JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Bård Steen er støperiarbeider og hovedtillitsvalgt i Fellesforbundet ved Frekhaug Stål AS utenfor Bergen.

Bård Steen er støperiarbeider og hovedtillitsvalgt i Fellesforbundet ved Frekhaug Stål AS utenfor Bergen.

Privat

Strømprisene

Støperiarbeider Bård vet ikke om jobben hans overlever strømkrisa

Utgiftene til strøm i desember var like høy som en årslønn. Nå frykter Bård Steen for framtida til Frekhaug Stål AS dersom bedriften ikke får strømstøtte fra regjeringen.


04.02.2022
06:00
04.02.2022 08:43

aslak@lomedia.no

Bedriften han jobber i har et høyere strømforbruk enn alle husholdningene på tettstedet i Alver kommune i Vestland. 

– Vi konkurrerer blant annet på verdensmarkedet, og lavere strømutgifter enn dagens skyhøye prisnivå har utrolig mye å si for vår konkurranseevne. Derfor vil en strømstøtte til bedriftene være til stor hjelp i en svært usikker tid, sier Bård Steen, hovedtillitsvalgt ved Frekhaug Stål, til FriFagbevegelse.

Årslønn i strøm

Usikkerheten setter sitt preg på arbeidsplassen hans utenfor Bergen. Frekhaug Stål AS har rundt 35 ansatte og omsetter for rundt 50 millioner kroner i året.

18 av de ansatte er organisert i Fellesforbundet. De er ikke bare redde for at utgiftene til strøm skal ta knekken på bedriften. Stadig mer av lønna blir spist opp av dyre strømregninger og høy prisvekst.  

Denne vinteren har vært ekstra hard for Frekhaug Stål AS. Strømregningen for desember tilsvarte en hel årslønn – fra rundt 250.000 kroner i en normalmåned til nær 500.000 kroner.

– Vi står på egne bein, og har ikke et hovedselskap i England eller andre steder som kan hjelpe oss i en økonomisk vanskelig tid for bedriften, forklarer Bård Steen.

Han reagerer på at det ikke finnes noen kompensasjonsordning eller planlagt strømstøtte til bedrifter på størrelse med den han selv jobber i.

Klubbnestor Egil (68) fortviler: Bedriften skaper mer vannkraft, men midt i strømkrisa må de permittere

Tærer på driften

 I et mindre inntektsbringende år har bedriften et overskudd på 400.000-500.000 kroner. Det som skulle ha vært et overskudd på dette størrelsesnivået, kan fort ende med tre millioner kroner i minus.

– Strømutgiftene spiser fort opp overskuddet dersom ikke staten gir oss strømstøtte eller prisene går ned. Hvis bedriften skal fortsette å bale med skyhøye strømutgifter, lurer jeg på om vi i det hele tatt har noen framtid. Dette tærer på driften, sier Steen.    

Han forklarer at det kreves høy varme for å utføre jobben de gjør, og at strømforbruket derfor er høyt – hele året.

Steen jobber i en kraftkrevende bedrift med blant annet maskinpark, smelteovner og varmebehandlingsovner. To smelteovner, som har plass til to tonn stål til sammen, bruker 500 kWt hver for seg. Stålet skal nå en temperatur på rundt 1.600 grader.

– Det er ingen krise ennå, og vi har så langt ikke vurdert å legge ned driften, men vi må ta situasjonen på største alvor. På lang sikt vil vi garantert slite dersom prisene fortsetter å øke, forklarer han.

Saken fortsetter under bildet.

Frekhaug Stål er avhengig av høy varme for å utføre jobben sin. Strømforbruket er derfor høyt hele året.

Frekhaug Stål er avhengig av høy varme for å utføre jobben sin. Strømforbruket er derfor høyt hele året.

Privat

Hardt for medlemmene

Richard Storevik er leder i Fellesforbundets største fagavdeling. Med hovedsete i Bergen har avdeling 5 et stort distrikt og mange bransjer å ta vare på, og enda flere medlemmer å betjene.

Ved utgangen av august i fjor var det 4.177 yrkesaktive medlemmer og 5.893 totalt. Storevik sier at strømprisene går hardt utover medlemmene og bedriftene de jobber i.

Det verste eksempelet han har fra verftsindustrien er en bedrift som måtte ut med 1,2 millioner i strøm på én måned i vinter. Det er omtrent en tredobling sammenlignet med det bedriften vanligvis betaler.

For andre har utgiftene mer enn doblet seg. Fra å betale 100.000-200.000 kroner i en snittmåned til å få en regning på over 500.000 kroner.

– De voldsomme konjunkturendringene fungerer ikke. Bedriftene er avhengig av forutsigbarhet. De må gå rundt og tjene litt penger. Det er der vi henter lønnsutviklingen vår, påpeker han.

Storevik mener det haster med både strømstøtte til bedriftene og en energikommisjon som kan gi Norge overskuddsproduksjon av kraft.

For en familie i distriktene kan dagens situasjon være veldig kritisk.

– Det er mange par som jobber i samme bedrift, og får de et permitteringsvarsel samtidig, rammer det familieøkonomien hardt, sier han.

– Det som berører meg mest er hvor langt medlemmene er villige til å strekke seg. Noen lurer på om det er mulig å flytte deler av produksjonen til natta for å spare strøm. Arbeidsplassen betyr alt for folk, føyer Storevik til.

Debatt: «Kraftselskapene tar superprofitt på salg av strøm. Nå må politikerne ta grep»

NHO krever strømstøtte

Nestleder Anniken Hauglie i NHO tar til orde for en kompensasjonsordning til bedriftene. Kravet er en strømstøtte som bør være slik:

· Et omfang omtrent på nivå med strømstøtteordningen til privatkunder

· Støtten må gis i de dyreste vintermånedene

· Rettes inn mot små og mellomstore bedrifter

· Gjelde den delen av Norge som har hatt og har de høyeste prisene

· Være en engangshendelse og ikke et permanent tilbud fra myndighetene

– I vinter har utfordringen med høy strømregning for bedriftene kommet på toppen av en lang periode med tøffe smitteverntiltak, sier Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, til FriFagbevegelse.

– Bedrifter skal i utgangspunktet drives for egen regning og risiko, men dette er en ekstraordinær situasjon som slår ut for hele bredden av næringslivet. Derfor mener vi riktig å innføre en støtteordning for små og mellomstore bedrifter, sier Hauglie.

Strømprisene: Trykkeri frykter at arbeidsplasser går tapt hvis strømkrisa fortsetter

EUs statsstøtteregler

Spørsmålet er hvor mye mer som kan gis i statlige strømstøtte til bedrifter uten at det kan få trøbbel med EØS og EUs statsstøtteregler.

– Vi mener det er rom for dette innenfor det som kalles bagatellmessig støtte av EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA, sier Hauglie.

– Vi har satt noen prinsipper som vi mener bør være førende for utformingen av en ordning, men ønsker dialog med myndighetene om videre utforming, forteller hun.  

I dagens kompensasjonsordning for næringslivet kan selskaper med stort omsetningsfall få støtte til faste kostnader. Blant annet strøm.

Det forutsetter imidlertid et ganske stort omsetningsfall. NHO er blitt kontaktet av mange medlemsbedrifter i den sørlige delen av Norge i vinter.

– Framover trenger vi både økt nettkapasitet og økt fornybar produksjon i Norge, i tillegg til et krafttak for energieffektiviserende tiltak, sier Hauglie.

– Det internasjonale strømmarkedet er viktig for vår forsyningssikkerhet. Samtidig er det avgjørende å bygge ut nye, fornybare strømkilder for å sikre bærekraftig strøm for framtiden i Norge, påpeker hun.

Aktuelt: LO-topp går i strupen på strømopprør

Slik svarer regjeringen

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) avviser ikke å åpne pengesekken for å hjelpe bedriftene, men påpeker samtidig at det allerede er gitt mange milliarder kroner i støtteordninger.

Ap-statsråden har stor forståelse for at mange opplever situasjonen med uvanlig høye strømpriser de siste månedene som svært krevende.

 – Vi må hele tiden vurdere grensene mellom bedriftenes og statens ansvar. Det handler om at vi bruker fellesskapets midler på en mest mulig effektiv og rettferdig måte, sier Vestre til FriFagbevegelse.  

Spørsmålet er om staten skal kompensere for svingninger i strømprisene.

– Situasjon med ekstraordinære høye strømpriser er spesiell, o vi følger utviklingen tett. Jeg har god dialog med partene, og regjeringen avviser ikke at det kan bli aktuelt å vurdere nye grep, sier han.

04.02.2022
06:00
04.02.2022 08:43



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker