JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt

Norge skifter fra blått til rødt, men mange spørsmål er uavklart etter de første prognosene

Jan Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Det blir regjeringsskifte. Jonas Gahr Støre får sin drømmeregjering, og bar to av fire sperregrensepartiene kom over. Rødt gjør sitt store gjennombrudd. Venstre kommer seg over, mens MDG og Kristelig Folkeparti får små grupper. Slik ser det ut klokka 23.00 når nesten 90 prosent av stemmene er telt opp. Det tiedne partiet på Stortinget er Pasientfokus-lista fra Finnmark som kommer inn med ett mandat.

(Saken fortsetter under grafen.)

Valg2021: Norge

Det sperregrensepartiet som ser ut til å klare seg best er Rødt, som klokka 23 hadde fått 4,5 prosent av stemmene. Venstre ser ut til å få hjelp av bystemmer, mens Kristelig Folkeparti faller under. MDGs styrke er i byene, og opptellingen i Oslo henger etter i forhold til resten av landet, og kan gjøre at miljøvernene kommer seg over.

Ikke klart halv ti

De som sa at valgresultatet ville være klart halv ti, tok sørgelig feil. Her kan mye skje utover.

Det som er klart er at Erna Solberg må flytte ut av statsministerboligen og overlate plassen til Jonas Gahr Støre. Det ser temmelig sikkert ut at han kan få en flertallsregjering med Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, hvis Senterpartiet vil.

Pendle til Oslo

De to store vinnerne i dette valget er nei til EØS-partiene Senterpartiet, Rødt og SV. Hvis en bare legger EØS-standpunktet til grunn, har de fått en framgang på 17 representanter. Men det kan se ut som om det ikke blir noen partier som får nyte vippeposisjonen i Stortinget. Irene Ojala fra Pasientfokus kan belage seg på å pendle til Oslo i fire år, men uten å få direkte innflytelse.

Stenseng er lettet: – Det var veldig deilig å se disse tallene

SAKEN BLIR OPPDATERT

Annonse
Annonse