JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

SAS nekter forbundsleder Elin Roverudseter å bytte vakt - får ikke komme på LO-kongressen

LO-lederen forlanger at SAS rydder opp. SAS mener kritikken er urimelig
Elin Roverudseter, forbundsleder i Kabinansattes forbund, kommer hjem fra jobb på New York-flyvning søndag kveld. SAS nekter å la henne bytte vakt slik at hun kan delta på LO-kongressen.

Elin Roverudseter, forbundsleder i Kabinansattes forbund, kommer hjem fra jobb på New York-flyvning søndag kveld. SAS nekter å la henne bytte vakt slik at hun kan delta på LO-kongressen.

Privat/Emmie Olivia Kristiansen

torgny@lomedia.no

Når LO-kongressen starter, vil et av LOs forbund, Kabinansattes Forbund, sannsynligvis ikke være representert i salen.

Forbundslederen, Elin Roverudseter, har ikke fått fri fra SAS for å delta på kongressen.

Roverudseter er til daglig kabinansatt i SAS, og flyr på internasjonale ruter.

Søndag kveld, dagen før kongressen starter, lander hun etter å ha flydd tur-retur Oslo – New York. Det er seks timers tidsforskjell mellom Oslo og New York. Når Roverudseter lander, er hun døgnvill og har jetlag.

LO-kongressen 2022: Her er alle delegatene

Tre dager fri

Det er en kjensgjerning at en har redusert arbeidskapasitet etter slike turer. I tariffavtalen for kabinansatte står det at personell som flyr over tidssoner, har krav på tre dager fri for å restituere seg.

– Jeg ba derfor om å få flyttet turen til etter Kongressen. SAS har forklart avslaget overfor meg med «ressursmangel», altså at det ikke finnes andre ansatte som kan erstatte Roverudseter de dagene hun er satt på flytjeneste i dagene før Kongressen.

Hun mener dette bare er tull. Forespørsel om fristilling fra flyvning til kongressen ble sendt inn lang tid i forveien, og ble ikke innvilget.

– Når jeg forespurte om fristilling på nytt og kom med løsningsforslag, så ble det avslått på nytt og for andre gang, sier forbundslederen. Hun viser til at tre dager på SAS langruter med tidsforskjell etterfulgt av fem dager i Kongressen etterfulgt av to dager til med flytjeneste etter Kongressen gir 10 arbeidsdager i strekk.

– Dette er ikke forenlig med flytjeneste, slår Roverudseter fast.

Hun har tilbudt seg å fly i juni i stedet for rett før kongressen. Men arbeidsgiveren har sagt nei. Ifølge Roverudseter har hun fått til svar at hun har fri, underforstått at hun kan bruke fritiden sin på kongressen.

LO-kongressen: Disse skal sitte i redaksjonskomiteene

Uakseptabel håndtering

– Dette er en fullstendig uakseptabel håndtering fra SAS sin side. Å nekte tillitsvalgte permisjon for å delta på fagbevegelsens viktigste samlingsarena vitner om utdaterte holdninger som ikke hører hjemme i det moderne arbeidslivet, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik som selv har jobbet som flyvertinne.

Hun er ikke nådig mot Nordens største flyselskap.

 – Vi forventer at SAS rydder opp i dette i løpet av dagen, slik at også de kabinansatte er representert når LO-kongressen møtes til uken, slår LO-lederen fast.

Hva er LO-kongressen? Vi gir deg svarene

Kritikken urimelig

SAS er ikke enige i kritikken, og har en annen framstilling av fakta i saken.

– Vi finner kritikken urimelig, all den tid vi fikk to dagers varsel på å løse en crew-situasjon i den travleste helgen på flere år. Det er grunn til å tro at LO-kongressen ble planlagt før 25. mai. I så fall burde SAS vært varslet tidligere og da har vi gode rutiner for å gi tillitsvalgte fri, skriver John Eckhoff, pressesjef i SAS Norge i en epost.

Elin Roverudsseter er klar på at hun ikke kan delta på kongressen, men det er en mulighet for at forbundet kan bli representert ved nestleder, Michael Holden.

LO-kongressen: Færre internasjonale gjester til årets LO-kongress

Sette tillitsvalgte ut av spill

SAS’ reaksjon i denne saken er en del av en konflikt i selskapets forhold til de tillitsvalgte. 23. desember i fjor sa SAS opp tillitsvalgtavtalen for tillitsvalgte i Norsk Kabinforening, den største fagforeningen for kabinansatte i SAS. Roverudseter er styremedlem i foreningen og i tillegg leder av forbundet.

– Er oppsigelsen av denne av talen et ledd i innsparinger eller er det et ledd i å hindre de tillitsvalgte i å gjøre jobben sin?

– SAS sier at dette er en del av innsparinger, men jeg mener at den reelle grunnen er å svekke de tillitsvalgtes mulighet i å bedrive fagforenings- og forbundsarbeid. Oppgavene til de tillitsvalgte avtar ikke selv om SAS legger kjepper i hjulene for tillitsvalgarbeid», sier forbundslederen, men nå bruker vi større deler av vår fritid til tillitsvalgt-vervene. Det er trist at SAS ikke ser verdien av å ha tillitsvalgte som har redelige vilkår, og nok tid til sine verv, sier forbundslederen.

.

Aktuelt: Russisk LO får ikke komme på LO-kongressen

Uenighet

Uenigheten mellom SAS og Kabinansattes forening om frikjøpsavtalen er nå til behandling hos LOs juridiske avdeling for å vurdere om saken skal tas opp med SAS’ arbeidsgiverforening, NHO Luftfart.

En frikjøpsavtale er i tillegg foreslått for arbeid relatert til Kabinansattes forbund, men ifølge Roverudseter er ikke den saken fulgt opp av SAS. 

Administrerende direktør i Torbjørn Lothe i NHO Luftfart, vil ikke kommentere den aktuelle saken knyttet til Roverud og kongressen. Han vil heller ikke uttale seg på generelt grunnlag om tillitsvalgtes arbeidsforhold. 

Annonse
Annonse