JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Snytes for milliardebeløp

Norske myndigheter blir snytt for milliardbeløp fra utenlandske transportører.
Mange utenlandske transportører unnlater å betale moms som de er pliktig å betale. Det taper staten naturligvis store beløp på.

Mange utenlandske transportører unnlater å betale moms som de er pliktig å betale. Det taper staten naturligvis store beløp på.

Morten Holm, NTB scanpix/ANB

helge.birkelund@anb.no

Rødgrønne politikere mener regjeringen må skjerpe kontrollen av utenlandske næringsdrivende, som i en stor grad unnlater å betale moms som de er pliktig å betale.

– Ikke bare gjør dette seg utslag i manglende inntekter for den norske stat. I tillegg representerer det en konkurransevridning i disfavør av norske transportører, fordi det kommer i tillegg til andre kostnadsfaktorer som drar i samme retning, hevder stortingsrepresentantene Sverre Myrli og Kjell-Idar Juvik (begge Ap).

De har tatt opp saken skriftlig sammen med Sp-representantene Per Olaf Lundteigen og Janne Sjelmo Nordås.

Melker markedet

Utenlandske næringsdrivende med en årlig omsetning på mer enn 50.000 kroner i Norge har plikt til å betale merverdiavgift. En rekke aktører unnlater å gjøre dette.

– Det er simpelthen ikke mulig for norske transportører å konkurrere med selskaper som betaler sine sjåfører etter hjemlandets satser, som verken betaler arbeidsgiveravgift, moms eller andre sosiale kostnader og som derfor er i stand til å melke det norske transportmarkedet, hevder de rødgrønne politikerne i Transportkomiteen.

– Dette kan utenlandske selskaper gjøre i visshet om at sjansen for å møte norske kontrollmyndigheter er mikroskopisk.

De mener det haster å skape like konkurransevilkår, om norsk transportnæring skal bestå i framtiden.

Må rydde opp

Gjennom et såkalt representasjonsforslag, krever de fire rødgrønne politikerne at regjeringen rydder opp slik at utenlandske transportselskap må betale moms.

Skattedirektoratet har tidligere slått fast at det ikke finnes noen oversikt over omfanget av kabotasje i det norske transportmarkedet. Verken om det blir betalt merverdiavgift for kabotasjeoppdrag i Norge, eller langt mindre hvem eller hvor mye som betales inn.

Kabonasje defineres som «nasjonal transport mot vederlag som utføres i et annet land enn der transportøren er hjemhørende».

Det er altså ikke snakk om grenseoverskridende transport, men transport innenfor landets grenser.

De fire forslagsstillerne hevder at kabotasje i det norske markedet har fått et så betydelig omfang at momsunndragelsene kan løpe opp i milliardbeløp.

Kartlegge omfanget

De fire har derfor forelått at Stortinget ber regjeringen kartlegge omfanget av kabotasje i det norske transportmarkedet, likeså at regjeringen gjør endringer i momsregisteret slik at utenlandske selskaper som driver innenlands transport av personer og gods i Norge rubriseres som egen kategori.

– Kontrollen med transportnæringen må intensiveres for å hindre skatteunndragelser og ytterligere konkurransevridning til fordel for utenlandske transportører, mener Myrli.

Stortinget skal ta stilling til forslaget i løpet av høsten. (ANB)

Annonse
Annonse