JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORFATTEREN: Dag Hoel på hjemmebane.

FORFATTEREN: Dag Hoel på hjemmebane.

Jan-Erik Østlie

Skit i verden, leve Toten! Møt forfatteren som vil snakke mer om norsk våpeneksport

Hvordan kan vi tro på arbeid for fred, når vi lever av krig? Det var spørsmålet den unge Dag Hoel (55) stilte seg under oppveksten på Raufoss. Nå har han skrevet bok om spørsmålet.


16.10.2017
10:08
21.08.2023 17:14

jan.erik@lomedia.no

– Det bor en fortielse her på Raufoss, det har jeg visst i 40 år, sier Dag Hoel. Vi er på nesten gjengrodde stier, stedet han flyttet fra i 1981 – stedet med ammunisjonsfabrikken (RA) hvor «alle» jobbet. Hjørnesteinsbedriften.

Ingen raufosskritikk

Nå har han skrevet boka «Fred er ei det beste – fra innsiden av den norske ammunisjonsindustrien». Og denne kvelden skal den utvandrede totningen presentere boka i Fyrverkeriet Bibliotek i hjembyen. Han er naturlig nok spent. Boka har nemlig rukket å skape en viss debatt i lokalavisa Oppland Arbeiderblad. Det kan bli bråk på kveldens bokbad av sånt. Men Hoel understreker at det ikke er raufossingene han vil til livs i boka. De som leser boka sånn, leser den feil.

– Min kritikk i boka rammer ikke raufossingene, det er ikke Nammo som er ansvarlig for våpeneksporten. Jeg har ingenting imot folk på Raufoss, og de har ingenting å skamme seg over. Jeg angriper den politiske forvaltningen av norsk våpenhandel. Og om det er noen skurker i boka, så er det politikerne i de to store partiene Arbeiderpartiet og Høyre som fører den samme politikken på dette feltet.

Uføre Jane (60) må betale nesten 50.000 kroner for smertemedisin med Høies kuttforslag

Hvordan gikk det med oss?

Hoel har skrevet bøker tidligere. Med temaer hentet fra blant annet Cuba og Midtøsten. «Fred er ei det beste» fikk han ideen til for om lag 15 år siden, men han har gått å ruga på råstoffet mer eller mindre hele livet.

– Det er mange historier på Raufoss, sier han, og legger til at da han var tilbake på Raufoss i forbindelse med researchen til boka, tvang fortellingene i boka seg fram. Også det underliggende spørsmålet: Hvordan gikk det egentlig med oss som vokste opp her? Erfaringer fra barne- og ungdomsmiljøet er grunnelementer i framstillingen av livet på Raufoss.

Lar seg ikke skremme

At det er stor fare for bråk når du pirker bort i det ømtålige temaet om hvorvidt det er etisk forsvarlig å selge våpen, kuler og krutt til regimer i Latin-Amerika og i Midtøsten, er jo forståelig. Tidligere Raufoss Ammunisjonsfabrikk – nå Nammo – både var og er en betydelig arbeidsplass for lokalbefolkningen. Alt dette veit Hoel like godt som alle andre.

– Men jeg har aldri vært særlig redd for ubehageligheter sjøl om jeg heller ikke dyrker konflikter – jeg er vel heller litt konfliktsky, sier han. Og legger raskt til:

– Nammo gjør bare jobben sin når de utnytter muligheter i markedet. Det er norske myndigheter som gir eksportlisenser. De må forvalte rammeverket for våpen- og ammunisjonseksport strengere enn hva som er tilfelle i dag. Derfor er det myndighetene som er adressaten for min kritikk. Jeg kjenner det som en nødvendighet å fortelle historien om industrien på Raufoss og hvordan vi i snart hundre år har solgt våpen som brukes i krigsområder.

Dette bildet viser at butikken bryter loven, men Nille-sjefen nekter

Sjølbedraget

Det er en sterk personlig tone i boka som også kan leses som et kjærlig miniportrett av Raufoss.

– Jeg har blitt mer og mer nostalgisk med årene. Dessuten ønsket jeg å skrive ei bok som har appell til mange lesere, ikke ei bok bare for politisk interesserte. Jeg vil at leserne skal ha en opplevelse med boka, forteller Hoel.

– Men du er jo et politisk menneske – hva er det du dypest sett vil med den?

– Vi må erkjenne at vi mennesker er skrudd sammen slik at vi først og fremst hegner om oss sjøl. Om vi ikke styres politisk, vil arbeidsplasser trumfe alle andre menneskelige hensyn. Historien viser at vi går over lik for å trygge sysselsetting i Norge. Vi lar være å snakke om at norske våpen brukes av regimer med frynsete rykte, og forteller heller vakrere historier om oss selv og om norsk forsvarsevne. Vi foretrekker å være uinformert, framfor å bli konfrontert med Nammos eksport De forente arabiske emirater.

Hoel har fått blandede reaksjoner på boka. Raseri og hurrarop. Han forteller at mange er glade for den. Men det er ikke de som roper høyest. På lanseringen i Fyrverkeriet Bibliotek får han flere positive tilbakemeldinger.

USA

Hoel kan sikkert oppleves som streng. Som en mann som insisterer på å holde sin egen sti rein. Han mener da også at konsekvensen av bare å følge egne interesser ender med anarki og den sterkestes rett. De som ser på ham som politisk naiv, mener han at tar feil. At han er sterkt kritisk til mye av det USA foretar seg, har han aldri lagt skjul på.

– USA er vår desidert viktigste handelspartner på våpeneksportsiden. Nammo er en sentral leverandør til USAs væpnede styrker. At dette ikke problematiseres mer, ikke minst nå som Donald Trump er blitt president i landet, syns jeg er rart. Jeg har ikke nødvendigvis noen løsning på dette, men konstaterer at det ikke ser ut til å være mulig for oss å mene noe annet enn hva USA mener. Og det våpenindustrielle samarbeidet med USA har bare blitt sterkere og sterkere.

Hoel er også sterkt bekymret fordi Nammo i dag eier bedrifter i 14 land – blant annet i USA. Og når de produserer i USA, er det USAs eksportlovgivning som gjelder. Dessuten er han kritisk til salgskontoret som Nammo har etablert i Abu Dhabi.

Navs beskjed til torturoffer: Du finnes ikke i systemet

Arbeidsplasser trumfer alt

Det fins mange som mener at arbeidsplasser trumfer alt. At det er underordnet hva en bedrift produserer så lenge det gir arbeidsplasser og de ansatte ei lønn å leve av. Sånne synspunkter er relativt utbredt i fagbevegelsen. Og fagbevegelsen er en maktfaktor, ifølge Hoel.

– Problemet her er at sånne tanker ikke er moralsk konsistente. Hadde vi sett ofrene for våpen- og ammunisjonsindustrien, så hadde vi neppe klart å leve med det. Men det gjør vi jo svært sjelden. Hadde vi vært i Gaza og sett M72 – og hva denne panservernraketten gjør med mennesker og bygninger – så ville vi kanskje ikke klart å produsere den. Moral er viktig for oss, derfor vil vi vil helst ikke vite når noe er galt, sier Hoel. Uvitenheten beskytter oss.

Og tomme ord er dette ikke. Han har sjøl jobbet i områder av verden – for eksempel i Latin-Amerika – hvor ammunisjon fra Raufoss er blitt brukt. At noen på Raufoss har valgt å gå ned i skyttergravene og nekter å ta disse problemstillingene på alvor, mener Hoel bare bekrefter hva teksten i boka påstår: At vi fortier det personlig ubehagelige.

En annen bedrift er mulig

– Når det gjelder LO og fagbevegelsen, har de heller ingen ære i dette spørsmålet. Men en ting skal de ha – fagbevegelsen ved Fellesforbundet har bygd opp et trygt samfunn her på Raufoss, sier forfatteren som ønsker seg endrede holdninger også i arbeidslivet.

– Bilindustrien er endringsvillig når det gjelder å produsere mer klimavennlig biler – hvorfor kan ikke våpen- og ammunisjonsindustrien også tilpasse seg mer til den nye tid? At arbeidsplasser trumfer alt, er det jo menneskelig å mene. Men nettopp derfor er det viktig å håndheve et forsvarlig etisk rammeverk. Jeg tror på politikk, jeg er ikke anarkist.

– Hva ville Raufoss vært uten Ammunisjonsfabrikken?

– Det var industrien som bygde Raufoss – et trygt og godt samfunn. Da RA på slutten av 1990-tallet ble omstrukturert, ble det skapt en industriklynge med Nammo som sterkeste part. Men på langt nær alle steller med våpenindustri. Vi har vi fått et sammensatt og livskraftig, høyteknologisk industrimiljø som går godt. Det har blitt et glimrende bilde på at et industristed ikke trenger å være avhengig av en stor industrigigant, sier Dag Hoel.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

PATRONEN: Kunstverket står rett ved siden av fabrikken på Raufoss.

PATRONEN: Kunstverket står rett ved siden av fabrikken på Raufoss.

Jan-Erik Østlie

16.10.2017
10:08
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker