JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solberg: Det har blitt 109.000 nye jobber på tre år

Trass i internasjonal uro rundt handelskonflikt og brexit mener statsminister Erna Solberg utsiktene for norsk økonomi er gode. Oppgangen er skjør, advarer Ap.
Statsminister Erna Solberg (H) viser til at utviklingen i norsk økonomi er god.

Statsminister Erna Solberg (H) viser til at utviklingen i norsk økonomi er god.

Stortinget

– Den gode utviklingen gjenspeiler seg i arbeidsmarkedet, sa Solberg (H) i debatten om revidert nasjonalbudsjett i Stortinget fredag.

Hun viste til at arbeidsledigheten historisk sett er svært lav.

– Sysselsettingen øker sterkere enn på lenge. Bare de siste tre årene er det blitt 109.000 flere sysselsatte. Andelen som er i jobb øker, etter flere år med nedgang, slo hun fast.

– Ekstra gledelig er det at sysselsettingen kommer i privat sektor – fire av fem det siste året, sa statsministeren.

p

Usikkert ute

Solberg viste til at veksten er god i norsk økonomi, at investeringsviljen er høy, både i fastlandsøkonomien og på norsk sokkel, aktiviteten i næringslivet oppadgående og at vi ser tendenser til ny industrialisering i Norge.

Samtidig pekte hun på usikkerhet knyttet til handelskonflikten mellom USA og Kina og Storbritannias uttreden av EU.

– Vi skal glede oss over den gode utviklingen, hvor flere kommer i jobb og veksten i økonomien ser ut til å holde seg høy. Men selvfølgelig skal vi også ta høyde for de utfordringene som eventuelt kan komme utenfra, sa Solberg.

I finansminister Siv Jensens (Frp) sykefravær måtte hun vikariere i fredagens stortingsdebatt.

– Skjør oppgang

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sa seg enig i at det går bedre i norsk økonomi, men gikk i rette med flere av Solbergs poenger.

– Oppgangen som denne regjeringen kaller solid, er i virkeligheten skjør, sa han.

– Fortsatt står mange uten jobb, og veksten kommer i bransjer som har mye innleie og få faste ansettelser. Det investeres lite i ny næringsvirksomhet, fremholdt Støre.

Støre mente også at budsjettet ikke gjør noe for å redusere voksende forskjeller i Norge og kalte skattepolitikken urettferdig.

– 8 milliarder i skattekutt går hånd i hånd med at offentlig velferd strammes inn, sa han.

Under handlingsregelen

De fire regjeringspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrF har flertall i Stortinget, noe som gjør budsjettbehandlingen til mer av en formalitet.

Forslaget fra Granavold-plattformen om å ta store utgifter til ny fregatt og nytt regjeringskvartal «under streken», altså utenfor ordinære budsjettrammer, ble i vår droppet etter massiv kritikk.

Samtidig er en bevilgning på over en halv milliard kroner knyttet til KNM Helge Ingstads forlis i fjor en av de største endringene i det reviderte budsjettet.

p

Fredag fikk regjeringen på nytt kritikk for å ha trappet opp bruken av penger fra oljefondet kraftig over flere år, men Solberg kalte en oljepengebruk på 2,9 prosent i det reviderte budsjettet ansvarlig.

– I alle budsjettene har vi holdt pengebruken på eller under den langsiktige rettesnoren på 3 prosent.

Samtidig benyttet Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim anledningen til å gå i rette med Frps landsmøtevedtak om å bruke oljefondet til å slette bompengegjeld på inntil 100 milliarder kroner.

– Jeg mener ikke det er en klok måte å gjøre det på, sa han.

Annonse

Flere saker

Annonse