JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa

Slik er det å streike med strenge smitteverntiltak

Lørdag morgen ble det streik for private omsorgsbedrifter og barnehager med NHO-avtaler. Men i Oslo glimrer streikevaktene med sitt fravær.
STREIK: Fra v. Liv Edvardsen, leder i Fagforbundet Innlandet Helene Skeibrok og Jørn Eriksen har tatt på streikevestene, men holder god avstand og står i Moelv i stedet for utenfor Ringen Rehabiliteringssenter der fem medlemmer er tatt ut i streik.

STREIK: Fra v. Liv Edvardsen, leder i Fagforbundet Innlandet Helene Skeibrok og Jørn Eriksen har tatt på streikevestene, men holder god avstand og står i Moelv i stedet for utenfor Ringen Rehabiliteringssenter der fem medlemmer er tatt ut i streik.

Fagforbundet Innlandet

per.flakstad@fagbladet.no

Etter at meklingen brøt sammen natt til lørdag og streiken var et faktum er 78 medlemmer i Fagforbundet og 2 medlemmer av Fellesorganisasjonen, FO, tatt ut streik.

I tillegg har YS-forbundet Parat tatt ut ett medlem i streik.

Fra 14. januar vil streiken bli utvidet med ytterligere 37 medlemmer av Fagforbundet og 6 fra FO.

Bakgrunn: Streik i private omsorgsbedrifter

Skuffet forhandlingsleder

– Vi er skuffet. Vi ønsket ikke konflikt, men opplever at NHO ikke har villet komme oss i møte på noen punkter. Dermed blir det praktisk talt umulig for oss å ivareta medlemmene på en bra måte. Det ender da opp med at vi må ta i bruk vårt kraftigste kampmiddel, streik, sa forhandlingsleder Anne Green Nilsen i Fagforbundet etter meklingsbruddet natt til lørdag.

Til NTB skriver NHO at de ikke synes det er ansvarlig å gå ut i streik nå.

– Vi reagerer på at Fagforbundet velger å ta ut barnehagene, barnevern og omsorgsbedrifter i streik nå. De ansatte som tas ut i streik i barnehagene ligger allerede over det som er kravet i forhandlingene, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.

Hun legger til at NHO respekterer fagforeningens rett til å streike, men sier det vil ramme mange:

– Her rammer man sårbare grupper med et uttak som i liten grad er representativt for konflikten, sier hun.

Arbeidsledigheten i Norge: Virke og NHO regner med flere permitteringer i januar

Få streikevakter

I Oslo er 17 ansatte i Regnbuen barnehage tatt ut i streik. I første omgang vil det ikke stå streikevakter utenfor barnehagen.

Andre steder i landet vil det være streikevakter på plass, blant annet utenfor Opptreningssenteret i Finnmark der 14 medlemmer er tatt ut.

I Ringsaker i Innlandet er fem medlemmer ved Ringen Rehabiliteringssenter tatt ut, og der står streikevaktene i Moelv som ligger noen kilometer unna selve rehabiliteringsinstitusjonen.

Regjeringen snur: Permitteringsordningen forlenges til 1. juli

Koronarestriksjoner

I Oslo er det blant annet smittevern og koronarestriksjoner som er årsak til at det ikke er plassert ut streikevakter. I stedet har Fagforbundet valgt å ha daglig kontakt med medlemmene gjennom møter.

– Vi startet allerede før helga, og jeg har hatt jevnlig kontakt med de berørte medlemmene gjennom hele helga. Mandag hadde vi et møte der vi la opp strategien for dagene framover, og vi vil fortsette å ha møter hver dag, sier Berit Tevik som er leder for Fagforbundet Barn og oppvekst i Oslo.

– Smittetrykket i Oslo er svært høyt akkurat nå, og det viktig for oss å ivareta medlemmene som er i streik. De skal både være hundre prosent trygge på streikegrunnlaget og på at deres egen personlige sikkerhet med tanke på smitte blir tatt hensyn til. Derfor har vi valgt å ikke ha streikevakter utenfor barnehagen den første uka av streiken, sier Tevik.

(Saken fortstter under bildet)

– Vi er blant annet bekymret for at ulike tariffordninger når det for eksempel gjelder pensjon,  gjør at barnehageeiere hopper fra en arbeidsgiverorganisasjon til en annen med dårligere pensjonsordning for å spare penger. Det er noe vi må unngå, sier Berit Tevik.

– Vi er blant annet bekymret for at ulike tariffordninger når det for eksempel gjelder pensjon, gjør at barnehageeiere hopper fra en arbeidsgiverorganisasjon til en annen med dårligere pensjonsordning for å spare penger. Det er noe vi må unngå, sier Berit Tevik.

Birgit Dannenberg

Streikevakter i Moelv og Alta

I Moelv står streikevakter godt synlig fra E6, men ikke utenfor Ringen Rehabiliteringssenter som ligger innover i skogen noen kilometer unna.

– Dette handler selvsagt om smittevern, men også om at det nå er mellom 11 og 12 minusgrader her. Streikevakter har ikke anledning til å gå inn på arbeidsplassen for å varme seg, og derfor synes vi de bør få stå i nærheter av Fagforbundet Innlandets kontor, slik at de har muligheten til å varme seg innimellom. Vi vil jo ikke at de skal bli smittet av covid-19 eller fryse på seg annen sykdom, sier nestleder i Fagforbundet Innlandet Jon-Inge Hagebakken.

I Alta er 14 medlemmer tatt ut i streik ved Opptreningssenteret i Finnmark. Der står det streikevakter, men som om smittetrykket i regionen ikke er så stort som lenger sør.

– Våre streikevakter står to og to, og ikke flere sammen, slik det har vært vanlig. I tillegg skal ingen bytte vester når de går av og på vakt. Alle har fått sin personlige vest som de skal bruke hele tida, sier lederen i Fagforbundet Finnmark, Bjørg Tapio.

Hun sier at temperaturen i januar også er en utfordring for streikevaktene.

– Vi har laget en turnus med forholdsvis hyppig rullering slik at ingen skal stå ute lenge av gangen, sier Tapio.

Fratas avtalte sluttpakker: 231 ansatte går til gruppesøksmål mot oljegiganten Aker BP

Bare sykepleierne fikk et løft i fjor

Bakgrunnen for konflikten er to overenskomster som av arbeidstakerorganisasjonene er stemplet som ganske lave. Bortsett fra sykepleierne som fikk et kraftig løft i fjor, ligger mange ansatte godt under for eksempel ansatte i avtaleområdene med Spekter og KS når det gjelder minstelønnssatser.

Representanter fra Fagforbundet sier de er glad for at sykepleierne ble løftet, men sier at det blir feil å bare løfte én yrkesgruppe og la de andre henge igjen lønnsmessig.

– Vi ser ingen grunn til at våre medlemmer i dette området skal tape lønnsmessig sammenlignet med andre arbeidstakere med tilsvarende utdanning og erfaring. Gapet mellom disse arbeidstakerne og andre sammenlignbare grupper har økt over tid, og vi frykter at utviklingen vil fortsette. Det kan vi ikke godta, sier forhandlingsleder Anne Green Nilsen.

Mye lest: Sykepleiere får ny lønn – streik avverget

Redd for tariffhopping

I tillegg er pensjnsordningene i disse avtalene ansett som dårligere enn blant annet de hybridordningene som nå er forhandlet fram i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og Spekter.

– Vi er blant annet bekymret for at ulike tariffordninger når det for eksempel gjelder pensjon, gjør at barnehageeiere hopper fra en arbeidsgiverorganisasjon til en annen med dårligere pensjonsordning for å spare penger. Det er noe vi må unngå, sier Berit Tevik.

Hun sier at for eksempel Frelsesarmeen, som bruker denne avtalen for ansatte i sine virksomheter, har flere gode særavtaler som sikrer ansatte anstendige arbeidsforhold.

– Men vi mener at mye av det som finnes i disse særavtalene bør over i tariffsystemet på like linje med store deler av arbeidslivet for øvrig. Det er når ordningene er like at vi får et mest mulig velorganisert arbeidsliv, sier Berit Tevik.

Denne skaper debatt: Økt lønn til sykepleierne vil utløse krav fra resten av kommunesektoren

Annonse

Flere saker

Annonse