JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosialhjelpsmottakere mer utsatt for fattigdomsproblemer

De fleste i Norge har romslig økonomi, men 22 prosent av sosialhjelpsmottakere har ikke råd til å gå til tannlegen, ifølge SSB.
Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Tri D. Nguyen

En like stor prosent oppgir at de ikke har råd til et måltid fisk eller kjøtt annenhver dag, eller delta i regelmessige fritidsaktiviteter. Fire av ti sosialhjelpsmottakere opplever det som vanskelig eller svært vanskelig å få endene til å møtes. Det kommer fram i nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fleire i full jobb får sosialhjelp: – Det er uverdig at folk må stå med lua i handa

Det er første gang SSB publiserer tall over andelen personer med fattigdomsproblemer i Norge. Tallene viser at de færreste i Norge har fattigdomsproblemer, men noen grupper er mer utsatte enn andre.

– Vi spør om tre kategorier av fattigdomsproblemer: mangel på materielle goder, sosiale goder og folks økonomiske romslighet, sier Lene Sandvik i SSB til Klassekampen.

Det er ofte de samme gruppene som har de ulike fattigdomsproblemene, ifølge Sandvik. Folk som lever på offentlige stønader sliter med langt flere fattigdomsproblemer enn resten av befolkningen. 67 prosent bor i en husholdning som ikke kan klare en uforutsett utgift på 10.000 kroner.

Lest denne? Hver tiende arbeider i Europa trenger sosialhjelp eller må oppsøke suppekjøkken. Lønna strekker ikke til

Av andre grupper har enslige jevnt over flere fattigdomsproblemer enn personer som lever i parforhold.

– Enslige både med og uten barn har i større grad fattigdomsproblemer enn par, og personer på stønader, som sosialhjelpsmottakere og uføretrygdede, er i størst grad utsatt, sier hun.

I 2017 fikk 132.659 personer sosialhjelp, og den gjennomsnittlige månedlige støtten var 9252 kroner.

LO bekymra for aukande forskjellar: – Vi risikerer ei kraftig svekking av den norske modellen

Lågtløna har berre hatt 3 prosent reallønsauke dei siste ti åra

Simone og Sebastian jobber, men må gå på sosialen

Annonse
Annonse