JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsministeren kritiserer Stortingets vedtak om innleie

Statsministeren mener Stortingets innstramming i innleie av arbeidskraft er problematisk og vil ha muligheten for å justere vedtaket. Ap og SV reagerer sterkt.
Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Ole Palmstrøm (arkivfoto)

– At et flertall i Stortinget fatter inngripende beslutninger uten høringer og grundige utredninger kan være krevende, sa statsministeren da hun tirsdag holdt sin halvårlige pressekonferanse og oppsummerte arbeidet både i regjeringen og i Stortinget.

Av mange nederlag i Stortinget er det vedtaket om innleie av arbeidskraft hun synes er mest problematisk.

– Vi vet for lite om hva konsekvensen vil være. Derfor mener jeg at Stortinget må se på de praktiske konsekvensene av vedtaket med et åpent sinn og være åpen for justeringer hvis evalueringen viser uheldige utslag, sa Solberg.

Hun advarer blant annet om faren for økt byråkrati for bedriftene.

Her er endringene i arbeidsmiljøloven som skal gjøre innleie vanskeligere

Opposisjonen reagerer

Statsministerens påstander blir avvist av saksordfører Per Olaf Lundteigen (Sp). Han opplyser at saken om innleie har vært på høring og at saksområdet har vært grundig behandlet i to omganger på Stortinget.

– Høringsuttalelsene til regjeringa sitt forslag om lovendringer, som ga rett til midlertidig ansettelse i bemanningsforetak, blei avvist av samtlige arbeidstakerorganisasjoner, sier Lundteigen.

Han mener Stortingets vedtak står på solid grunn og får full støtte både fra Byggenæringens Landsforening og Fellesforbundet.

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik reagerer kraftig på at statsministeren sår tvil om oppfølgingen av Stortingets vedtak.

– At statsministeren refser Stortinget for å ha fattet et flertallsvedtak mot hennes vilje, er temmelig arrogant. Det er nettopp fordi regjeringen har vært passiv i å ta tak i et reelt problem at stortingsflertallet har vært nødt til å ta nødvendige grep, sier Tajik.

SV-leder Audun Lysbakken sier han forventer at Solberg følger opp dette og alle andre anmodningsvedtak stortingsflertallet fatter.

Bemanningsbransjen reagerer skarpt på at stortingsflertallet vil skjerpe inn innleie

En tredje periode

Statsministeren ga på pressekonferansen uttrykk for at hun lever godt med de politiske nederlagene.

– I 2018 har Stortinget behandlet 249 saker med til sammen 1.582 forslag til vedtak. Jeg har registrert at andre partier har lagt fram skrytelister på ti-tolv punkter som de har fått gjennomslag for. Det får være greit, for da er vel mesteparten av det gjenstående regjeringens seiere, sa statsministeren.

Hun brukte pressekonferansen til å peke på at pilene peker i positiv retning i norsk økonomi. Dette er en gyllen sjanse til å få flere i jobb, mener Solberg, som henviser til regjeringens «inkluderingsdugnad», som ble lansert i forrige uke.

Tross nederlagene mindretallsregjering er påført, bedyrer Solberg at hun har det gøy på jobben og er motivert for en ytterligere statsministerperiode etter stortingsvalget i 2021.

– Min motivasjon er høy. Det at Venstre kom inn i regjering og at vi har byttet på noen statsråder, har bidratt til en ny giv, litt nytt fokus og et sterkere driv, sier statsministeren.

Lavtlønte, ungdom og deltidsansatte må få pensjon fra første krone, mener Ap og SV

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse