JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet, statsbudsjettet 2019:

Sp legger inn en kvart milliard til kampen mot arbeidslivskriminalitet

I sitt alternative statsbudsjett bruker Senterpartiet inn 230 nye millioner på kampen mot arbeidslivskriminalitet.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (til venstre) og finanspolitiker Sigbjørn Gjelsvik vil bruke mer penger på bekjempelse av arbeidslivskriminalitet.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (til venstre) og finanspolitiker Sigbjørn Gjelsvik vil bruke mer penger på bekjempelse av arbeidslivskriminalitet.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– For å sikre et ryddig og velorganisert arbeidsliv og legge til rette for norske arbeidsfolk og seriøse norske bedrifter, må det tas kraftfulle grep. Tilsyn og kontroll må styrkes. Fagforeningsfradraget må økes. Og skattesubsidieringen av utenlandske arbeidstakere må fjernes, sier finanspolitiker og medlem av finanskomiteen for Senterpartiet, Sigbjørn Gjelsvik, til FriFagbevegelse.

Svekkelse av Arbeidstilsynet fører til flere arbeidsskader og mer yrkessykdom, sier ansatte

Styrker tilsynene og hever fagforeningsfradraget

I sitt alternative statsbudsjett vil Senterpartiet blant annet styrke både Arbeidstilsynet og Skatteetaten med 25 millioner kroner hver, utover regjeringens budsjett. Petroleumstilsynet vil partiet gi 2,2 millioner kroner mer.

Disse tilsynene er blant annet omfattet av det såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringskuttet som slår inn hvert eneste budsjettår.

Senterpartiet vil også tilføre Politiet 20 millioner kroner for å styrke Kripos og Økokrim i kampen mot arbeidslivskriminalitet. Samme sum gjelder for UDI.

Å øke fagforeningsfradraget til 4.000 kroner vil koste 30 millioner kroner i form av mindre skatteinntekter. I dag er fradraget på 3.850 kroner.

Senterpartiet vil også utvide bransjeprogrammet for trepartssamarbeidet med 600.000 kroner.

– Vi mener alle etater må ha et krav på seg til å effektivisere. Men det som er viktig for oss, er at det må gi mindre byråkrati og at tilsynenes oppgaver og tjenester ikke må rammes. Kutt som regjeringen kommer med blir bare dyttet ned i systemet og fører til dårligere tjenester, dårligere forhold for de ansatte, dårligere tilsyn og dårligere kontroll. Derfor er det viktig at vi styrker de viktigste oppgavene som disse institusjonene utfører, både hver for seg og i samarbeid, mener Gjelsvik.

Kripos advarer om «enormt omfang» av arbeidslivskriminalitet. – En trussel mot velferdsstaten, sier Ap

Fjerner fordel for utenlandske arbeidstakere

Å fjerne den særskilte skatteordningen for utenlandske arbeidstakere gir 85 millioner kroner i økte inntekter.

16 millioner kroner kommer også inn ved å fjerne standardfradraget for utenlandske arbeidstakere.

Gjelsvik og Sp er i tillegg opptatt av at økt tilsyn og kontroll vil øke statens inntekter.

– Det er en effekt som kommer i tillegg. Både det vi gjør her og en styrking av grensekontrollen er tiltak som vil bidra til å øke inntektene og styrke grunnlagene for de som driver seriøst, mener Gjelsvik.

– Det gir politisk utslag både for norske arbeidstakere, norske bedrifter og den norske stat. Et politisk kinderegg, poengterer han.

Han mener derfor at Senterpartiets tiltak er et politisk veivalg.

– I dag har vi særskilte ordninger som fungerer som en subsidiering av utenlandske arbeidstakere. Vi vil heller bruke de pengene til økt tilsyn og kontroll, samt å styrke det organiserte arbeidslivet, legger han til.

Han poengterer at Senterpartiet ikke vil nekte utenlandske arbeidere i Norge, men mener det er ingen grunn til å gi de særfordeler.

– Vi må ha en likebehandling av norske og utenlandske arbeidstakere, mener Sigbjørn Gjelsvik.

Kriminalitet i arbeidslivet koster samfunnet 28 milliarder kroner i året: – Et ran mot fellesskapet, mener NHO

Annonse

Flere saker

Annonse