JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp-nestleder vil ha lavere skatt for å få rikingene hjem

Ola Borten Moe vil senke skatte- og avgiftsnivået for bedriftene for å hindre at flere rikinger flytter til Sveits. SVs finanspolitiske talsperson lar seg ikke provosere.
Ola Borten Moe vil ha lavere formuesskatt. Her sammen med partikollega og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. (Arkivfoto)

Ola Borten Moe vil ha lavere formuesskatt. Her sammen med partikollega og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. (Arkivfoto)

Heiko Junge / NTB

helge@lomedia.no

Nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, vil at Senterpartiets landsmøte i Trondheim denne helga skal vedta skattelettelser for næringslivet, i tillegg til å innføre et jobbskattefradrag for unge som kommer seg ut i jobb.

Moe har ledet resolusjonskomiteen foran landsmøtet, som foreslår at det samlede skatte- og avgiftsnivået for bedriftene skal ned.

Det skal hindre at flere rikinger tar med seg flyttelasset til Sveits.

– Ola gjør det litt enkelt for seg selv

Resolusjonskomiteen, som han leder, ønsker å øke bunnfradraget i formuesskatten og redusere formuesgrunnlaget, altså verdien av driftsmidler.

I Hurdalsplattformen har Ap-Sp-regjeringen forpliktet seg til ikke å røre selskapsskatten på 22 prosent.

Formuesskatten har derimot økt under dagens regjering.

Men Kari Elisabeth Kaski (SV) må overtales hvis Ola Borten Moe og Senterpartiet skal få gjennomslag i landets nasjonalbudsjett for et lavere nivå på formuesskatten.

SVs finanspolitiske talsperson synes det er mer interessant å senke skatten på lønnsinntekten enn på formuesskatten.

– Heller enn å senke formuesskatten, må den økes. I tillegg til å innføre skatt på arv. Ola Borten Moe gjør det litt enkelt for seg selv ved å ta ut enkeltelementer i innstillingen til skatteutvalget. Jeg har ikke har noen utpreget stor tro på at han skal få gjennomslag for lavere formuesskatt i budsjettforhandlinger på Stortinget, sier Kaski til FriFagbevegelse.

 Kari Elisabeth Kaski vil ha mindre skatt på lønn og mer skatt på formue.

Kari Elisabeth Kaski vil ha mindre skatt på lønn og mer skatt på formue.

Leif Martin Kirknes

Ikke søvnløs om natten

SV-politikeren ligger ikke akkurat søvnløs om natta hvis Sp-nestlederen får flertall for dette på landsmøtet.

– Vi kan gjerne være med på å øke bunnfradraget i formuesskatten. Det er ikke det viktigste poenget for oss. Men vi vil ha en mer omfordelende formuesskatt som gjør at de rikeste bidrar i større grad enn i dag, sier Kaski.

SV vil blant annet øke skatten på aksjer, men er åpen for å diskutere skatten på driftsmidler.

– Vi er åpen for å diskutere det. Men det er vanskelig å skille driftsmidler og aksjeformue. Får vi til en løsning på det er vi ikke fremmed for å være positive til det.

LO og NHO sa nei til jobbfradrag

Forslaget om et jobbskattefradrag for yngre arbeidstakere er ingen ny tanke, men er avvist tidligere.

I juni 2021 sendte Finansdepartementet ut et forslag på høring om et jobbfradrag for unge. Forslaget innebar et nytt fradrag i arbeidsinntekt for unge mellom 17 og 29 år som har jobb.

De skulle kunne trekke fra opptil 23 500 kroner i inntekt før skatt. Dette ville ifølge regjeringen Solberg gi disse gruppene en skattelettelse på inntil 5 170 kroner og styrke unges insentiver til å jobbe.

Regjeringen Solberg rakk ikke å gjennomføre dette før Ap og Sp flyttet inn i regjeringskvartalet.

Både arbeidstakerorganisasjonen LO og arbeidsgiverorganisasjonen NHO synes jobbskattefradrag for unge var en dårlig idé.

Daværende statsministerkandidat Jonas Gahr Støre (Ap) mente dette forslaget var veldig lite målrettet, og ville heller bruke pengene på opplæring, kvalifikasjon, heltidsstillinger og til å støtte teknologiendring.

Finanspolitiker i Arbeiderpartiet, Frode Jacobsen, vil ikke kommentere skatteforslagene til Senterpartiet før de eventuelt er vedtatt på landsmøtet.

Annonse
Annonse