JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet:

Skurkene i arbeidslivet utnytter koronakrisa. Nå gir NHO råd til bedrifter som trenger hjelp

I et forsøk på å luke bort useriøsitet og svindel i sommer, har NHO oppdatert sin veileder mot arbeidslivskriminalitet for bedriftene.
Nina Melsom i NHO håper veilederen kan begrense arbeidslivskriminalitet.

Nina Melsom i NHO håper veilederen kan begrense arbeidslivskriminalitet.

Leif Martin Kirknes

ida.bing@lomedia.no

– Faren for arbeidslivskriminalitet, useriøsitet og svindel øker under korona-krisen. Vi jobber på andre måter under krisen – det gjør oss ekstra utsatt, sier Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO, til FriFagbevegelse.

Utsatt i sommer

Den oppdaterte veilederen i regi av NHO skal gi bedrifter råd og gjennomgang av hvordan de kan begrense spillerommet til kriminelle aktører.

Vi står både midt i en koronakrise, og foran sommermåneder med lite tilsyn, som gjør at behovet for veiledning øker, peker Melsom på.

– Denne type krise kan gjøre oss ekstra utsatt, både ved at du har kriminelle aktører som kan spekulere i støtteordningene som finnes. Dessuten er det også slik at når vi mennesker er i pressede situasjoner, så kan vi bli fristet til å gjøre ting vi ellers ikke ville gjort, sier hun.

Misbruk av ordninger

Melsom viser til at Økokrim har hatt fokus på misbruk av permitteringsordningene, hvor arbeidstakere har blitt permittert og likevel jobbet gjennom krisa.

– Det har også forekommet spekulasjon i kompensasjonsordningene, at du melder inn til tross for at du ikke skal ha støtte. Nå skal det fanges opp, men det finnes aktører som vil prøve å misbruke en slik ordning, sier Melsom.

Hun legger til:

– Det kan også være annen a-krim som er koronaspesifikt, ved at noen aktører jukser med HMS-regelverket, tar snarveier, eller ikke overholder arbeidstidsbestemmelser – at du jobber mer enn det du skulle etter gitt lovverk eller avtaleverk.

Arbeidslivsdirektøren tror rolige sommermåneder kan virke negativt inn på forekomsten av kriminalitet i arbeidslivet.

– Det er klart at det å bli sett har en preventiv virkning, og sommeren kan være en utfordrende tid da.

Følger opp regjeringens satsing

Regjeringen har tidligere varslet en revidering av strategien mot arbeidslivskriminalitet.

De ønsker å legge til rette for at de ulike aktørene i a-krimarbeidet kan dele informasjon på en lettere måte, gjennom en ny lov som er ventet etter sommeren.

Det arbeidet følger NHO opp, peker Melsom på:

– NHO ønsker å være en pådriver for at næringslivet skal bidra til å motvirke arbeidslivskriminalitet. Vi vil bidra med råd, veiledning og opplæring til alle våre medlemsbedrifter, slik at bedriftene også kan bidra til at vi skviser ut kriminelle aktører fra markedet, sier Melsom.

Felles ansvar

Veilederen inneholder åtte råd, hvor den enkelte bedrift kan få detaljer om hvordan de skal gå fram for å sikre for eksempel ordnede arbeidsforhold hos leverandøren eller sanksjoner ved brudd.

– Det jeg tenker er veldig viktig med a-krimarbeidet, er at vi står sammen. Det er et felles ansvar hvor både myndighetene, arbeidsgivere, arbeidstakere og arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner må stå sammen. Alle må ha øynene oppe, sier Melsom.

Myndighetenes krisepakker og støtteordninger til bedrifter gir også et ansvar, peker Melsom på:

– Når det offentlige støtter oss, må vi også forvalte disse midlene på best mulig måte.

Les også: Kriminelle kan eie hallen der du vasker bilen. Her er tegnene du bør se etter

LO: Viktig i sommer

LO-sekretær Trude Tinnlund jobber blant annet med ansvarsområdet sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Hun synes oppdateringen fra NHO kommer på riktig tidspunkt.

– Det at NHO går ut og oppfordrer og gir ekstra råd til bedrifter gjennom en slik veileder, er positivt.

Tinnlund er enig med NHO i at både koronakrisa og rolige sommermåneder kan gi en oppblomstring av a-krim.

– Det er klart at inn mot sommeren, med mange spesielt utenlandske arbeidstakere som fortsatt ikke har fått pengene sine fra Nav, er det stor risiko for å bli utnyttet nå. Det er mange som sliter i situasjonen vi er i, som ikke har fått stønadene og dagpengene sine, og det gjør dem ekstra sårbare for å havne i det svarte arbeidsmarkedet. Det er noe vi vet foregår.

Les også: Unge arbeidstakere er mer utsatt i krisetider: – I år blir LOs sommerpatrulje viktigere enn på lenge

Tinnlund peker på at også LO følger opp i sommer:

– Til tross for situasjonen, gjennomfører vi LOs sommerpatrulje likevel, med smittevernstiltak, fordi det er viktig å sørge for at de heldige som har fått en sommerjobb blir behandlet på en grei og lovlig måte.

Annonse
Annonse