JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet har nesten sluttet å føre tilsyn med renholdsbransjen:

Statsråd Anniken Hauglie forsvarer tilsynsstopp i renholdsbransjen

Arbeiderpartiet og fagbevegelsen beskylder arbeidsministeren for ikke å forstå alvoret i situasjonen i arbeidslivet.

Nedgang i tilsyn renholdsbransjen

torgny@lomedia.no

Arbeidsministeren vil ikke kreve at det kommer flere tilsyn i renholdsbransjen. I midten av mai spurte Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arild Grande arbeidsminister Anniken Hauglie om «hvordan regjeringen vil sikre at regelverket for renholdsbransjen etterleves dersom det ikke føres tilsyn?»

Bakgrunnen for spørsmålet var en artikkel hos oss i FriFagbevegelse fra 9. mai hvor det ble dokumentert at Arbeidstilsynet nesten har sluttet å gjennomføre grundige tilsyn i renholdsbransjen.

Nesten ingen tilsyn i renholdsbransjen: – Det kan gjøre at tiår med arbeid for å gjøre bransjen seriøs, er bortkastet

Bedre forhold i renholdsbransjen

Hauglie svarer at «det er positivt at Arbeidstilsynet har rapportert om bedre forhold i renholdsbransjen. Fortsatt gjenstår det imidlertid utfordringer i deler av bransjen. Jeg legger til grunn at Arbeidstilsynet fortløpende foretar de nødvendige prioriteringer ut fra sine vurderinger av risiko og igjen intensiverer tilsynsaktiviteten dersom det skulle være behov for det.»

Saken fortsetter under bildet.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

Jan-Erik Østlie

Hun viser også til at Arbeidstilsynet i år gjennomfører fire tiltak overfor renholdsbransjen: Tilsynet vil følge opp tre-parts bransjeprogram, godkjenningsordningen for renholdsbedrifter og tips om kritikkverdige forhold. I tillegg vil tilsynet sende brev til virksomheter som driver ulovlig, og følge opp dette.

Hun viser ellers i svaret sitt til de tiltakene som tilsynet har gjort overfor renholdsbransjen de siste årene, og regjeringas strategi mot arbeidslivskriminalitet.

Nedgang i tilsyn renholdsbransjen

Forstår ikke arbeidslivet

– Svaret til ministeren viser at regjeringen ikke forstår arbeidslivet. Arbeiderpartiet ønsker å vaske bort de useriøse aktørene som skitner til renholdsbransjen og samtidig gi de seriøse konkurransefortrinn, sier Arild Grande i en kommentar til svaret han har fått fra Hauglie.

Han viser til at Arbeidstilsynet som følge av Regjeringens kuttpolitikk blir tvunget til å prioritere.

p

– Dette rammer ansatte og seriøse arbeidsgivere. Vi har nær kontakt med både arbeidsgivere og arbeidstakere, som forteller oss at de ikke er fornøyde med dagens situasjon. Det er vår oppgave å føre en politikk som løser utfordringene folk kjenner på i hverdagen, derfor kommer Arbeiderpartiet til å fortsette å ta kampen for trygt og rettferdig arbeidsliv, sier han til FriFagbevegelse.

Kjenner oss ikke igjen

Nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen mener at svaret fra Hauglie er rimelig forutsigbart, og understreker at ministeren ikke forstår alvoret i situasjonen i norsk arbeidsliv.

– At Arbeidstilsynet har hatt en satsning rettet mot bransjen over flere år betyr ikke at situasjonen er tilfredsstillende. Snarere tvert om. Vi kjenner oss ikke igjen i hennes beskrivelse av bedring i bransjen, sier han til FriFagbevegelse.

Problemer med reglene

Edvardsen mener at det ikke bare er kuttpolitikken til regjeringa, men også problemer knyttet til å håndheve regelverket, som gjør at tilsynet ikke prioriterer renholdsbransjen.

p

Edvardsen viser til at ordlyden i allmenngjøringsforskriften for renhold, der tariffbundne bedrifter er unntatt virkeområdet.

– Vår mening er at denne ordlyden ikke er i tråd med allmenngjøringsloven, og må endres.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse