JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valgkamp under koronapandemien

Slik blir LOs valgkamp under koronapandemien

Valgkampen blir alt annet enn mobil for politikere og tillitsvalgte i år. Samtidig må det planlegges for flere alternativer – alt etter smittesituasjonen.
Wegard Harsvik er leder for samfunnskontakt og strategi i LO.

Wegard Harsvik er leder for samfunnskontakt og strategi i LO.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Torsdag 6. mai går startskuddet for LOs valgkamp. Da skal representantskapet – på sitt digitale møte – vedta en politisk uttalelse som skal danne grunnlaget for årets valgkamp. Så skal planene settes ut i livet.

Det er liten tvil om målet: Åtte av ti LO-medlemmer vil skifte ut dagens regjering, viser medlemsundersøkelser som er foretatt over en lengre periode, og som viser stabile tall.

– Ja, nå er det arbeidsfolks tur. Det trengs en ny regjering for å gjenreise Norge etter pandemien. Det må skapes nye jobber og de økende forskjellene må bekjempes, sier Wegard Harsvik, leder for samfunnskontakt og strategi i LO, til FriFagbevegelse.

Men pandemien skaper selvsagt problemer for gjennomføringen av valgkampen. I alle fall for planleggingen.

– Noe vi vet med sikkerhet kommer til å bli en utfordring, er at vi ikke kan drive valgkamp slik vi har gjort før. Vi kan ikke planlegge arbeidsplassbesøk. Vi kan ikke møtes på samme måte som før. Vi må diskutere med, motivere og skolere medlemmene på en helt annen måte enn ved tidligere valg, sier Harsvik.

Han forteller at de planlegger ut ifra at et større antall møter må foregå digitalt.

– Da må vi utvikle redskap som gjør at vi kan være digitalt til stede, også lokalt. Og vi må oppsøke møteplassene som finnes eller skape digitale møteplasser selv, sier han.

Lønnsoppgjøret: Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Kan nå hver enkelt tillitsvalgt

Bare i forrige uke arrangerte LO sentralt tre digitale seminarer, om seriøst arbeidsliv, industripolitikk og velferd.

– Men vil dere i tilstrekkelig grad møte hvert enkelt medlem eller velger på den måten?

– Nei, men vi kan skolere og nå hver enkelt tillitsvalgt på en slik måte. Samtidig vil diskusjonene gå på arbeidsplassene, medlemmene våre er til stede på Facebook og bruker sosiale medier i en langt større grad enn tidligere, svarer Wegard Harsvik.

– Vi har mange tillitsvalgte som er svært motiverte til å drive valgkamp. Vi må få gitt dem redskapene til å gjøre det, på nye arenaer. Kan man ikke stå på stand, kan man delta i diskusjoner på sosiale medier eller dele gode oppslag med venner og kontakter, fortsetter han.

– Er det noe vi har lært oss dette året, er det å være til stede på digitale medier, poengterer han.

Innsikt: Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Håper på mer normal sluttspurt

Samtidig som det går mot en digital valgkamp, for alle parter og partier, må det også planlegges for en gradvis gjenåpning av Norge. Også med tanke på valgkampen.

Statsminister Erna Solberg har varslet en firetrinns gjenåpning av Norge. Første trinn er en forberedende fase – slik vi hadde det for snart en måned siden. Den innføres fredag. Selv med trinn tre legges det opp til at det benyttes hjemmekontor. Først i trinn fire vil mye kunne være tilnærmet som normalt. Men det vil fortsatt være antallsbegrensninger knyttet til store offentlige arrangementer. Tidsmessig er vi da i alle fall langt ut i juli.

– Det er fortsatt et håp om å kunne ha en mer normal valgkamp mot slutten. Men vi har også lært oss hvor krevende det er å spå om framtida. Derfor må vi egentlig planlegge for alle eventualiteter, sier Harsvik.

– Men at det blir en vanlig valgkamp er det helt umulig å se for seg, legger han til.

Aktuelt: Ap-landsmøtet blir heldigitalt

Tror mange vil forhåndsstemme

Et annet moment er at det er ventet et stort antall forhåndsstemmer ved høstens valg.

For fire år siden var det en million velgere som forhåndsstemte. Det er ingen grunn til å tro at det blir færre denne gang.

– Folk vil heller stemme på forhånd enn å stille seg i kø på valgdagen, tror Wegard Harsvik.

Se lista: Dette var de viktigste vedtakene på Rødts landsmøte

Annonse
Annonse