JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn:

Så stor lønnsvekst kan vi vente oss i årene som kommer, mener SSB

Årets lønnsvekst ble spist opp av strømsjokket etter tørkesommeren, men de neste årene vil vi få mer å rutte med, ifølge SSBs siste prognoser.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Colourbox.com

De siste årene har vært magre for vanlige lønnsmottakere. Den historisk lave lønnsveksten i 2016 ga oss i praksis null eller litt mindre kjøpekraft. Fjoråret ga heller ikke noen reell økning. Årets forventede lønnsvekst på 2,8 prosent ligger nær rammen fra lønnsoppgjøret. Men også den blir spist opp, takket være de økte strømprisene som fulgte etter den rekordtørre sommeren.

Framover ser det hyggeligere ut, ifølge prognosen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram torsdag. Økte oljeinvesteringer vil gi et løft for industrien, arbeidsledigheten ventes å falle, og flere kommer i jobb. Det gir økt press i arbeidsmarkedet og bidrar til å trekke lønningene oppover.

– Folk vil få mer å rutte med. Vi vil få en reallønnsvekst nær et normalt nivå på rundt 2 prosent i 2021, sier SSB-forsker Thomas von Brasch til NTB.

Følg oss på Facebook!

Renten skal opp

SSB anslår at oppgangen er bak oss og at vi går inn i det forskere og økonomer omtaler som en konjunkturnøytral fase. Det innebærer økte renter, økt lønnsvekst og en styrket krone.

SSB legger til grunn fem renteøkninger fram til slutten av 2021, i tråd med Norges Banks anslag fra september i år. Det tilsier en styringsrente på 2 prosent.

– En vanlig lånerente vil da ligge på rundt 3,7 prosent, sier von Brasch.

En sterkere krone vil gjøre det litt mer krevende for konkurranseutsatte næringer. SSB venter at en euro vil koste rundt 9,2 kroner i 2021, mot 9,6 kroner i dag.

Usikkerhet

Ifølge SSB fortsetter den internasjonale oppgangen, om enn i et mer moderat tempo enn ved starten av året. Faren for handelskrig mellom Kina og USA og usikkerhetene knyttet til britenes utmelding av EU ligger som usikkerhetsmomenter.

– Det er helt tydelige risikoer på nedsiden framover, og de er i hvert fall ikke redusert i løpet av de siste månedene. Men vi legger til grunn at det går mot en mer balansert utvikling i norsk økonomi, så generelt vil jeg si at det er mindre grunn til å være bekymret nå enn det har vært, sier von Brasch.

Prisene øker raskere enn lønna – kan bli reallønnsnedgang for norske arbeidstakere

Annonse
Annonse