JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
EN DÅRLIG DAG: – Jeg har vondt i hele kroppen i dag og klarer mindre enn ellers, sier Anne Lise Fjøsne. Hun får Mariann til å lette litt på sykkelvektene.

EN DÅRLIG DAG: – Jeg har vondt i hele kroppen i dag og klarer mindre enn ellers, sier Anne Lise Fjøsne. Hun får Mariann til å lette litt på sykkelvektene.

Karin E. Svendsen

Her sparer de 15 millioner kroner i året på at flere eldre holder seg på beina om vinteren

Rundt 1.800 eldre dør hvert år etter hoftebeinsbrudd. Like mange havner på sykehjem

På landsbasis er det rundt 9.000 eldre mennesker som faller og pådrar seg hoftebrudd hvert år. Av disse dør om lag 20 prosent etter operasjonen. Nesten like mange flytter inn på sykehjem, og mange trenger mer hjelp hjemme etter en slik ulykke.


06.02.2018
08:49
21.08.2023 17:14

KARIN E. SVENDSEN

karin.svendsen@fagbladet.no

Femten ganger hver dag.

Det er målet Anne Lise Fjøsne har satt seg. Hun reiser seg opp fra en stol uten bruk av armer. Så fort hun kan.

Etterpå balanserer hun på en og en fot i ti sekunder. Når det er dårlig vær eller glatt ute, tar hun den daglige spaserturen innendørs.

– Men jeg er ikke så motivert til å trene hjemme, så det er godt å komme hit, sier hun.

En gang i uka trener den 90 år gamle kvinnen og sju andre godt voksne fra bydel Nordstrand i Oslo under veiledning av fysioterapeutene Mariann Eidset og Håkon Aalbu.

Dette er lønna i over 300 yrker

Antall lårhalsbrudd går ned

Marit Rognerud, tidligere bydelsoverlege, har vært en av pådriverne for å redusere risiko for fall blant eldre i bydel Nordstrand. Hun opplyser at et lårhalsbrudd koster samfunnet gjennomsnittlig 500.000 kroner første året. Av disse må kommunen eller bydelen dekke om lag 300.000 kroner til blant annet sykehjemsplasser, hjemmetjenester og rehabilitering.

– Vi har så langt klart å redusere antall lårhalsbrudd fra over 200 til 150 i året. Bydelen har dermed spart mer enn 15 millioner de tre årene vi har drevet aktiv forebygging av lårhalsbrudd, sier hun.

Rognerud tror antall lårhalsbrudd vil fortsette å synke, men sier at forutsetningen er at bydelen fortsetter innsatsen.

Jo mer styrke, jo færre fall

Fysioterapeutene vil ikke ta all ære for at antall lårhalsbrudd har gått kraftig ned siden de begynte med gruppetrening. Men de 23 treningsgruppene med over 100 deltakere hver uke er et viktig tiltak for å få ned tallet på fall blant eldre innbyggere. Og når uhellet først er ute, kan trening bidra til at skaden blir mindre.

– Vi vet at styrke og balanse har betydning for risikoen for å falle, sier Håkon Aalbu.

Fysioterapeuten påpeker at en person med god balanse og styrke ikke faller så ofte.

– Hvis også de raske muskelfibrene fungerer godt, kan en person som er i ferd med å falle, kjapt ta seg inn igjen, gjenopprette balansen og dermed unngå fallet, forklarer han.

Aalbu er kjent med at eksplosiv trening, også kalt power-trening, kan bedre nettopp denne funksjonen.

– Vi prøver derfor å motivere deltakerne til for eksempel å reise seg fort opp av stolen. De som er sterke nok, bruker vektvest, forteller han.

Ett mål med treningsgruppene på Nordstrand er nettopp å redusere antall fall, særlig de stygge fallene som fører til store skader. Men fysioterapeutene er også opptatt av at deltakerne skal fungere best mulig i hverdagen.

– Derfor knytter vi treningen til hverdagens funksjoner, som for eksempel å reise og sette seg, eller trappetrening, sier Aalbu.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REDD FOR Å FALLE: – Jeg trenger absolutt å trene balanse og muskulatur, sier Tove Siljeholdt (81). Hun har trent med fysioterapeutene på Nordstrand i to år etter kneoperasjon og blodtrykksfall etterpå. Hun har også en smertefull nervesykdom og må ta sterke smertestillende medisin.

(Denne bt kan brukes på annet bilde også. Kommer an på utvalget. Dame i blått i bakgrunnen må ut.)

REDD FOR Å FALLE: – Jeg trenger absolutt å trene balanse og muskulatur, sier Tove Siljeholdt (81). Hun har trent med fysioterapeutene på Nordstrand i to år etter kneoperasjon og blodtrykksfall etterpå. Hun har også en smertefull nervesykdom og må ta sterke smertestillende medisin. (Denne bt kan brukes på annet bilde også. Kommer an på utvalget. Dame i blått i bakgrunnen må ut.)

Karin E. Svendsen

Tester balanse, styrke og ganghastighet

Fysioterapeutene på Nordstrand tester deltakerne før og etter programmet, som tar tre måneder. De måler styrke, ganghastighet og balanse.

– Vi tar imot eldre som trenger spesifikk styrke- og balansetrening, og som kan komme seg til treningen ved hjelp av en pasientdrosje, sier Håkon Aalbu.

Hovedtyngden av deltakerne er over 85 år, og den eldste er nå 99 år. De fleste trener under veiledning av fysioterapeut to ganger i uka. Unntaket er vedlikeholdsgruppa som Anne Lise Fjøsne er med i. Deltakerne her trener bare én gang i uka fordi de har trent lenge. De kan øvelsene og er derfor i stand til å trene på egen hånd.

– Vi ser fort bedring etter noen timer med trening, forteller Aalbu. Han opplyser at de også kan dokumentere stor framgang av styrke og balanse gjennom testene av deltakerne.

LO spår pensjonssmell for sliterne

Merker at trening hjelper

Anne Lise Fjøsne merker at trening hjelper. Derfor kommer hun gjerne sammen med resten av gruppa for å trene opp balansen og muskelstyrken. I dag er det sirkeltrening som står på timeplanen.

Sirkeltrening består av flere øvelser der deltakerne beveger seg i ei løype fra den ene stasjonen til den andre. Mellom rekkverkene i gangbanen går de først vanlig, etterpå går de på tå og på hæl, de løfter knærne høyt opp mens de går, og de går på både hardt golv og myk skumgummi. Helst uten å holde seg. For å utfordre balansen enda mer, står de på et vippebrett. Etter balanseøvelsene trener de styrke av armer, bein og overkropp på ulike apparater.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Individuell dosering

Siden eldre mennesker er mer utsatt for belastningsskader enn yngre, og i tillegg kan ha en eller flere diagnoser, blir treningen tilpasset hver enkelt deltaker.

– Gradvis økning i treningsbelastning gjennom perioden er helt nødvendig for å redusere risikoen for skader, sier Albu. Han legger til at riktig belastning også er nødvendig for at deltakerne skal oppleve mestring.

En skade kan være innledningen til en passiv periode. Og er det noe fysioterapeuten frykter, er det nettopp passivitet.

– Det er beregnet at en eldre person kan tape inntil 1,5 prosent muskelmasse daglig hvis han eller hun skader seg og blir sengeliggende, opplyser Aalbu.

Få nyhetsbrevet vårt

Hva skal konsulenten, fengselsbetjenten, postbudet og konduktøren leve av når de blir pensjonister?

Philip har kols: – Jeg skulle gjerne visst den gangen jeg begynte i industrien, det jeg vet i dag

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

20 prosent dør etter operasjon

På landsbasis er det rundt 9.000 eldre mennesker som faller og pådrar seg hoftebrudd hvert år. Av disse dør om lag 20 prosent etter operasjonen. Nesten like mange flytter inn på sykehjem, og mange trenger mer hjelp hjemme etter en slik ulykke.

I bydel Nordstrand ble i 2011 hele 231 innbyggere over 65 år operert etter fall og hoftebrudd, altså brudd i lårhalsen eller bekkenet. Etter tre år med treningsgrupper og andre tiltak hadde tallet falt til 150 i 2015.

Kilde: Marit Rognerud, tidligere bydelsoverlege i Nordstrand og HiOA-rapport 2014 nr. 3: Kostnader ved hoftebrudd hos eldre, Liv Faksvåg Hektoen

Slik reduserer du risikoen for fall og brudd

* På baderommet: Bruk dusjstol og anti-sklimatte i dusj og badekar. Monter håndtak ved do og dusj/badekar.

* Belysning: Sørg for god belysning i alle rom.

La lyset stå på om natta slik at veien mellom soverom og bad er opplyst.

Sørg for at du kan skru av og på lys fra senga.

* Trapper: Monter rekkverk ved alle trapper.

Pass på at trinnene ikke er glatte, og at de er godt synlige.

* Tepper: Vurder om tepper kan fjernes da ulikt underlag øker faren for fall.

Sjekk at matter og tepper ikke er løse.

* Klatring i høyden: Unngå å klatre opp på stoler og krakker.

Kilde: Fall og bruddskader kan forebygges, Bydel Nordstrand

Hvis du holder på å falle, kan du kjapt ta deg inn igjen hvis du er trent.

Håkon Aalbu, fysioterapeut

Sand og brodder redder liv

Fall og brudd er livsfarlig for gamle mennesker. Derfor arbeider bydel Nordstrand systematisk for å redusere risikoen for fall.

En av fire eldre som faller og brekker lårhalsen, dør på grunn av skader som skyldes bruddet.

En ond sirkel

– De som faller, blir redde for å falle igjen, sier ergoterapeut Jolanda Sita Hoogerhuis i Vurderings- og rehabiliteringsteamet i bydel Nordstrand.

Et smertefullt fall kan føre pasienten inn i en ond sirkel som rammer den totale livskvaliteten; En person som er redd for å falle, blir anspent og ustø. Dermed øker risikoen for fall. Frykten for å skade seg kan bli så stor at de nesten slutter å gå. Uansett går de inn i en lang periode med passivitet etter et brudd og operasjon. Slik blir muskulaturen og balanseevnen redusert, og faren for stygge fall øker ytterligere.

– Derfor er det så viktig å unngå fall, konkluderer Hoogerhuis.

Flere tiltak

Jolanda Sita Hoogerhuis opplyser at bydelen har utviklet flere tiltak for å redusere risikoen for fall:

* En sjekkliste som skal brukes både av hjemmetjenesten og ergo- og fysioterapeuter ved hjemmebesøk. Både nye brukere, brukere som trenger mer hjelp, brukere som har falt eller blitt registrert hos legevakta, får tilbud om hjemmebesøk for å få vurdert fallfeller i hjemmet.

* Bydel Nordstrand er med i Oslo Helseetats prosjekt Aldersvennlig by. Målet med prosjektet er å trygge uteområdene for eldre innbyggere. Ett tiltak er gratis brodder og sand. De som trenger det, får sanden fraktet hjem og hjelp til å strø.

* Ansatte holder foredrag om blant annet fallforebygging for eldre innbyggere på treffsentre i bydelen.

* De har også laget en tipsbrosjyre som alle brukere av hjemmetjenesten får. Brosjyren skal legges ut på legekontorene og treffsentrene i bydelen.

* Brukere som er i stand til å følge instruksjoner og trene aleine kan få tilgang til en skjerm med virtuell trening. Fysioterapeuten lager et individuelt program for bruker og kan følge med hvor ofte brukeren trener, og om han eller hun gjør øvelsene riktig. Fysioterapeuten kan se av registreringen om brukeren trenger oppfølging og justering av programmet sitt.

06.02.2018
08:49
21.08.2023 17:14

20 prosent dør etter operasjon

På landsbasis er det rundt 9.000 eldre mennesker som faller og pådrar seg hoftebrudd hvert år. Av disse dør om lag 20 prosent etter operasjonen. Nesten like mange flytter inn på sykehjem, og mange trenger mer hjelp hjemme etter en slik ulykke.

I bydel Nordstrand ble i 2011 hele 231 innbyggere over 65 år operert etter fall og hoftebrudd, altså brudd i lårhalsen eller bekkenet. Etter tre år med treningsgrupper og andre tiltak hadde tallet falt til 150 i 2015.

Kilde: Marit Rognerud, tidligere bydelsoverlege i Nordstrand og HiOA-rapport 2014 nr. 3: Kostnader ved hoftebrudd hos eldre, Liv Faksvåg Hektoen

Slik reduserer du risikoen for fall og brudd

* På baderommet: Bruk dusjstol og anti-sklimatte i dusj og badekar. Monter håndtak ved do og dusj/badekar.

* Belysning: Sørg for god belysning i alle rom.

La lyset stå på om natta slik at veien mellom soverom og bad er opplyst.

Sørg for at du kan skru av og på lys fra senga.

* Trapper: Monter rekkverk ved alle trapper.

Pass på at trinnene ikke er glatte, og at de er godt synlige.

* Tepper: Vurder om tepper kan fjernes da ulikt underlag øker faren for fall.

Sjekk at matter og tepper ikke er løse.

* Klatring i høyden: Unngå å klatre opp på stoler og krakker.

Kilde: Fall og bruddskader kan forebygges, Bydel Nordstrand




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker