JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Småbyene har blitt glemt i politikkutformingen, mener Hofstad Helleland

En ny rapport viser at småbyer er avgjørende for Norge, men distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) sier småbyene har blitt glemt i politikkutformingen.
Mindre byer som Kragerø er viktige, men blir glemt, mener Linda Hofstad Helleland (H). (Arkivfoto)

Mindre byer som Kragerø er viktige, men blir glemt, mener Linda Hofstad Helleland (H). (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

By- og regionsforskningsinstituttet NIBR ved Oslo Met har lagd rapporten, som viser at småbyer og større tettsteder er viktige som kraftsentre og for å utvikle distriktene.

– Småbyene har på mange måter blitt glemt i politikkutformingen. Derfor har regjeringen lansert en egen strategi for å løfte fram småbyene, sier Helleland i en pressemelding.

Hun mener småbyene har falt mellom to stoler i flere generasjoner, og fått mindre politisk oppmerksomhet enn både spredtbygde strøk og storbyer.

Rapporten er gjort på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD). Den viser at mindre byer og byregioner har en viktig rolle for å ivareta spredt bosetning, sikre velferdstjenester og verdiskapning basert på ressurser i hele landet.

En mindre andel av den norske befolkningen bor i storbyer, og en større andel i mindre byer og spredtbygde strøk enn andre europeiske land.

– Trivelige og inkluderende småbyer med gode fysiske omgivelser, et levende sentrum, varierte boliger og gode nabolag, kan gjøre en hel region mer attraktiv å bo i, skriver KMD i en pressemelding.

Annonse

Flere saker

Annonse