JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spekter-ledere fikk topptillegg

De ansatte i Posten fikk i fjor et lønnsoppgjør som var på om lag 3,3 prosent. Sjefen sjøl, Dag Mejdell, fikk nesten dobbelt så høy lønnsvekst.
LØNNSVEKST: Postens konsernsjef, Dag Mejdell, fikk et lønnshopp på 6,5 prosent – over tre prosent mer enn det de ansatte i Posten.

LØNNSVEKST: Postens konsernsjef, Dag Mejdell, fikk et lønnshopp på 6,5 prosent – over tre prosent mer enn det de ansatte i Posten.

Erlend Dalhaug Daae

morten.hansen@lomedia.no

Før forhandlingene i Spekter-området, som Posten er en del av, slo forhandlingsleder Eivind Gran fast at det fantes penger å forhandle om i bedriftene.

Det kunne han – hvis han ønsket det – begrunne med blant annet ledernes lønnsvekst.

I følge tallene til Teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjørene (TBU), har lederne i offentlig sektor høyere lønnsvekst enn sine ansatte.

Også lederne i bedrifter som staten har store eierinteresser i, har tradisjonelt hatt god lønnsvekst.

Solid bonus

En gjennomgang av et utvalg av de årsrapportene som er offentliggjort, viser at lederne i enkelte Spekter-bedrifter hadde i fjor nesten dobbelt så stor lønnsvekst som de ansatte.

Blant annet hadde styreleder i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og konsernsjef i Posten Norge, Dag Mejdell, en lønnsvekst på 6,5 prosent.

Ifølge tall fra årsrapportene for 2013 og 2014 økte totallønna med snaut 290 000 til tett opp under 4,7 millioner kroner i året.

Det var spesielt bonusen, som er resultatbasert, som dro opp lønnstillegget.

Men selv uten bonus hadde Mejdell god grunn til å være fornøyd. Grunnlønna til konsernsjefen økte med 4,3 prosent – én prosent mer enn de ansatte i konsernet.

Høyt lønnstillegg

Det er ikke bare Mejdell som fikk lønnstillegg over gjennomsnittet.

Geir Isaksen, konsernsjef i NSB, økte grunnlønna med 5,8 prosent. Han har likevel ingen grunn til å juble.

Også NSB-sjefen har en bonusordning som er tuftet på en rekke resultater. Denne utbetalingen sank betraktelig fra 2013 til 2014, med det til følge at Isaksens totalt lønn sank med 157 000 kroner til 4,35 millioner kroner.

Godt betalt, om enn mye mindre enn Mejdell og Isaksen, er Dag Falk-Petersen i Avinor.

Konsernsjefen endte i fjor med en totallønn på snaut 2,6 millioner kroner. Det var en lønnsøkning på 5,4 prosent fra året før.

Taler for seg selv

Eivind Gran ønsker ikke å mene noe om lederlønningene i Spekter. Han mener kravene i årets lønnsoppgjør taler for seg selv.

– Jeg nøyer meg med å vise til det vi krever i disse forhandlingene: Vi forutsetter at den samlede lønnsveksten som avtales, skal være normgivende både for ledere og andre ansatte i bedriftene. Jeg forventer at vi lander et oppgjør som lander på det frontfaget ga. Og jeg forventer at det følges opp i Spekters medlemsbedrifter, fastslår Gran.

Annonse
Annonse