JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sånn markerer LO i Oslo 1. mai: Nei til økte forskjeller, budsjettkutt og velferdsprofitører

LO i Oslo håper folk kjenner sin besøkelsestid og kommer til Youngstorget onsdag 1. mai. Det er nok å kjempe for også med et rød-grønt byråd. For første gang deltar også Norsk Dramatikerforbund.
PÅ YOUNGSTORGET:  Fra venstre Inger Ljøstad, Sykehusaksjonene, Anne-Rita Andal, Leierboerforeningen, Ingunn Gjerstad, LO i Oslo, Monica Boracco, Norsk Dramatikerforbund, Petter Vellesen, Oslo Bygningsarbeiderforening.

PÅ YOUNGSTORGET: Fra venstre Inger Ljøstad, Sykehusaksjonene, Anne-Rita Andal, Leierboerforeningen, Ingunn Gjerstad, LO i Oslo, Monica Boracco, Norsk Dramatikerforbund, Petter Vellesen, Oslo Bygningsarbeiderforening.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– For mange tror jeg det er blitt tydeligere hva som er forskjellen på et rød-grønt bystyre og et blå-blått. Hovedparolen på balustraden er «Nei til økte forskjeller, budsjettkutt og velferdsprofitører – stem rødgrønt!». Denne markerer våre sentrale krav og støtte til fortsatt rød-grønt flertall i Oslo, forteller Ingunn Gjerstad, nyvalgt leder av LO i Oslo, to dager før den store 1. maidagen da Youngstorget i Oslo er full av faner og fagforeningskamerater.

p

Starter valgkampen

Men det er som regel alltid plass til flere, også på Youngstorget.

– Tar vi ikke 1. mai alvorlig nok lenger?

– Jo, det gjør vi da. Her i Oslo varierer det mellom 7000 til 9500 deltakere hvert år, sier Ingunn Gjerstad, den nyvalgte ledere av LO i Oslo.

I valgår kommer det gjerne litt flere enn når det ikke er valg. Og i høst er det jo kommunevalg. Kanskje et spesielt viktig valg også, mener Gjerstad.

Hun understreker at hennes folk sammen med medlemmene i LO i Trondheim er de mest proaktive når det gjelder valg.

– Vi bruker 1. maidagen til å fronte viktige saker som angår kommunevalget. Bystyret har fått til mye og tatt tilbake mange velferdstjenester på kommunale hender. Likevel har vi fortsatt en lang vei å gå, sier hun.

Mer publikumsvennlig

Så fins de nok likevel noen som mener at markeringen av arbeidernes internasjonale kampdag kunne gjort noen endringer i form – at noe kanskje blir for sidrumpa og gammeldags.

– Hva svarer du disse?

– At vi har snakket om muligheten for noen endringer – ja, vi har faktisk hatt gruppearbeid om dette. Årets arrangement kommer vi til å oppsummere i lys av sånne spørsmål, sier Gjerstad.

Og rett skal være rett. Politikerne har de seneste årene fått kortet ned taletiden fra en halvtime til ti minutter.

– Vi prøver å gjøre det mer publikumsvennlig. Men arrangementet 1. mai kan jo ikke være uten politikk.

De vil gjerne også være aktuelle og prøver i år å få lederen for SAS-pilotene som for tida er i streik til å holde en appell.

– Første mai er både en kamp- og festdag. Så dermed skal det være mulig for alle å finne noe de kan engasjere seg i, mener Gjerstad som lister opp følgende tre saker som er spesielt viktige for dem i år:

• forby bemanningsbransjen

• en bedre politisk styrt boligpolitikk i Oslo

• bedre pensjonsordninger

Fremskrittspartiet titter fram i vårsola

Et årlig fenomen foran hver eneste 1. maifeiring er at Fremskrittspartiet kommer på banen og skal markere ett eller annet. I år er det avstanden mot bompenger som er partiets store sak. Fagbevegelsen lar seg ofte provosere

– Hvorfor lar de seg provosere av dette?

– Jeg blir ikke så provosert lenger. Men spørsmålet om bompenger handler om å finansiere kollektivtrafikk og sikre reinere luft slik at arbeidsfolk lever lenger. Vi er tilhengere av et bilfritt bysentrum – en by det går an å puste i.

– Men jo flere som markerer dagen, desto bedre er det kanskje?

– Fremskrittspartiet er ikke et arbeiderparti, de vil helst splitte mer enn de vil samle. Den ønsker mest av alt å styrke sitt eget parti, ikke arbeiderklassen, sier Ingunn Gjerstad.

p

Fri kunst

Norsk Dramatikerforbund har vært medlem av LO i tre år nå. Men i år er det første gang de stiller i 1. maitoget.

– Ja, og med en egen fane også, sier Monica Boracco, forbundets leder.

Saken fortsetter under bildet.

ENDELIG 1.MAI-TOG: Monica Boracco, lederen av Norsk Dramatikerforbund, skal for første gang gå i et 1.mai-tog som LO-organisert.

ENDELIG 1.MAI-TOG: Monica Boracco, lederen av Norsk Dramatikerforbund, skal for første gang gå i et 1.mai-tog som LO-organisert.

Jan-Erik Østlie

Norsk Skuespillerforbund, som ikke er LO-medlem, fikk sin egen fane for to år siden. Ting begynner å endre seg i kunstnerorganisasjonene.

– Vi er i ferd med å bli mer profesjonaliserte, vi går fra laug til fagforening, sier Boracco som mener dette skyldes kunstnernes voksende erkjennelse av en større identifikasjon med vanlige lønnsarbeidere. Nå håper hun at så mange av hennes medlemmer som mulig kommer på Youngstorget onsdag. Der skal dramatikerne gå sammen med musikerne, skuespillerne og billedkunstnerne under parolen «fri kunst».

– For oss er det fint å bruke denne dagen til å markere betydningen av ytringsfrihet, sier Monica Boracco.

Annonse
Annonse