JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir utbytte til tross for korona-støtte:

Sanner avviser utbytteforbud

Finansminister Jan Tore Sanner (H) mener det er uakseptabelt å bruke kontantstøtte til utbytte. Men han vil ikke tvinge bedriftene til å la være.
Arbeiderpartiets Eigil Knutsen mener Jan Tore Sanner (H) kommer med «hule ord».

Arbeiderpartiets Eigil Knutsen mener Jan Tore Sanner (H) kommer med «hule ord».

Jan-Erik Østlie

Onsdag ble Sanner presset i spørretimen om de siste dagenes mediesaker om bedrifter som har mottatt krisehjelp, men likevel nedbemanner eller betaler utbytte.

Finansministeren budskap er at de som får hjelp, bør vise moderasjon.

– Jeg mener det er riktig å be ledere og eiere om å vise moderasjon i den krisen vi er i nå. Det gjør de aller fleste. Eiere av bedrifter kjemper også en kamp for å redde livsverket og trygge jobbene, sier Sanner til NTB.

I spørretimen sa han også at det er «uakseptabelt» dersom kontantstøtte til bedrifter går til utbytte.

Men finansministeren mener det ikke vil være riktig å forby eiere å ta ut utbytte. Han viser til at utbytte kan være nødvendig for å betale skatter og avgifter og for å investere i nye arbeidsplasser.

– Så det å bruke norsk lov for å begrense utbytte, syns jeg er et lite egnet virkemiddel nå, sier han.

Denne skaper debatt: Koronastøtte går til utbytte: – Utrolig uklokt, raser leder i Industri Energi

Forsvarer nedbemanning

Arbeiderpartiets Eigil Knutsen mener Sanner kommer med «hule ord».

– Det eneste som gjelder, er krav. Mens Høyre er det første til å stramme inn på krav overfor trygdede og arbeidsløse som får hjelp fra fellesskapet, er tilliten til bedriftene grenseløs, sier han til NTB.

I spørretimen ville Knutsen også ha svar på om bedrifter som har mottatt krisehjelp, skal kunne nedbemanne som de vil.

– Vi har sett at hotellkjeden Scandic har varslet oppsigelse av tusen ansatte. Samtidig viser nå tallene at samme selskap, som har varslet så mange oppsigelser, har mottatt 335 millioner kroner fra kompensasjonsordningene, påpekte Knutsen.

Men nedbemanning kan også være nødvendig for å redde arbeidsplasser, ifølge Sanner.

– Det kan være slik i enkeltbedrifter, og nå uttaler jeg meg ikke om navngitte, at det å nedbemanne faktisk er et verktøy for å redde arbeidsplasser hvis alternativet ville være bedriften ville gå konkurs, sa han.

Mye lest: Venke (51) mistet hotelljobben: – Erna kan gjerne bytte plass med meg et års tid

Fem tok halvparten

Rundt 2.800 bedrifter så langt har hentet nesten 900 millioner kroner i koronastøtte, ifølge NRK. Men bare fem av selskapene har fått nesten halvparten.

Selskapene Oslo Plaza, Scandic, Hurtigruten, Color Line-gruppen og seismikkselskapet PGS har fått 402 millioner kroner – tilsvarende 46 prosent av tildelingene fra den nye kompensasjonsordningen.

Tallene omfatter kun utbetalinger fra den nye kompensasjonsordningen.

Fått med deg denne? 15 spørsmål og svar om ny pensjonskonto

Annonse

Flere saker

Annonse