JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Selger brusmaskin laget i strid med folkeretten

Det israelske selskapet SodaStream har sin hovedfabrikk på okkuperte Vestbredden i Palestina. Produkter fra selskapet står i hyllene til en rekke norske butikkjeder.
BOIKOTT: En landsomfattende kampanje oppfordrer kunder til ikke å kjøpe Sodastream-produkter, fordi hovedfabrikken ligger i okkupert område.

BOIKOTT: En landsomfattende kampanje oppfordrer kunder til ikke å kjøpe Sodastream-produkter, fordi hovedfabrikken ligger i okkupert område.

Jeepers Media

vegard.velle@fagforbundet.no

Ifølge Genève-konvensjonens artikkel 49 kan ikke okkupasjonsmakten deportere eller flytte en del av sin egen sivilbefolkning til et område som den okkuperer. Denne regelen er også kommersielle selskaper pliktig å respektere.

Likevel fører en rekke butikkjeder, blant annet Elkjøp, Jernia, Lefdal, Staples, Expert og Siba brusmaskiner fra SodaStream. Flere av dem forsvarer seg med at akkurat brusmaskinen blir produsert andre steder, noe som uansett ikke endrer det faktum at SodaStream bryter folkeretten med hovedfabrikken sin.

Ignorerer folkerettsbrudd

– Jeg har skjønt det som at brusmaskinene ikke produseres på Vestbredden, sier Jon Lyngra, driftssjef i Expert Norge.

Han forklarer at det fins mange steder med politisk uro og menneskerettsbrudd, inkludert i Kina, og at Expert har valgt å ikke ta stilling til poliske prosesser i ulike land når de anskaffer produkter.

– Det er alltid et eller annet å utsette på alle land, sikkert også Norge, sier Lyngra. Han poengterer at Expert har en god dialog med SodaStream.

Også kategoridirektør i Expert, Mikkel Alme, forklarer at selskapet ikke tar politisk stilling ved innkjøp av produkter. På spørsmål om ikke firmaet tar stilling når det kjøper et produkt som blir tilvirket i strid med folkeretten, svarer han at Expert velger å ikke se det sånn og stoler på Sodastreams forsikringer. Han legger til at om det skulle dukke opp noen vesentlige nye opplysninger vil de revurdere valget sitt.

Revurdere muligens forholdet til SodaStream

Også Siba har blitt fortalt av SodaStream at de ikke fabrikkerer brusmaskiner på Vestbredden, opplyser Nora Ay, kommunikasjonssjef i elektronikkjeden.

Hun har selv kontaktet SodaStream om dette og fått tilsendt en bekreftelse på dette fra klassifiseringsselskapet Lloyd’s Register, opplyser Ay.

Hun er heller ikke kjent med at SodaStream har sin hovedfabrikk i industrisonen Mishor Edomim på Vestbredden.

– Om det er slik at selskapet har en fabrikk på okkupert område, vil vi måtte vurdere vårt forhold til SodaStream på nytt, og om det er innenfor våre etiske retningslinjer, sier hun.

Har tett dialog

For Elkjøp og Lefdal er det viktig at alle våre leverandører følger lover, regler og etiske retningslinjer, sier Øystein Andre Schmidt, kommunikasjonssjef i butikkjedene.

– Vi har en tett og god dialog med Sodastream. Lloyd’s Register har utført en uavhengig revisjon i oktober 2011 som bekrefter at ingen av produktene som forhandles i Norden kommer fra fabrikken på Vestbredden.

TV4 avslørte løgner

Ingvild Skogvold koordinerer en større boikottkampanje med 22 organisasjoner som vil boikotte Sodastream. Hun er ikke overbevist og henviser til at svensk TV4 har vært på saken. De avslørte at produksjonen av SodaStream-maskinen ”Pure” per august 2011 foregikk i Mishos Adumim på Vestbredden.

– Uansett hvor produksjonen av brusmaskinen foregår, har SodaStream et helhetlig ansvar som selskap til å respektere menneskerettighetene og folkeretten. Gjennom å ha produksjon i en israelsk industrisone på okkupert palestinsk område bidrar SodaStream til å opprettholde og legitimere den israelske okkupasjonen. Kampanjen vil derfor fortsette å oppfordre kunder til ikke å kjøpe Sodastream-produkter, og be butikker å avslutte all handel med selskapet.

Annonse

Flere saker

Annonse