JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sju av ti mener koronakrisen har vist at fagforeninger er viktige

Koronakrisen har gjort det tydelig for svært mange hvor viktig det er å være organisert.
– I utrygge tider representerer fagorganisasjonene en trygghet som arbeidstakerne trenger når det røyner på. Det mener jeg denne undersøkelsen viser tydelig, sier nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen.

– I utrygge tider representerer fagorganisasjonene en trygghet som arbeidstakerne trenger når det røyner på. Det mener jeg denne undersøkelsen viser tydelig, sier nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen.

Jan Lillehamre

per.flakstad@fagbladet.no

Nesten sju av ti svarer at de er enig i at koronakrisen har gjort det tydeligere enn før at det er viktig å være fagorganisert.

Dette er resultatet i en fersk spørreundersøkelse som Sentio har gjort for Fagforbundet.

Sentio Research Norge

God tradisjon å være organisert

– Norge og de nordiske landene har en god tradisjon for å være organisert, og koronakrisen har tydeligvis forsterket dette bildet, sier nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen.

Ifølge Larsen har koronakrisen også vist hvor viktig det norske og nordiske trepartssamarbeidet mellom myndigheter, arbeidsgivere og de ansattes organisasjoner er, men at regjeringen også har forsøkt seg med upopulære tiltak som fagbevegelsen har klart å endre.

– Et eksempel er permitteringsreglene som hadde vært langt mindre gunstig for arbeidstakerne hvis ikke LO hadde stått knallhardt på for å endre regjeringens opprinnelig forslag, sier han.

Tillitsvalgtbautaer

Nestlederen tror også at Fagforbundets mange tillitsvalgte og innsatsen deres for medlemmene har blitt mer synlige under koronakrisen.

– Svært mange har gjort en strålende jobb, men jeg vil spesielt trekke fram Henriette Jevnaker i Fagforbundet Teater og Scene og Vivian Jacobsen i Fagforbundet Frisørenes Fagforening.

De har virkelig stått fram som bautaer for yrkesgrupper som har vært spesielt hardt rammet under krisen. Sånt blir så klart lagt merke til, sier han.

Viktige fagforeninger

Undersøkelsen ble gjort 26. og 27 juni, og spørsmålet som ble stilt i undersøkelsen var: Hvor enig er du i følgende påstand: Koronakrisa har gjort det enda tydeligere at det er viktig for arbeidstakere å være med i en fagforening.

Her har 37 prosent svart «Helt enig» mens 31 prosent svarte «Litt enig».

17 prosent svarte at de var litt eller helt uenige, mens 15 prosent svarte «Vet ikke».

Trygghet

– I utrygge tider representerer fagorganisasjonene en trygghet som arbeidstakerne trenger når det røyner på. Det mener jeg denne undersøkelsen viser tydelig, sier Odd Haldgeir Larsen.

Han både håper og tror at dette også er noe som vil fortsette også når koronasituasjonen begynner å normalisere seg igjen.

– Et organisert og ryddig arbeidsliv er noe alle nyter godt av, sier han.

Godt skolerte tillitsvalgte

Fagforbundet er en stor organisasjon med god kapasitet til å gi tillitsvalgte opplæring og skolering. Odd Haldgeir Larsen tror denne skoleringen gjør at de tillitsvalgte på alle nivåer står støtt og trygt også i krisesituasjoner som nå under koronapandemien og at dette synes godt blant medlemmene ute på de ulike arbeidsplassene.

– Måten våre mange tillitsvalgte har taklet koronakrisen på viser hvor viktig det er med opplæring og skolering. Samtidig har vi kompetansesentre med arbeidslivseksperter i hele landet som de tillitsvalgte kan støtte seg på.

– I sum blir dette den tryggheten som de ansatte trenger og som gjør at de ser hvor viktig det er å være fagorganisert, sier Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen.

Annonse
Annonse