JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Ukraina

Solberg utfordret Støre til å droppe «budrunde» om Ukraina-pakken

Erna Solberg ber regjeringen ta imot Høyres støtte til Ukraina-pakken som den er, uten å gå videre med forhandlinger med de andre partiene på Stortinget.
Statsminister Jonas Gahr Støre ble utfordret på forhandlingene om Ukraina-pakken i Stortinget onsdag. Høyre og Erna Solberg frykter at pakken vil bli mer omfattende. 

Statsminister Jonas Gahr Støre ble utfordret på forhandlingene om Ukraina-pakken i Stortinget onsdag. Høyre og Erna Solberg frykter at pakken vil bli mer omfattende. 

Leif Martin Kirknes

Høyre er villig til å stemme for pakken på 14,4 milliarder kroner, slik den nå er framlagt, til tross for bekymring for at inndekning ikke er avklart.

Regjeringen la fram pakken før påske og har uttrykt et ønske om å få med partiene på Stortinget på et bredt forlik. Men Høyre-leder Erna Solberg er bekymret for at andre partier forsøker å inkludere andre temaer som vil gjøre pakken mer omfattende.

En situasjon med overoppheting av norsk økonomi vil kunne føre til rentehevinger som er høyere enn de burde kunne være, og som vil treffe enkelte grupper hardt, argumenterte hun i Stortingets spørretime onsdag.

– Vi har sagt at vi vil stemme blanko for de utgiftene som er lagt fram, vi vil ikke være med på budgivningen videre. Vi håper regjeringen vil ta imot tilbudet og si at nå har de flertall for dette, sa Solberg, som la til at hun håper at det ikke blir en «ny budrunde» i Stortinget.

Bistand, drivstoffavgift og barnetrygd

Ukraina-pakken består i hovedsak av to deler: Over 10 milliarder kroner settes av til å ta imot flyktninger, og i tillegg kommer en økning på 3,5 milliarder kroner for å styrke forsvaret.

SV, som er regjeringens budsjettpartner, støtter å ruste opp kommuner og apparatet for mottak av flyktninger. Men partiet har advart mot å ta av bevilgninger til bistand, slik regjeringen har varslet. Også MDG og KrF har sagt at de ikke kan slutte seg til en plan som finansieres av bistandsmidler.

Venstre har varslet at de vil gi en milliard kroner til Ukraina for at landet kan kjøpe våpen. Fremskrittspartiet mener pakken skal inkludere tiltak som redusert drivstoffavgift og matmoms, mens Rødt vil ha med kutt i priser på kollektivtrafikken og økning i barnetrygden.

Støre avviste tilbudet

Støre delte ikke Solbergs bekymring. Han beskrev den økonomiske situasjonen i Norge som god, og at regjeringen har opptrådt ansvarlig blant annet ved å holde igjen på oljepengebruken da den tiltrådte.

Inndekningen på Ukraina-pakken vil man komme tilbake til i budsjettene, understreket han, og viste til revidert budsjett som legges fram 12. mai, men også det ordinære budsjettet for 2023 til høsten.

Støre ga uttrykk for at et bredt forlik fortsatt er viktig for regjeringen.

– Mitt inntrykk er at det som ble lagt fram før påske, ble tatt bredt og godt imot, sa han.

Selv om han er glad for at Høyre har til hensikt å støtte regjeringens forslag, er han ikke villig til å avlyse den videre prosessen.

– Dette var en pakke vi la fram for hele Stortinget, så vi vil møte de andre partiene på en respektfull måte, sa Støre til NTB.

Annonse
Annonse