JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søker kvinner i knekort

Flyselskapet Qatar Airways vil ha norske kabinansatte og ber søkere stille til jobbintervju i knekorte skjørt.
Likestillings- og diskrimineringsombudet er kritisk til at Qatar Airways stiller ulike krav til kvinner og menn som søker jobb som kabinpersonale.

Likestillings- og diskrimineringsombudet er kritisk til at Qatar Airways stiller ulike krav til kvinner og menn som søker jobb som kabinpersonale.

Pressebilde/ANB

frifagbevegelse@lomedia.no

Likestillings- og diskrimineringsombudet er kritisk.

Selskapet har i vel to år fløyet mellom Oslo og Doha og tar en stadig voksende andel av langdistansepassasjerene fra Gardermoen.

Nå vil flyselskapet ha nordmenn i uniform, og det er i stillingsannonsene at de spesifikke kravene stilles, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi søker i Norge, men de kabinansatte blir tilbudt en kontrakt i Qatar. Der vil de få skattefri lønn og fri bolig i et eget ansattområde i Doha, sier Norden-sjef Günther Saurwein til avisen.

Mens kvinner bes møte til intervju i knekorte skjørt, må menn møte i formelt antrekk.

– Annonsen er problematisk opp mot likestillingsloven fordi den forskjellsbehandler søkere på grunn av kjønn. Vi mener at den er i strid med loven, da det er ulike krav til antrekk for kvinner og menn, sier rådgiver Carl Fredrik Riise hos Likestillings- og diskrimineringsombudet. Han sier de kan ende opp med å kreve at teksten endres eller at annonsen stanses.

I helgen skrev den svenske avisen Expressen om arbeidsforholdene i Qatar Airways. Tidligere ansatte fortalte om et strengt regime der de ansatte ikke kunne bevege seg fritt etter arbeidstid, og at selskapet satte strenge krav til privatlivet.

LES OGSÅ: Les hele Expresserns reportasje

Blant annet ble det hevdet at ansatte som ble gravide, kunne miste jobben. Innholdet i arbeidskontraktene strider mot menneskerettighetene, mener blant annet den norske fagforeningen Parat.

Saurwein vil ikke kommentere dette, men trekker fram at de ansatte får reise jorden rundt.

En som mer enn gjerne kommenterer Expressens avsløringer det Den internasjonale transportarbeiderføderasjonens luftfartssekretær, Gabriel Mocho:

- Til tross for at de påberoper seg å være et av verdens mest luksuriøse flyselskaper, driver Qatar Airways en systematisk undertrykking av de ansattes personlige frihet. De er en skam for hele bransjen, mener han.

Annonse
Annonse