JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen

Sp-lederen vil utvide perioden for permitteringspenger til 52 uker: – Denne krisen er ikke over i oktober

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) stiller seg på LOs side, når han vil ha gjennomslag for 52 ukers permitteringstid i Stortinget.
Trygve Slagsvold Vedum fikk klar beskjed fra ansatte i leverandørindustrien på Vestlandet: Sørg for utvidet permitteringsregelverk.

Trygve Slagsvold Vedum fikk klar beskjed fra ansatte i leverandørindustrien på Vestlandet: Sørg for utvidet permitteringsregelverk.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett (RNB) at permitteringsperioden utvides fra 26 uker og ut oktober. Maksimal periode med fritak for lønnsplikt er 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder. Tidligere var permitteringsordningen forlenget ut juni.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener dette er for defensivt.

Grunnleggende

– Å utvide permitteringslengden er ikke ønskelig, men det er helt riktig. Det er ikke ønskelig, fordi det er et tegn på at situasjonen på arbeidsmarkedet er veldig alvorlig. Men det er samtidig riktig for at både bedrifter og ansatte ikke skal miste en grunnleggende trygghet for å beholde sin arbeidsplass, sier Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.

p

I forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett på Stortinget vil han jobbe aktivt for å få gjennomslag for 52 ukers permitteringstid når budsjettet skal vedtas.

Det er identisk med LOs krav.

– Det er enkelte som var permitterte før nedstengningen, som ikke vil ha noen mulighet til å returnere til arbeidsplassen sin nå. For å skape trygghet for ansatte og for å holde kompetansen intakt, er det viktig å komme med et tydelig signal nå om at permitteringsperioden vil bli utvidet, sa Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse allerede i april.

Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram tirsdag, var det en av de aller største skuffelsene til LO-lederen at permitteringsordningen ikke utvides til 52 uker.

Over 400 000 ledige

Siden 12. mars, da mange av de mest omfattende tiltakene ble innført for å begrense smittespredningen av koronaviruset, har det kommet inn over 400.000 søknader om dagpenger.

Av disse gjelder 378.800 dagpenger ved permittering.

Slagsvold Vedum var i forrige uke på verftsbesøk på Vestlandet. På Aker Solutions i Egersund ga de ansatte klar melding om at permitteringsregelverket må utvides. Det samme på Rosenberg i Stavanger.

p

– Det ideelle må være å få til en veksilng av permitteringstiden. At man kan være 50 prosent permittert og 50 prosent i arbeid, med påfyll av kompetanse. Eller 18 uker permittert, så tilbake i jobb, og så nye 18 måneder ute. En slags rullering, som ikke er mulig i dag. Nå frykter de ansatte nedbemanning og at innleie skal overta for faste stillinger. Det vil gi en langt mer usikker situasjon både for arbeidsgiver og ansatte, sier Vedum.

Mange virksomheter er i ferd med å komme tilbake i drift. Men tunge industribedrifter har det langt tøffere. De slåss ikke bare mot korona, men også lave oljepriser og internasjonal uro.

Når bedriftene foreløpig ikke kan permittere lenger enn fram til oktober, mister de ansatte en grunnleggende trygghet for sin jobb. Bedriftene får heller ikke muligheten til å planlegge lengre fram.

– Det gir mindre fleksibilitet. 52 ukers permitteringslengde vil gi langt større mulighet for planlegging og en langt bedre trygghet, mener Vedum.

Kan bytte arbeid

Arbeids- og sosialminister Thorbjørn Røe Isaksen (H) mener en forlengelse av permitteringsperioden kan ha uheldige konsekvenser ved at bedrifter beholder ansatte som det ikke er realistisk å ta tilbake i jobb. Og at ansatte som er permittert lar være å søke seg til andre stillinger.

p

Dette er ikke Trygve Slagsvold Vedum enig i.

– Trygghet for arbeidsplassen er minst like viktig. Det gir en mye større stabilitet i arbeidsmarkedet og gjør at bedriftene beholder viktig kompetanse, mener han.

LO har forslått en ordning med lønnstilskudd som alternativ til permittering. Sp-lederen er ikke avvisende til forslaget, men har for lite kjennskap til dette.

– Jeg vil svært gjerne drøfte dette med LO, sier han.

Kompetanse viktig

Arbeiderpartiets fraksjonsleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Rigmor Aasrud, er enig i at permitteringslengden må utvides. Men hun mener det ikke er hele svaret på dagens situasjon.

– Med over 400.000 ledige er det ingen grunn til å tro at dette er over ved utgangen av oktober. Derfor må det gjøres vurderinger for å få flere inaktive over i aktivitet. Dagpenger gir trygghet for den ansatte. Men dette må kombineres med kompetansepåfyll og bedriftsintern opplæring, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

– Det er riktig å utvide permitteringslengden for å skape trygghet, men mer penger til kompetansepåfyll er like viktig, legger hun til.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson, Sylvi Listhaug, mener det var riktig av regjeringen å foreslå utvidelse av permitteringsperioden i revidert budsjett, foreløpig ut oktober.

– Vi vil også være positive til å utvide permitteringsreglementet ytterligere dersom det blir behov for det, slik vi også gjorde i kjølvannet av oljeprisfallet og økt ledighet i 2016. Nå er det imidlertid viktig å se på tiltak som raskest mulig får flere tilbake i arbeid, og ikke planlegge for langvarig ledighet, sier Sylvi Listhaug til FriFagbevegelse.

Annonse

Flere saker

Annonse