JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet

Støre om NHO og KS: – Forbauset over at de så seg krenket

Første gang Jonas Gahr Støre snakket om en storrengjøring i arbeidslivet, var i 2017. Først nå – fem år etter – kommer opprøret fra arbeidsgiversiden. Det overrasker ham.
Statsminister Jonas Gahr Støre inviterte til sommerpressekonferanse fredag.

Statsminister Jonas Gahr Støre inviterte til sommerpressekonferanse fredag.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Fire arbeidstakerorganisasjoner, inkludert KS, har gjort opprør mot Arbeiderpartiets varsel om storrengjøring i arbeidslivet.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) innrømmer at han er en smule overrasket.

– Jeg var egentlig forbauset over at den ambisjonen skulle føre til at de så seg krenket. Til nå har jeg stort sett opplevd at partene i arbeidslivet står veldig sammen om dette, sier Støre til FriFagbevegelse.

– Ting du ikke tror hører hjemme i Norge

Han berørte temaet i sin tale til pressen på sin halvårige pressekonferanse ved statsministerboligen fredag.

– Man må ikke ha en svinesti før man tar fatt på en storrengjøring, sa Støre til pressen.

Slik utdyper han dette overfor FriFagbevegelse.

– La meg bruke noen eksempler: Noe av det som har gjort inntrykk på meg anleggsbransjen, hvor jeg har vært med NHO-foreninger over hele landet og møtt Fellesforbundet. Hvor de sier at det er helt avgjørende for å beholde et seriøst arbeidsliv at vi går etter de useriøse. Det må lønne seg å være seriøs, sier Støre.

Han poengterer at selv om det ikke er en stor prosentandel som er useriøse, utgjør de en trussel mot de seriøse.

Han trekker også fram hotell- og restaurantbransjen, bare i Oslo:

– Du kan ta deg en tur på byen med avdeling 10 i Fellesforbundet, og se og høre ting som du ikke tror hører hjemme i Norge. Det er ikke et flertall av utestedene i næringen, men det er en tilstand vi ikke kan ha, fortsetter han.

Om uttalelsen fra pressekonferansen sier Støre følgende:

– Storrengjøring var opprinnelig et begrep jeg brukte i 2017, da vi oppdaterte arbeidsmiljøloven. Det var 40 år etter at den var blitt vedtatt. At det skulle trigge en slik følsomhet i 2022, overrasket meg.

Forholdet til Rødt

Alle partier har sine halvårige pressekonferanser. Det har også Rødt hatt. De brukte sin til å komme med en utstrakt hånd til Arbeiderpartiet.

Det er lite trolig at den blir tatt imot.

Støre mener de to partiene i mange saker deler syn på enkeltspørsmål, men slik Rødt argumenterer og opptrer er det grunner til at det setter klare grenser for et samarbeid.

– Et av dem er måten de argumenterer på i sikkerhetspolitikken. Hvor de ut fra et prinsipielt spørsmål mener Norge skal blokkere at Sverige og Finland kan bli medlem av Nato. Med en argumentasjon jeg mener er dypt usolidarisk. Også synes jeg det er veldig synlig at de strekker ut en hånd til Arbeiderpartiet, men bruker samtidig en veldig stor politisk energi på å hamre løs på Arbeiderpartiet. Og ikke på den høyresiden som er alternativet, mener Støre.

Statsministeren la også merke til debattene på LO-kongressen nylig.

– Det taler for seg. Årets LO-kongress både slo fast betydningen av en nasjonal kraftpolitikk, politisk styring med kraftsektoren som veldig viktig premisser. Men samtidig erkjenner at vi er tett koblet opp til Europa og er avhengig av et tett forutsigbart samarbeid med dem. Det er slik verden henger sammen. Rødt tillater seg på område etter område å se Norge som en isolert øy. Hvor det ikke har noen konsekvenser hvordan du opptrer overfor naboer. Det kommer aldri til å bli vår politikk, sier Ap-lederen.

Forholdet til SV

Et annet parti, som står Arbeiderpartiet nærmere enn Rødt, har hatt halvårig pressekonferanse. SV brukte den til å skryte av alle gjennomslagene i forhandlinger med regjeringen på Stortinget.

Støre mener SV ville fått gjennomslag for mye av det samme hvis de hadde sittet i regjering.

– Jeg beklager at SV reiste fra Hurdal. Jeg tror de ville fått et veldig godt fotavtrykk i en felles regjeringserklæring med oss. Men jeg har respekt for at de valgte annerledes, sier Støre.

Han er tydelig på at en regjering tar beslutninger hver dag, og det er det stedet du får størst gjennomslag for politikken.

Meningsmålingene

Arbeiderpartiet og Senterpartiet sliter på meningsmålingene. Støre mener vi er i en brytningstid, hvor folk hadde forventninger om at trær vokser inn i himmelen. Nå har vi både krig og høyt aktivitetsnivå i økonomien, høyere rente. Mange forhold som slår inn.

– Vi må være ærlig om politikken. Og politikken skal være rettferdig og omfordelende. Vi skal være der for de som trenger det mest. Også er det resultatet av det som skal sikre oss tillit, sier Støre.

– Mange av våre velgere har satt seg på gjerdet. Det er vår oppgave å invitere de ned derfra.

Annonse

Flere saker

Annonse