JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Støre om krisepakkene: – Vi er helt trygge på at samfunnet og arbeidsfolkene er blitt ivaretatt

Jonas Gahr Støre mener mindretallsregjeringen ikke bare har gitt Stortinget mer makt, men også større ansvar for situasjonen rundt koronakrisen.
Jonas Gahr Støre det har vært viktig for landets arbeidsfolk at Stortinget har hatt e hånd på rattet i

Jonas Gahr Støre det har vært viktig for landets arbeidsfolk at Stortinget har hatt e hånd på rattet i

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det ikke hersker noen tvil om at krisepakkene som er forhandlet fram de siste ukene har vært svært nødvendige.

Og selv om de har vært kraftig forbedret under behandlingen i Stortinget, har også regjeringspartiene sluttet seg til pakkene.

p

– Det er bred politisk enighet om det som er vedtatt i Stortinget, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Men at statskassa er satt på fortauet og at alle kan forsyne seg avviser han på det sterkeste,

– Helt nødvendig

– Pakkene har vært helt nødvendig. Vi har vært påholdende og nøysomme i bruken av skattebetalernes penger. Vi er helt trygge på at samfunnet og arbeidsfolkene er blitt ivaretatt. Og vi har begrenset de sosiale sårene, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Det som har vært retningsgivende for oss, har vært rettferdighet. Vi har også lagt vekt på raske og rause løsninger for vanlige folk, legger han til.

– For oss har det aller viktigste vært å se menneskene som er påført store belastninger i den situasjonen vi har kommet opp i. Vi har lagt vekt på solidaritetstanken. Beskyttet sårbare mennesker mot viruset. Og sørget for at helsepersonell har kunnet gjøre jobben for å beskytte oss, sier Ap-lederen.

– Når vi har stilt opp for bedriftene er det for å ta vare på arbeidsplassene. At vi sikrer bedre permitteringsregler gjør at vi sikrer inntekter for at livet til folk skal gå opp. Når vi fremmer tiltak som kan holde hjulene i gang er det for at de små bedriftene og arbeidsfolk lokalt har jobb og aktivitet, poengterer han.

Avviser naivitet

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kalte tirsdag de andre partiene i Stortinget for grenseløst naive som ikke ville forby utbytte eller oppsigelser hos bedrifter som får krisestøtte. Ap-lederen føler seg ikke truffet av den kritikken.

– De andre partiene har sett hvilken kritisk situasjon utsatte bedrifter har kommet opp i. Mange er beordret til å stenge ned. Andre har fått et stort omsetningsfall. Vi kan ikke i en slik situasjon sette inn ordninger som trenger individuell behandling av en saksbehandler, sier Jonas Gahr Støre.

p

– Vi har vært tydelige på at bedrifter som mottar støtte fra fellesskapet, ikke skal dele ut bonuser eller øke lederlønningene. Og at det ikke skal tas utbytte med mindre det benyttes til investeringer i egen virksomhet eller ordinær lønn. Vi har ikke fått de andre partiene til å gå så langt som vi ville gjort alene, men vi har fått veldig klare formuleringer om utbytte og det ansvaret bedriftene har. Vi skal følge dette opp framover. Men det viktigste nå har vært å redde bedriftene, legger han til.

Ikke unaturlig

Ap-lederen hadde også gjerne ønsket seg enda flere markører for seriøsitet i pakkene.

Men han har også merket seg et annet interessant forhold: De som har tariffavtale og er organisert er klart bedre sikret enn andre i det norske arbeidslivet:

– Spesielt gjelder dette innenfor tjenestesektoren. Når det skal forhandles om arbeidstid og endringer i arbeidsvilkårene sikres folk bedre gjennom tariffavtaler. Norske fagforeninger er også svært fleksible og villige til å finne praktiske løsninger.

Støre har merket seg at liberalistene har hatt dårlige dager, for å si det sånn:

– Liberalismen er en ideologi for solgangsbris og medvind. Velferdsstaten er der for å ta ansvar i tider hvor vi trenger hverandre, at fellesskapet kan stille opp for å sikre både arbeid, inntekter og små forskjeller. Det handler om tillit og politisk vilje. Det er ikke liberalismens honnørord.

Høyre har gjort et hopp på meningsmålingene gjennom krisen.

– Alle partier med regjeringsansvar har fått en opptur verden over. Det er ikke unaturlig. Jeg tror vi skal legge målingene til side i disse dager. Det som betyr noe, er hva vi får til for folk, mener Jonas Gahr Støre.

Viktig jobb

Når samfunnet etter hvert gradvis skal tilbake til hverdagen, mener Ap-lederen det er avgjørende å følge opp den sosiale dimensjonen. Det vil trenge en tett oppfølging.

p

– Når vi gradvis skal tilbake til hverdagen er det viktig å følge opp den sosiale dimensjonen. Vi nordmenn stiller opp.

– De rødgrønne partiene har stått sammen, og fått med seg de andre. Opposisjonen har spilt en viktig rolle, men regjeringspartiene har også sluttet seg til. Vi har vært i løpende kontakt med ledelsen i de store organisasjonene, men også lokale samarbeidskomiteer.

– Hvordan ville dette sett ut hvis vi hadde hatt en flertallsregjering?

– Også flertallsregjeringer gjør klokt i å lytte til Stortinget. Fordelen med dagens fordeling, er at flere partier har tatt ansvar.

Annonse
Annonse