JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

SE LISTA HER: Ansatte som skaffer mat og drivstoff skal få barnepass

Regjeringen tar grep for å sikre mat og drivstoff.

Jan-Erik Østlie

frode@lomedia.no

Ansatte i enda flere yrker vil få tilbud om barnehage og barneskole for sine barn.

Dette er yrker som driver med fordeling av mat og drivstoff.

– Det er viktig at ansatte i kritiske samfunnsfunksjoner får utført jobben sin fremover. Dette er blant annet folk som skal sørge for at det er mat og nødvendige varer i butikkene. Vi må legge til rette for at disse personene får utført sine oppgaver. Det handler om nødvendig forsyningssikkerhet, sier næringsminister Iselin Nybø i ei pressemelding.

Enda flere aktuelle

Departementet skriver at enda flere yrker enn dem som er listet opp nedenfor kan få barnepass, hvis de er helt nødvendige for distribusjon av mat og drivstoff.

De nye yrkene kommer i tillegg til yrkene i 15 bransjer som regjeringen torsdag lovte barnepass for: Se de 15 bransjene her!

Bare kritisk personell

Det er kun kritisk personell tilbudet skal gjelde for. De aktuelle virksomhetene må avklar hvem dette gjelder for, og utøve skjønn i sin vurdering. Hvis en annen forelder kan ivareta barnepasset, så skal barna være hjemme. Og personer som ikke er barnas foreldre og er i risikogruppen skal ikke brukes til barnevakt.

Dette er lista:

Dette er yrkene som vil få tilbud om barnepass:

• sjåfører,

• lagerarbeidere,

• ansatte ved distribunaler og lagre,

• ansatte ved drivstoffterminaler og -anlegg,

• ansatte i sentrale administrative funksjoner,

• ansatte i fôrindustrien,

• personer som arbeider med husdyrproduksjon, fiskeri og havbruk

• veterinærer som arbeider med husdyr, fiskeri og havbruk

• ansatte i næringsmiddelindustrien

• butikk- og bensinstasjonsansatte

Nærings- og fiskeridepartementet har bedt om at kommunene får beskjed om dette i brev 14. mars 2020.

– Nok mat til alle

Nærings- og fiskeridepartementet skriver i sin pressmelding at det får flere henvendelser om matvareforsyningen etter at regjeringen torsdag 12. mars gikk ut med nye, omfattende tiltak for å bekjempe koronaviruset. Næringsministeren har ansvaret for matvareforsyningen i Norge, og ber publikum om å fortsette å handle som normalt.

– Selv om noen kan oppleve tomme butikkhyller nå, så er det nok mat og andre dagligvarer til alle. Det vil komme etterforsyninger fortløpende, sier Nybø i pressemeldinga.

Dugnad

Hun oppfordrer nordmenn til å bruke den gode dugnadsånden også på butikken i dagene og ukene fremover:

– Vi må ha solidaritet med dem som ikke har mulighet til å handle midt på dagen og i store kvanta. Fortsetter vi å hamstre, kan dette gå utover de svakeste i samfunnet. Hvis alle handler som vanlig, går dette veldig bra, sier Nybø i pressmeldinga og minner om fare for uheldig smittespredning som følge av lange køer i butikkene.

Annonse
Annonse