JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosionom drept ved Små Enheter

En kvinnelig ansatt ble funnet drept i den private barneverninstitusjonen i Asker natt til tirsdag.
DREPT PÅ JOBB: Tirsdag morgen har politiet sperret av området rundt huset der en ansatt er drept ved Behandlingssenteret Små Enheter på Vollen i Asker.

DREPT PÅ JOBB: Tirsdag morgen har politiet sperret av området rundt huset der en ansatt er drept ved Behandlingssenteret Små Enheter på Vollen i Asker.

Torstein Bøe / NTB scanpix

edv@lomedia.no

Politiet ble varslet klokken 02:09 om at en person var alvorlig skadd. Da politiet kom fram til Behandlingssenteret Små Enheter (BSE) avdeling Vollen, konstaterte de at kvinnen var død.

Kvinnen, den 30 år gamle sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund, var ansatt i et midlertidig oppdrag for å følge opp jenta som er siktet for drapet. Tenåringen er varetektsfengslet for to uker. Siktelsen ble onsdag endret fra forsettlig drap til overlagt drap, skriver aftenposten.no.

– Tragisk drap aktualiserer kravet om økt sikkerhet, skriver FO-nestleder Tone Faugli i en kommentar på forbundets hjemmeside.

Under heldøgns oppsyn

Tenåringsjenta hadde ifølge BSE én-til-én-bemanning, i tillegg til nattevakt.

Jenta er hjemmehørende i Bærum og skal ha en historie med voldsepisoder, ifølge politiet. Ifølge vg.no skal politiet ha beslaglagt en kniv som beskrives som det antatte drapsvåpenet.

BSE: – Kollegene får krisehjelp

Fagsjef og en av BSEs to eiere, Dag Skådinn, kjørte inn fra Oslo og var på åstedet kl. 02:45 i natt.

– Hvordan følger dere opp ansatte nå?

– Pårørende av avdøde og av klienten er informert og ivaretatt så langt det er mulig. Så har vi gjort det samme med våre som var på vakt, og i særdeleshet den sovende nattevakten. Prest er involvert både her og i klientens hjemkommune.

Nå samles alle barna og medarbeiderne i Østenstad kirke til en samling i samarbeid med psykiater. BSE vurderer å hente inn kriseteamet i kommunen, som har tilbudt sin bistand.

– Dette er arbeidsoppgaver som våre medlemmer og våre faggrupper utfører på vegne av samfunnet, og samfunnet må ta ansvar for å sikre dem på best mulig måte, sier FO-leder Mimmi Kvisvik til Fontene.

Påtok seg store oppgaver

Behandlingssenteret Små Enheter er et privat selskap som driver plasser på oppdrag av det offentlige. Avdelingen på Vollen i Asker er godkjent for fire plasser etter Lov om barneverntjenester.

"Store oppgaver i små enheter" er institusjonens slogan. Plassene er beregnet på ungdom med traumer, psykoser, utviklingsforstyrrelser og tvangslidelser. De bemannes med 6-8 faste medarbeidere i såkalt medleverturnus. Det innebærer at de ansatte bor på institusjonen i arbeidsperioder på flere døgn. Avdeling Vollan har fast ansatt psykiater.

FO Akershus: – Bare trist

FO har åtte medlemmer fordelt på BSEs ulike avdelinger og arbeider med å få klarlagt om avdøde er en av disse.

– Mine første tanker går til avdødes familie og hennes kolleger, sier leder i FO Akershus, Ingunn Strand Johansen.

– Det er bare trist at ansatte i helse og omsorg risikerer å bli drept. Dette føyer seg inn i rekka med drapet på Nav Grorud og mer og mer vold- og trusselsituasjoner i barnevernet som man ser øker i kommunene.

Strand Johansen etterlyser bedre kartlegging av risiko og sårbarhet i anbudsutsettelser og i hvilken grad de bemanner dette med fagfolk. Hun understreker at hun ikke kjenner til vurderingene som er gjort i dette tilfellet.

Hjemkommunens ansvar

– Hvis kommunen ikke har et tilbud som er godt nok selv, setter man ungdom med psykiatri og utagerende atferd ut på anbud, sier Strand Johansen.

– Det er klientens hjemkommune som står ansvarlig for at nok bemanning, sikkerhet og faglighet ivaretas forsvarlig i det tiltaket de kjøper inn. De har plikt etter helse- og omsorgsloven om å gi et tilbud. Men det er også en plikt overfor ansatte at de er nok folk til at det er trygt å gå på jobb.

30 drept på jobben

Inkludert ulykken sist natt har til sammen 30 personer mistet livet i 24 ulykker på norske arbeidsplasser i år. Seks av de omkomne var utenlandske statsborgere sysselsatt i Norge.

I hele fjor registrerte FriFagbevegelse.no at i alt 47 personer ble drept i ulykker i arbeidslivet. For årene 2012 og 2011 opererer Arbeidstilsynet med henholdsvis 37 og 52 drepte i arbeidsulykker. Arbeidstilsynets tall omfatter bare ulykker som skjer på arbeidsplasser på fastlandet i Norge.

Årets mest alvorlige dødsulykker i arbeidslivet var sprengningsulykken på Geilo 3. september der tre personer omkom og bussulykken på Sokna 10 februar. Der omkom sjåføren og to passasjerer da ekspressbussen til Sogn og Fjordane kolliderte med et vogntog på ekstremt glatt føre.

Det er bare trist at ansatte i helse og omsorg risikerer å bli drept. Dette føyer seg inn i rekka med drapet på Nav Grorud og mer og mer vold- og trusselsituasjoner i barnevernet.

Ingunn Strand Johansen, leder FO Akershus

Annonse
Annonse