JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støtte til barnebriller fra Nav:

Slik fant sosialministeren ut hvor mye hun skulle kutte i brillestøtta for barn

Satsene for støtte til barnebriller har bakgrunn i gjennomsnittspriser hos tre av de største leverandørene, opplyser Anniken Hauglie.
Sosialminister Anniken Hauglie (H).

Sosialminister Anniken Hauglie (H).

Ole Palmstrøm

tormod@lomedia.no

Det ble bråk da regjeringens kutt ble kjent. Forslaget til statsbudsjett viste at regjeringa skal spare 122 millioner kroner neste år, gjennom å sette et tak på støtta briller til barn som behandles for øyetilstander.

Satsene innføres 1. mars og skal være henholdsvis 1200 kroner for vanlige briller og 2400 kroner for ekstra tilpassede briller.

p

Gjennomsnitt av priser

Satsene har bakgrunn i et gjennomsnitt i veiledende priser hos tre av de største optikerkjedene, opplyser nå arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) i et skriftlig svar til Stortinget.

Disse er Brilleland, Interoptik og Specsavers. Det er Nav Hjelpemiddelsentralen som har hentet inn prisene, som omfatter innfatning, ulike glass og brilletilpasning. Kampanjepriser er ikke medregna.

For vanlige briller uten tilpasning, var prisene fra 545 kroner til 1295 kroner. Det gir et gjennomsnitt på omtrent 900 kroner.

For tilpassede briller var prisene fra 1095 kroner til 3010 kroner. Gjennomsnittsprisen var omtrent 1800 kroner.

Sosialministeren mener dermed at taket på støttebeløpene vil sikre rimelige, hensiktsmessige briller, slik folketrygdloven krever. Det er ikke optikerne enige i.

Optikerne reagerer

– Ordningen skal dekke veldig mange barn med forskjellige typer synsproblemer. Noen barn vil komme svært uheldig ut, sa generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo, til NRKs Politisk kvarter torsdag.

I en NRK-debatt forrige uke sa Hauglie at satsene er gjort «på bakgrunn av dialog med bransjen».

Dette reagerte Optikerforbundet på, som mener det er en overdrivelse å kalle henvendelsen de har mottatt for en dialog. På nettsidene sine viser de til at de i mai i fjor fikk en forespørsel om å gi en faglig vurdering av prisene på barnebriller.

De svarte at de ikke kan oppgi priser. De skriver imidlertid at det kan komme mange ekstra kostnader, som reparasjoner, justeringer og sørvis. Derfor kan det være hensiktsmessig å kjøpe en modell på nærmeste forretning, og det vil være feil å ta utgangspunkt i de laveste prisene på markedet.

– Det er ikke disse prisene som gjelder når man skal lage en avansert brille. Alle skjønner jo det, mener Haugo i Optikerforbundet.

p

Større forskjeller

Stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk (SV) stilte spørsmålet som Anniken Hauglie svarer på. Hun mener satsene fører til større forskjeller mellom folk.

– Med de to ulike satsene, vil det ende opp med at de som har minst behov for briller vil få dekket alle utgifter, mens de med mest behov vil slite mest. For de dyreste brillene vil ikke støtten dekke hele beløpet, slik at foreldre må dekke resten. Da vil for eksempel lavinntektsfamilier slite, sier Lerbrekk til FriFagbevegelse.

Annonse

Flere saker

Annonse