JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringens strenge innreiseregler:

Staffan mistet all inntekt da grensa ble stengt: – Jeg blir diskriminert og er helt rettsløs

Staffan Granander og kona pendler fra Sverige til Norge for å jobbe. Nå er det bare kona som får lov. Hun har nemlig norsk pass. Det synes han er diskriminerende.
INNREISEREGLER: Mens kona får passere, har ikke Staffan som svensk statsborger adgang til å krysse grensa.

INNREISEREGLER: Mens kona får passere, har ikke Staffan som svensk statsborger adgang til å krysse grensa.

Privat. Bakgrunn: Colourbox.com

aslak@lomedia.no

Staffan er organisert i Fellesforbundet og har jobbet i Norge siden 2012. Nå er han i en fortvilet situasjon. Han har nemlig ingen jobb å gå til.

29. januar gikk han fra å ha full lønn til ikke å ha noen inntekt i det hele tatt. Som svensk statsborger og dagpendler kommer han seg ikke lenger over på den norske siden av grensa.

Siste uvikling i saken: Grensependler Staffan håpet på økonomisk hjelp, men Stortinget sa nei

«Hit, men ikke lenger!»

Årsaken er at grensen nå i praksis er stengt for alle som ikke bor i Norge. Svært få slipper inn.

Natt til 29. januar innførte regjeringen de strengeste innreisetiltakene siden Norge stengte 12. mars i fjor. Det ble gjort for å hindre spredningen av nye virusvarianter.

Les også: Utenlandske arbeidere står uten lønn med stengte grenser. LO ber regjeringen ta regninga

Dette rammer utenlandske arbeidere som jobber i Norge, men bor i hjemlandet. Arbeiderne det gjelder blir helt uforskyldt fratatt en sikker inntektskilde. Det betyr at de verken har krav på sykepenger eller dagpenger.

Staffan Granander i Eidskog Stangeskovene AS er en av dem. «Hit, men ikke lenger!» Det er beskjeden han får på grenseovergangen ved Magnormoen i Eda kommune.

– Jeg har ikke fått noen støtteordninger og føler meg lite verdsatt. Nå må jeg kanskje kvittere ut fire uker av ferien min for å få lønn i februar. Jeg føler meg diskriminert, mobbet og rettsløs, sier Granander til FriFagbevegelse.

LO ordnet møte for grensependlerne

Onsdag deltok Granander fra Åmotsfors i Sverige på et digitalt møte i regi av LO Innlandet og Viken Oslo sammen med andre grensependlere i samme situasjonen.

Historien til Staffan gjorde inntrykk. Ikke bare på ledelsen i LO, hovedtillitsvalgte og andre pendlere med innreiseforbud, men også to av politikerne på Stortinget – representert ved Aps Elise Bjørnebekk-Waagen og Høyres Kristian Tonning Riise.

Ingen rettigheter: Anleggsarbeideren Mats får verken lønn, dagpenger eller sykepenger

– Økonomisk rammer dette de berørte pendlerne veldig hardt. I tillegg er det en psykisk belastning å miste hele inntekten sin over natta, sier Bjørnebekk-Waagen.

– Det har ordnet seg midlertidig for noen med feriepenger og støtteordninger fra bedriftene, men det er ikke holdbart i lengden. Når myndighetene stenger grensene, må vi også stille opp økonomisk. Arbeidstakerne har ikke gjort noe galt. Derfor må regjeringen gjøre noe nå og ikke utrede i det uendelige, understreker hun.

Frir til Ap, Sp og SV

Opposisjonen på Stortinget og fagbevegelsen er svært bekymret over den situasjonen som de utestengte arbeidstakere har havnet i. De godtar ikke at grensependlere med svensk eller finsk statsborgerskap må holde seg hjemme fra jobb.

Regjeringen har foreløpig ikke kommet med en løsning som sikrer inntekten til denne gruppen, men Stortinget skal torsdag 18. februar behandle et forslag om kompensasjon til de berørte grensependlerne.

Forslaget til Ap, Sp og SV lyder slik: «Stortinget ber regjeringen sikre at grensependlere som nå ikke kan reise inn i landet for å jobbe på grunn av stengte grenser, blir omfattet av ordninger som sikrer økonomisk kompensasjon».

– Det går innpå meg å høre det pendlerne forteller, sier Tonning Riise.

– Det er helt åpenbart at denne gruppen faller mellom alle stoler, og situasjonen de nå befinner seg i kan ikke vare lenge. Dette er arbeidstakere som verken har krav på inntekt eller støtteordninger. Jeg vet at det er ulike ordninger som diskuteres i departementet, men jeg kan dessverre ikke være mer konkret akkurat nå, sier han.

Fellesforbundet: – Blodig urettferdig

Fellesforbundet leder Jørn Eggum mener det haster å få på plass en inntektssikring for grensependlerne som rammes av stengte grenser.

– Vi mottar daglig henvendelser fra medlemmer, både norske, svenske og polske, som i slutten av januar mistet all inntekt over natta, sier han til FriFagbevegelse.

– Folk er fortvila. De kommer seg ikke på jobb og får verken dagpenger, sykepenger eller annen økonomisk kompensasjon, til tross for at de har betalt skatt og arbeidet i Norge i årevis. Det er rett og slett blodig urettferdig, mener Eggum.

– Dette er folk som jobber og betaler skatt i Norge og bidrar til en felles velferd. Da er det skammelig at ikke velferdsstaten også stiller opp for dem, føyer han til.

Kona reiser til og fra

Granander mener de stengte grensene inn til Norge akkurat nå skaper større problemer enn stengingen motsatt vei. Det er flere unntak på svensk side, i tillegg til at det er flere svensker som jobber i Norge enn det er motsatt.

– De stengte grensene splitter folk. Dette er mobbing av svenske arbeidstakere, sier Granander, som jobber i produksjonen ved Eidskog Stangeskovene AS. Også på arbeidsplassen har han fått høre det. «Der kommer korona-svensken», kan de si.

Les også: Jan-Henki kom seg ikke inn i Norge for å jobbe. Nå kan han slippe jubelen løs

Kona til Staffan, derimot, kan passere grensen hver dag på vei til jobb i Eidskog kommune. Hun er norsk statsborger og omfattet av paragraf 6b i den såkalte covid-19-forskriften.

I denne forskriften er det en unntaksbestemmelse som åpner for at nordmenn som reiser mellom bostedet i Sverige eller Finland, slipper karantene ved innreise til Norge dersom de tester seg for korona hver sjuende dag

– Vi utgjør ingen fare for importsmitte. Vi må teste oss hver sjuende dag og tilhører den sikreste gruppen. I motsetning til de norske kollegene mine, som ikke har testet seg i det hele tatt, har jeg sikkert tatt koronatesten 20 ganger, sier Granander.

Avhengig av svensk arbeidskraft

Hans Petter Bærem, hovedtillitsvalgt ved Nexans i Halden, bekreftet på det digitale møtet i regi av LO at selskapet er helt avhengig av svensk arbeidskraft. Selskapet har store leveranser til energiprosjekter i Europa så vel som i resten av verden.

På anlegget produserer selskapet blant annet lange strømkabler som legges på havbunnen ved hjelp av et spesialbygget kabelskip. Nærmere 40 ansatte fra Sverige hjelper til med å produsere kablene.

– De svenske pendlere er fullverdige medlemmer av det norske trygdesystemet, og her i Halden er vi en svært sammensveiset gruppe, sier han.

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet beskylder regjeringen for å vende det blinde øyet til og la arbeidsfolk seile sin egen sjø.

Les også: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss

– Vi har en regjering som toer sine hender og som uten å blunke klipper hull i sikkerhetsnettet vi trodde var der. Partiene som stemmer nei til forslaget fra Ap, Sp og SV om å sikre økonomisk kompensasjon til grensependlerne, fortjener ikke en eneste stemme fra arbeidsfolk til høsten, mener Eggum.

Annonse
Annonse