JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sommer går før sommerferien

BERLIN: Michael Sommer går av både som leder for den tyske landsorganisasjonen DGB og som president for den internasjonale faglige samorganisasjonen IFS.
DGB-leder Michael Sommer (t.h.) presenterte torsdag sin etterfølger som tysk LO-leder, 58 år gamle Heiner Hoffmann.

DGB-leder Michael Sommer (t.h.) presenterte torsdag sin etterfølger som tysk LO-leder, 58 år gamle Heiner Hoffmann.

Terje I Olsson

frifagbevegelse@lomedia.no

På en pressekonferanse i Berlin torsdag formiddag kom beskjeden om at den 62 år gamle Sommer trekker seg som tysk LO-leder etter 12 år ved roret. Samtidig presenterte han sin etterfølger, 58 år gamle Reiner Hoffmann.

Sommer sitter som LO-leder fram til DGB-kongressen i Berlin i begynnelsen av mai, men han opplyste på pressekonferansen at han allerede i lengre tid ikke har tatt noen beslutninger som har konsekvenser utover hans egen lederperiode uten å konsultere sin påtenkte etterfølger.

Uken etter DGB-kongressen har den internasjonale faglige samorganisasjonen IFS (ITUC) også kongress i Berlin, og Sommer trekker seg da fra presidentvervet. Han har sittet i IFS-ledelsen lenge, og ble valgt til president i 2010. Ifølge ryktene står nå Latin-Amerika for tur til å overta presidentvervet, og det snakkes mye om en brasiliansk kandidat.

«Ordnung muss sein»

Det siste halvåret har det vært nevnt i tysk presse at Reiner Hoffmann skulle overta som ny DGB-leder etter Sommer. Ryktene ble visshet, da Hoffmann i høst ble valgt inn «utenom tur» i DGBs toppledelse. Nå blir han presentert som offisiell kandidat.

Men Michael Sommer sier at avgjørelsen ble tatt allerede for to år siden, og at DGB siden den gang bevisst har arbeidet med å sammensette den nye toppledelsen. «Ordnung muss sein», som tyskerne gjerne sier.

Kabalen omfattet blant annet å finne en ny kandidat til DGB-ledelsen med bakgrunn i det kristelig-demokratiske regjeringspartiet CDU. Den utkårede Elke Hannack var egentlig ikke villig, men etter at forbundskansler Angela Merkel grep inn ble hun nærmest beordret inn i DGB-toppen.

– Jeg er både glad for og stolt over at lederskiftet i DGB ikke bare skjer i rolige og fredelige, men også i vennskapelige former, sier Sommer.

Kort framtid

Valget av Reiner Hoffmann blir uansett et kort mellomspill i DGB-ledelsen. Hoffmann blir 59 år i mai, samtidig med at han velges som DGB-leder. Til gjengjeld får DGB en leder med en betydelig internasjonal bakgrunn.

Hoffmann er født i Wuppertal og utdannet diplomøkonom. Han kommer fra forbundet IG BCE, gruvedrift, kjemi og energi. I likhet med Michael Sommer er han medlem av det sosialdemokratiske partiet. Med over 40 års medlemsskap i partiet er det en solid sosialdemokrat som overtar.

Fra 1982 jobbet han først i EU-kommisjonen i Brussel, men flyttet kjapt til forskningsinstituttet Hans-Böckler-Stiftung i Düsseldorf, et slags tysk FAFO. Fra 1994 til 2003 var han direktør for det europeiske fagforeningsinstituttet i Brussel. Siden har han vært visegeneralsekretær for den europeiske faglige samorganisasjonen EFS med økonomi, sysselsetting, struktur, industri, medbestemmelse og corporate social responsibility som arbeidsområder.

Han vil være godt kjent for mange norske fagforeningsfolk.

Etterlater et godt bo

Michael Sommer etterlater et godt bo. DGB er i framgang medlemsmessig etter mange år med til dels sterkt synkende medlemstall. I dag er rundt 6,5 millioner arbeidstakere tilsluttet DGBs åtte medlemsforbund. Det tilsvarer knapt 15 prosent av den yrkesaktive befolkningen.

Sommer har ledet DGB i en turbulent periode. Like etter at han overtok som DGB-leder i 2002 kom den såkalte Agenda 2010-politikken til den sosialdemokratiske regjeringen under Gerhard Schröder. Det ble gjennomført omfattende nedskjæringer og kutt i offentlige sosialytelser. Agenda-politikken førte også til en regelrett stans i reallønnsutviklingen de neste ti årene i Tyskland. Først nå er man i ferd med å hente inn igjen noe av det tapte.

Politikken førte også til et meget anstrengt forhold mellom DGB og det sosialdemokratiske partiet SPD som først er blitt normalisert det siste året, etter at den nye partiledelsen distanserte seg fra det meste av Agenda-politikken.

Men Sommer framholder at DGB var, og skal fortsatt være, partipolitisk uavhengig.

Annonse
Annonse