer inn som såkalt øyerogn i isoporkasser. De blir lagt i kasser i klekkeskap der de lever av innholdet i sin egen plommesekk til de når den størrelsen der de begynner å få fôr. Deretter flyttes de fra tank til tank ettersom de vokser og helt fram til de er klare settefisk, forteller Landsem og Vandsvik.

Resirkulering

Salmar har stor produksjon av yngel og smolt på seks forskjellige anlegg i Møre- og Romsdal, Trøndelag og Troms. Alle er avhengige av god tilgang på ferskvann for å øke produksjonen, noe de har ved settefiskanlegget i Follafoss, som er et av de største i Salmars eie.

Salmar har også investert i resirkuleringsteknologi som gjør det mulig å bruke mindre ferskvann. I Follafoss varmes produksjonsvannet opp ved hjelp av varmeveksling av avløpsvannet fra treforedlingsindustri i nærheten, og det er investert i varmepumpe og resirkuleringsteknologi som en backup til avløpsvannet fra industrien på stedet. Dessuten utnyttes produksjonsvannet til kraftproduksjon.

Andre miljøtiltak er rensing av avløpsvann og tiltak for å forebygge rømming fra settefiskanlegget. For der er det nulltoleranse.

Hva gjør vi for å berge kloden?

Møt klimaengasjerte arbeidsfolk i åtte ulike bransjer:
Mekaniker Remi (27) har laga verdens første oppladbare gravemaskin
Visste du at trær kan erstatte olje og gass? Her lager de gull av grønne skoger
Chris og kollegaene bygger nytt kontorbygg med gamle materialer
Her kjører avisbudene elektrisk: – Vi har varme i håndtak og frontrute, men jeg frøs på føttene
På dette trykkeriet forurenser de minst mulig: – Det gjør noe med selvfølelsen
Hotellkokk Anja gleder seg over at kjøkkenet bytter farlige kjemikalier med ozonvann
Roger og Per-Kristian lager slam av fiskeavfall. Det er gull verd for bønder og busser
Espen og kollegaene knuser 120 biler daglig – for å gi dem nytt liv
Ingen industriarbeidere skal føle klimaskam, mener Jørn Eggum: – Vær stolt over arbeidsplassen din
Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

Klimaløsere

Bedrift: Salmar Settefisk, Follafoss

Produkt: Produksjon av settefisk til oppdrett

Klimatiltak: Samler opp slam som blir til biogass og gjødsel

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.01.2020
09:00
27.01.2020 12:40