JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stendi/Aleris tapte i retten:

Stendi må betale sju millioner kroner til korrupsjonsanklaget leverandør

Hovedmannen bak Skagerak Sikkerhet står tiltalt for å ha skaffet seg kontrakter med Norges største omsorgsselskap, Stendi, via grov korrupsjon. Nå må Stendi betale erstatning til sin tidligere underleverandør.
Skagerak-selskapene hadde adresse i dette kontorlokalet på Rødmyr i Skien.

Skagerak-selskapene hadde adresse i dette kontorlokalet på Rødmyr i Skien.

Tori Aarseth

Det var i november 2020 at Stendi, Norges største omsorgsselskap – tidligere kjent som Aleris, sa opp over hundre avtaler om sikkerhetsutstyr på omsorgsboligene selskapet driver over hele landet. På Stendis boliger bor personer som er under det offentliges omsorg på grunnlag av rus, psykiatri eller barnevern.

I utgangspunktet var sikkerhetsavtalene uoppsigelige fram til 2022, men Stendi mente at de likevel kunne heves på grunn av vesentlig mislighold og grovt tillitsbrudd fra underleverandør Skagerak Sikkerhets side.

Nå har Oslo tingrett slått fast at Skagerak Sikkerhet ikke har gjort seg skyldig i noe slikt tillitsbrudd. Dermed må Stendi betale sin tidligere underleverandør i overkant av sju millioner kroner i erstatning.

Bakgrunn: Han tjente store penger som leverandør til privat barnevern, rus og psykiatri. Nå er flere selskaper konkurs og politiet etterforsker ham

Omfattende korrupsjonssak

Skagerak Sikkerhet ble opprettet av Skien-mannen Kim Richard Larsen, som like før sommeren ble tiltalt for grov korrupsjon av Økokrim. Også tre tidligere regiondirektører i Stendi er tiltalt i korrupsjonssaken.

Under rettsbehandlingen av tvistesaken, kom det fram at avtalene om sikkerhetsutstyr opprinnelig var fremforhandlet mellom nettopp Larsen og to av de korrupsjonstiltalte regiondirektørene.

Larsens Skagerak-selskaper har siden 2012 levert leasingbiler og boliger til omsorgsgiganten, og samarbeidet ble utvidet til sikkerhetsløsninger og utleie av personell fra og med 2016.

I dag er det gamle Skagerak-konsernet slått konkurs, og Skagerak Sikkerhet overført til Larsens tidligere samboer, Kjersti Johansen. Likevel var det Larsen som møtte i retten på vegne av selskapet han formelt sett ikke lenger eier.

Bakgrunn: Omsorgsarbeider Mats saksøkte velferdsgiganten og fikk medhold: – Dette har vært tøft

Larsen er også under etterforskning i Sør-Øst politidistrikt etter anmeldelse fra bostyrer for konkursene i de andre selskapene hans.

Korrupsjonssaken mot Larsen og de tre regiondirektørene er berammet i Oslo tingrett til midten av januar. Det er satt av seks uker til saken.

En femte person som også var underleverandør til Stendi, har erkjent ett av forholdene en av regiondirektørene er tiltalt for. Vedkommende er i en tilståelsessak dømt til fengsel i ti måneder, hvorav fire måneder er gjort betinget.

Les hele historien her: Aleris, Stendi og Skagerak-konsernet: Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner?

Samarbeidet ikke

Korrupsjonssaken var ikke eksplisitt tema i saken om de oppsagte avtalene, men utgjorde likevel et åpenbart bakteppe.

Stendi la stor vekt på at de ikke kunne ha tillit til Skagerak som sikkerhetsleverandør, fordi flere av boligene skal ha manglet oppkobling til alarmsentral.

– Det var store feil og mangler som utgjør fare for liv og helse, hevdet Stendis advokat Robert Jensen.

– Selskapet mangler den profesjonalitet som leverandør av sikkerhetstjenester må ha, anførte han videre.

Mette Nord om Stendi-saken: – Det er å stjele fra fellesskapet

I retten kom det imidlertid fram at Stendi selv hadde koblet fra flere anlegg og unnlatt å oppdatere kontaktinformasjon for boligene hos alarmsentralen. Flere av boligene hadde også fått beskjed om at avtalene var oppsagt lenge før oppsigelsen kom.

– Det er ikke lett å drive seriøst når vi blir motarbeidet slik, og når personellet på boligene får beskjed om å demontere utstyret vårt, kommenterte Larsen i retten.

Også i dommen legger retten til grunn at det dårlige samarbeidsforholdet mellom Stendi og Skagerak, handlet om andre forhold enn oppfølgingen av sikkerhetsopplegget på boligene.

Arbeidstilsynet: Etter Stendi-dommen er det på tide å endre arbeidsmiljøloven

Kommunikasjonsdirektør Julie Borchgrevink opplyser til FriFagbevegelse at Stendi jobber med å gjennomgå dommen, og foreløpig ikke har tatt stilling til en anke.

Larsen har ikke besvart FriFagbevegelses forespørsel om kommentar til dommen.

Annonse

Flere saker

Annonse