JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2019:

Senterpartiet vil bruke 500 millioner på bredbånd til alle

Altfor mange distrikter mangler et raskt bredbåndstilbud, mener Sp-lederen.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum understreker at bredbånd er viktig for muligheten til å bo og leve i hele landet.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum understreker at bredbånd er viktig for muligheten til å bo og leve i hele landet.

Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix/ANB

Senterpartiets alternative statsbudsjett, som legges fram til uka, inneholder en storsatsing på bredbånd. 500 millioner kroner er 400 millioner mer enn det regjeringen foreslår for neste år.

– Målet til Senterpartiet er å få full bredbåndsdekning i landet over tid. Bredbånd er det nye strømnettet vårt, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Venstresiden frir til KrF med solide løft i barnetrygden

Fraflyttede steder

Sp-lederen understreker at bredbånd er viktig for muligheten til å bo og leve i hele landet.

– Bredbånd er avgjørende for bedrifter og næringsliv som ønsker å etablere seg eller fortsette driften utenfor de store byene og tett befolkede områdene. I distrikter som ikke har høyhastighetsnett om ti år vil det verken være bosetting eller utvikling, påpeker Vedum.

Fiskerisamfunn i Nord-Norge og små øyer på Vestlandet har høy verdiskapning, minner han om.

– Dette er steder som er avhengig av god bredbåndsdekning, og viser at vi som nasjon får mye igjen for å investere i utbygging i mindre sentrale deler av landet. Mer og mer av statens måte å kommunisere med innbyggerne på foregår dessuten på nett, sier Sp-lederen.

• Debatt: «Ikke la deg lure av regjeringen og statsbudsjettet»

Husstander som mangler

Fremdeles er det store områder i Akershus og sentrale strøk som har dårlig bredbåndsdekning, ifølge Vedum. Derfor lar han seg ikke imponere av en rekordhøy vekst i fiberdekning.

I alt 59 prosent av landets husstander har nemlig tilgang til fiberbredbånd, viser Nasjonal kommunikasjonsmyndighets (Nkom) dekningsundersøkelse 2018. 82 prosent av husstandene har tilgang til bredbånd med hastighet på 100 Mbit/s eller mer, mens 89 prosent av alle husstander har tilgang til bredbånd basert på VDSL, fiber eller kabel-TV-nett.

– Regjeringen skryter av en stor dekning, men det regnestykket baserer seg mye på befolkningstall. Vi har altfor store områder i distriktet som ikke har et tilbud om raskt bredbånd, sier han.

– Vi kan ikke være fornøyd med at 10 prosent av alle husstandene mangler tilgang. Vi må bygge landet med bredbånd på samme måte som strømnettet en gang ble bygget ut, påpeker Vedum.

De med millionlønn får fire ganger mer i skattekutt enn folk flest. Sjekk lista

Kjernen i en avtale

Sps ambisiøse satsing på bredbånd kan fort bli et forhandlingsutgangspunkt dersom KrF-leder Knut Arild Hareide får grønt lys til å starte regjeringsforhandlinger med rødgrønn side. Opptellingen, derimot, viser at 99 av 190 delegater på landsmøtet ønsker å forhandle med dagens regjering.

– Bredbåndsutbygging med 100 prosent dekning i Norge over tid, vil være kjempeviktig og en kjerne i en budsjettavtale i en rødgrønn regjeringsplattform med KrF, forteller Sp-lederen.

– Bredbånd er helt avgjørende for det moderne liv, og den gamle ADSL-teknologien blir altfor dårlig. Suksessen i landet vårt er at vi har løftet hverandre. Det skal vi gjøre nå også, sier han.

Les alle saker om statsbudsjettet her

Helt i verdenstoppen

Høyres Helge Orten, som er leder av transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, sier at Norge ligger helt i verdenstoppen når det gjelder mobil- og bredbåndsdekning.

– Utbyggingen av bredbånd i Norge er basert på kommersielle løsninger. Det er aktørene selv som bygger ut og står for investeringene. Modellen har vært en suksess og en årsak til at vi har kommet dit vi er i dag, forklarer Orten overfor ANB.

– Mens markedsaktørene står for utbyggingen, gir staten en begrenset støtte til de delene av landet der kommersielle interesser ikke tar ansvar for utbyggingen. Dermed belastes skattebetalerne også minst mulig, sier Høyre-politikeren.

Han er forberedt på at størrelsen på bredbåndstilskuddet fra regjeringen i neste års budsjett blir en forhandlingssak i Stortinget.

– Det viktigste er å videreføre dagens modell, at staten bidrar med penger til bredbåndsutbygging i områder der det ikke er kommersielt lønnsomt med utbygging og at det legges press på kommunene for å bygge ut så kostnadseffektivt som mulig, sier Orten. (ANB)

Annonse
Annonse