JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp: – Norske arbeidslivsregler skal være overordnet EØS-lovgivningen

Senterpartiet og SV står alene om EØS-forslag på Stortinget.
Per Olaf Lundteigen fikk ikke gjennomslag for sitt EØS-forslag i Stortinget.

Per Olaf Lundteigen fikk ikke gjennomslag for sitt EØS-forslag i Stortinget.

Roy Ervin Solstad

helge@lomedia.no

– Jeg mener vi følger opp vedtaket fra LO-kongressen om at norske arbeidslivsregler skal være overordnet EØS-lovgivningen. Det gjelder både norske tariffavtaler og norsk lovgivning. Arbeiderpartiet må selv svare for hvorfor de ikke støtter forslaget, sier Per Olaf Lundteigen til LO-Aktuelt.

Sammen med Sp-kollega Kjersti Toppe har han servert Stortinget et representantforslag om et krafttak for et anstendig arbeidsliv.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

LO-kongressen

Og i forslaget heter det blant annet at «Stortinget ber regjeringen gjennomgå norske lover, forskrifter og tariffavtaler med sikte på at disse er overordnet EØS-regler og EU-lovgivning på arbeidslivsområdet, og om nødvendig fremme lovforslag for å sikre dette».

Bare SV og Senterpartiet støttet forslaget i arbeids- og sosialkomiteen.

I begrunnelsen viser Lundteigen og Toppe til vedtaket på kongressen hvor LO krever at «ILO-konvensjoner tas inn i Menneskerettsloven og ved konflikt går foran annen lovgivning, også lover med tilsvarende forrangbestemmelse».

Videre at norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU-regler, noe som må avklares mellom partene.

Sp-representantene mener det er en forutsetning for et anstendig arbeidsliv at EØS-avtalen og den tilhørende EU-lovgivningen viker for nasjonal lovgivning på arbeidslivsområdet og for norske tariffavtaler.

Disse yrkene får trene i arbeidstiden

Ulike syn

En samlet komite understreker viktigheten av kampen mot arbeidslivskriminalitet, useriøse aktører i arbeidslivet og uanstendige lønns- og arbeidsvilkår. Men der stopper enigheten.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, viser til strategien mot arbeidslivskriminalitet utarbeidet av regjeringen Solberg som argument for at forslaget avvises.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til EØS-avtalens betydning for Norge.

– Den har støtte hos arbeidslivets parter, og er viktig for norske eksportbedrifter. Regler Norge implementerer som følge av EØS-avtalen er ofte minimumsregler som åpner for nasjonale tilpasninger, påpekes det.

Dette flertallet viser videre til viktigheten av internasjonalt samarbeid i kampen mot arbeidslivskriminalitet, både innen EU-området og de nordiske landene.

• Følg oss på Facebook

Handlingsrommet

I et skriv til arbeids- og sosialkomiteen poengterer Anniken Hauglie (H) at synspunktene til Sp-representantene både er misvisende og unyansert.

– EØS-avtalen gir oss adgang til det indre marked, Det har tjent norske økonomiske interesser godt, for eksempel gjennom å dekke et stort behov for arbeidskraft i visse sektorer. Samtidig sikrer EØS-avtalen viktige felles reguleringer på arbeidslivsområdet, som i mange tilfeller har ført til en styrking av arbeidstakers rettigheter, hevder Hauglie.

– I tillegg er disse reglene ofte minimumsløsninger som åpner for nasjonale tilpasninger. Jeg er opptatt av å utnytte dette handlingsrommet der det er behov for det, skriver arbeidsministeren.

30 egne punkter

Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til hvor viktig utviklingen i det norske arbeidsmarkedet er for arbeidstakeres liv, helse og trivsel.

– Seriøse arbeidsgivere og et velorganisert arbeidsliv er avgjørende for landets produktivitetsutvikling og dermed grunnlaget for den velferd landets innbyggere sammen kan nyte godt av. En grunnleggende forutsetning for dette er at norske lover, forskrifter og tariffavtaler er overordnet EØS-regler, påpeker Lundteigen.

Arbeiderpartiet viser til sine egne 30 punkter (som ble til 31 under behandlingen) om et anstendig og organisert arbeidsliv, som ble behandlet i samme møte.

Sjekk om du får det ekstra lønnstillegget på 3000 kroner etter lønnsoppgjøret

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse