JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjeføkonom vil gi par med barn økt pensjon: – Erna Solberg skjønner ikke hvor alvorlig de lave fødselstallene er

Sjeføkonom mener de lave fødselstallene i Norge er mer alvorlig enn det statsminister Erna Solberg (H) gir uttrykk for og foreslår høyere pensjon til foreldre.
Erna Solberg har bedt nordmenn føde flere barn.

Erna Solberg har bedt nordmenn føde flere barn.

Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener det er et problem at det ikke lønner seg å få barn.

– Man må bruke større virkemidler for å få opp barneproduksjonen. Et tiltak som monner, kunne vært at man fikk en halv million i oppspart pensjon per barn man får, sier Andreassen, til Dagens Næringsliv.

– Befolkningsvekst er helt avgjørende for økonomisk vekst. Erna Solberg skjønner ikke hvor alvorlig de lave fødselstallene er, fortsetter Andreassen

Tall fra SSB viser at norske kvinner i 2017 var mindre fruktbare enn noensinne, med kun 1,62 barn per kvinne. Det gjør Solberg bekymret for bærekraften til velferdssamfunnet, og hun har tatt til orde for at det må fødes flere barn.

Andreassen, som er sjeføkonom i Eika-gruppen, legger på sin side vekt på de makroøkonomiske konsekvensene og minner om at man med et for lavt antall mennesker verken får produsert eller brukt noe som helst.

– Når jeg reiser rundt i distriktene, så tar de dette poenget med en gang. De vet at forskjellen mellom en fraflyttingsbygd og en bygd som vokser, er som natt og dag, sier makroøkonomen. Han frykter også at lave fødselstall vil gi boligprisfall og årevis med lav rente.

Andreassen mener regjeringen må ta tak i distriktene og legge til rette for familier.

– Hvis Solberg ønsker å få opp befolkningsveksten, er det enkleste å slutte å bruke flere titall milliarder på å legge offentlige bygg til hovedstaden, men heller å spre dem utover landet.

(©NTB)

SSB-forsker mener Erna Solberg tar feil: – Flere barn betyr større utgifter for staten

Økonom Jan Ludvid Andreassen mener Erna Solberg ikke gjør nok for å få nordmenn til å føde flere barn.

Økonom Jan Ludvid Andreassen mener Erna Solberg ikke gjør nok for å få nordmenn til å føde flere barn.

Eika

Annonse
Annonse