JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Støre lover en egen «Norgesmodell» hvis han blir statsminister

Arbeiderpartiet har lansert en rekke lovnader og saker innenfor arbeidslivsfeltet.
Ap-leder Jonas Gahr Støre vi ikke kalle det en stor arbeidslivsreform, men flere reformer innenfor arbeidslivsfeltet hvis han blir statsminister

Ap-leder Jonas Gahr Støre vi ikke kalle det en stor arbeidslivsreform, men flere reformer innenfor arbeidslivsfeltet hvis han blir statsminister

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke kalle det en reform, men ser på det som «flere enkeltsaker».

– Eller flere reformer, som han sier det.

– Arbeid, arbeid, arbeid er nøkkelen til mange av våre løfter. Mye kretser rundt det. Mange spør hvordan vi skal få skatteinntekter til å finansiere våre velferdsløsninger. Det aller viktigste er at flere kommer i arbeid. Da må vi få flere i jobb. Flere må kvalifisere seg for arbeidslivet. Det er veien å gå for mange av de målene vi setter oss. Og vi skal ha et seriøst arbeidsliv, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Sosial dumping

Noe av det første Arbeiderpartiet vil gjøre i regjering, er å lansere en «Norgesmodell».

Det startet med Skiensmodellen, som stiller blant annet stiller krav til bruk av fagarbeidere. Det er en 14-punktsplan mot sosial dumping i byggebransjen. Telemark og Vestfold fylke har gjort det samme.

Rogalandsmodellen setter blant annet krav til maksimalt ett ledd som underleverandør.

Nordlandsmodellen er blant annet et tiltak for flere lærlinger, med et systematisk arbeid for at det skal treffe behovet for arbeidskraft og kompetanse i næringslivet.

Oslomodellen stiller blant annet krav til bruk av fast ansatte, tarifflønn mellom oppdrag, og bruk av lærlinger og fagarbeidere.

Formannskapet i Stavanger har vedtatt nye og strengere regler for leverandører til Stavanger kommune. Seriøsitetsbestemmelsene gjelder alle byggeprosjekter hvor Stavanger kommune er byggherre.

Og Viken er i gang for fullt.

– Mange norske byer og fylker har laget modeller hvor man stiller sterke offentlig krav til anskaffelser. Det er en viktig reform, og er noe vi kan komme i gang med er en nasjonal reform for dette. Noe som kan ta litt lengre tid er å bli mindre avhengig av utenlandsk arbeidskraft, få flere unge inn i arbeidslivet og få bedre yrkesutdanning, sier Støre.

Stort intervju: Hele arbeiderbevegelsen må ta et politisk oppgjør med høyreekstremismen, mener AUF-lederen

Åtte år med Erna

Torsdag starter Arbeiderpartiet sitt landsmøte, denne gang fulldigitalt. Jonas Gahr Støre mener det er maktpåliggende å skaffe Norge et nytt flertall etter valget.

– Etter åtte år med Erna Solberg som statsminister hvor forskjellene øker, folk mister kjøpekraft, ledigheten er høy og vi har opplevd privatisering og sentralisering. Dette synes også i vårt forslag til nytt partiprogram, sier Jons Gahr Støre.

På landsmøtet vil rusreformen og abortspørsmålet overskygge mange av de mest tradisjonelle Ap-sakene, men kampen om mer heltid vil fortsatt stå sentralt.

– I vårt forslag til nytt program er det bare tre dissenser. Det må være et bevis på at vi har hatt en veldig bred prosess og at enigheten er stor i partiet. Vi er i hovedsak samlet om de store valgene, mener Ap-lederen.

Mye lest: – Arbeiderklassen er ikke lenger identisk med en hvit mannlig industriarbeider

Annonse
Annonse