JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny regjeringsplattform

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Nå blir det norsk lønn i Norge, lover den nye regjeringen. Dette er en av de største dagene i Norsk Sjømannsforbunds historie, fastslår en rørt forbundsleder Johnny Hansen.
RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

tri@lomedia.no

Norges nye statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringspartner Trygve Slagsvold Vedum presenterte i dag den den nye regjeringsplattformen ved Hurdalssjøen.

Der står det svart på hvitt: Det skal innføres krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel, herunder offshoreflåten.

– Dette er en av de største dagene i Norsk Sjømannsforbunds historie, sier en glad forbundsleder Johnny Hansen.

Sjømannsforbundet har jobbet med dette siden 2008. I dag kan Hansen og alle sjøfolk slippe jubelen løs.

– Jeg er nesten stum av glede. Gratulerer alle kollegaer og sjøfolk, sier en glad og rørt Hansen.

Aktuelt: SV og Rødt sikrer stortingsflertall om norsk lønn for sjøfolk

Holder løftene

Dermed holder Støre og Vedum løftene de har gitt norske sjøfolk i mange år.

– Dette har vi sagt i mange år, at dersom vi kommer i regjering så vil det bli innført. Nå skal vi sette oss ned med partene i arbeidslivet, som vi pleier å gjøre, og utforme dette på en god måte, sier Gahr Støre til Maritim Logg.

Saken fortsetter under bildet

ENDELIG: Den nye regjeringen med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen og Trygve Slagsvold Vedum som partner skal sikre lovverk om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel.

ENDELIG: Den nye regjeringen med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen og Trygve Slagsvold Vedum som partner skal sikre lovverk om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel.

Tri Nguyen Dinh

– Vi har lyttet til norske sjøfolk. De er grunnstammen i den maritime kompetansen Norge har, så de må vi ta godt vare på, fortsetter Støre.

På tide

– Det gleder meg stort at norske sjøfolk jubler i dag. Det har de all grunn til, sier Slagsvold Vedum.

– Vi har vært opptatt av norske sjøfolk i mange år og det har vært mange runder på Stortinget om dette. Så dette var på tide, fortsetter Vedum.

– Når ser du for deg at dette blir gjennomført?

– Vi må begynne raskt. Vi må begynne med en gang. Kanskje starten av 2022. Den politiske styringsretningen betyr enormt mye. Hvis folk lurer på om de skal bli lærling eller satse på denne veien er det viktig at den nye regjeringen peker ut en retning som gir ungdommen en trygghet i sine valg. Så det er svært viktig at dette blir gjennomført raskt, sier Vedum.

Se hele oversikten: Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet

Dette må prioriteres

Det er viktigere enn noen gang før at tempoet i denne saken blir opprettholdt, mener Hansen i Sjømannsforbundet.

– Partene har akkurat sittet sammen i Holmefjord utvalget som avga sin innstilling i mars. Nybø varslet før sommeren lovprosess på kysten straks etter sommeren. Jeg håper ikke Støre mener å ville ha nye partssammensatte utredninger med påfølgende utsettelser. Det har vi hatt nok av de siste åtte årene for å si det forsiktig, sier Hansen.

Han understreker at arbeidet er i gang, og sokkelen må inkluderes i det pågående lovarbeidet.

– Å ta til orde for å skulle starte først i 2022, eller å nå skulle starte nye partssamtaler er nok først å fremst et resultat av at partilederne ikke har fått den nødvendige informasjonen de burde fått om denne saken. Arbeidet er allerede i oppstartfasen. Inkluder norsk sokkel i dette arbeidet, og send en skikkelig lovproposisjon til Stortinget allerede før påske. Det er både mulig og hensiktsmessig, oppforder Hansen.

Annonse

Flere saker

Annonse