JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2017:

Siv Jensen vil opprettholde «det ekstraordinært høye nivået» på arbeidsmarkedstiltakene

LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen vil doble tiltakene mot arbeidsløsheten.

Torgny Hasås

yngvil@lomedia.no torgny.hasaas@lomedia.no

Finansminister Siv Jensen tror at arbeidsløsheten vil synke fra 4,7 prosent i år til 4,6 prosent neste år, og enda mer i 2018 - til 4,3 prosent, ifølge Aftenposten.

Jensen baserer seg på SSBs måte å måle arbeidsløshet som også inkluderer personer som ikke registrerer seg som arbeidsløse.

Dette er regjeringens forslag for å få ned arbeidsløsheten:

•1000 flere tiltaksplasser: 1000 flere plasser enn i statsbudsjettet for 2016 - men det samme antallet som i revidert nasjonalbudsjett for 2016.

Det betyr at det neste år blir 17.000 tiltaksplasser for arbeidsløse og 58.000 tiltaksplasser for personer med nedsatt arbeidsevne.

•30 millioner kroner til ungdom: Unge på Sør- og Vestlandet som er hardest rammet av økende arbeidsløshet skal prioriteres.

•60 millioner kroner til aktivitetsplikt for unge som får sosialstønad.

•13 millioner kroner til å sette opp «hurtigspor» inn i arbeidsmarkedet for flyktninger med etterspurt erfaring og kunnskap

•10 millioner kroner til Nav for å gi yrkesveiledning i asylmottak.

•Regjeringen foreslår å bruke nesten 9,2 milliarder kroner på arbeidsmarkedstiltak i 2017. Det er en økning på rundt 8 prosent sammenlignet med saldert budsjett for 2016.

Her er alle våre saker om statsbudsjettet

4 milliarder til kommuner og helseforetak

Finansminister Siv Jensen sier budsjettet for 2017 inneholder en tiltakspakke mot arbeidsløshet hovedsakelig på Sør- og Vestlandet og i de mest berørte bransjene på 4 milliarder kroner. Det betyr blant annet tilskudd til vedlikehold i kommuner og helseforetak på Sør- og Vestlandet, og mer penger til asfaltering av vei, gang- og sykkelveier og til tiltak mot flom og skred.

LO: – Et budsjett for fortsatt høy ledighet

LO mener regjeringens budsjettforslag ikke er godt nok til å få ned arbeidsløsheten.

– Dette er et budsjett som dessverre ikke har tiltak for å møte den rekordhøye ledigheten. Fire milliarder kroner er ikke nok, sier nestleder i LO, Hans-Christian Gabrielsen.

– Budsjettet svarer ikke på utfordringen om hvordan vi skal skape nye jobber, og det er en stor utfordring for finansiering av velferdsstaten i tiden fremover. Vi skulle ha sett en dobling av tiltak mot ledigheten, sier Gabrielsen.

LO-nestlederen mener regjeringen viderefører usosiale skattekutt, og at dette gir staten titalls milliarder kroner mindre å rutte med.

– Et budsjett for fortsatt høy ledighet

Han etterlyser særlig flere tiltaksplasser, samt en langt kraftigere satsing på kompetanseheving, yrkesfag og utdanning.

NHO: – Regjeringen leverer

NHO/Caroline Roka

NHO er i motsetning til LO godt fornøyd med forslaget til nytt statsbudsjett.

– Vi trenger flere private arbeidsplasser i Norge, også for å sikre inntekter til fellesskapet. Det er derfor bra at regjeringen leverer på samferdsel, forskning og målrettede tiltak for sysselsetting, sier Svein Oppegaard, direktør for politikk i NHO, i en pressemelding.

NHO mener at tiltakene i budsjettet rettet mot Sør- og Vestlandet vil bidra til at flere kommer i arbeid. NHO mener også at budsjettet bidrar til å styrke arbeidslinjen, blant annet med å utvide ordningen med lønnstilskudd, satsing på unge ledige og få flyktninger raskere i jobb.

Mindre til ventelønn

Ventelønn: 30 millioner kroner settes av til ventelønn. Det er 36 millioner kroner mindre enn forrige budsjett.

Ventelønnsordningen gir offentlige ansatte som er sagt opp uten egen skyld, rett til ventelønn. Det er nå rundt 250 personer som har rett til ventelønn.

#statsbudsjettet2017

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse