JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre: Stor skuffelse for Arbeiderpartiet

Ap-lederen erkjenner at Ap har tapt valget. Erna fortsetter.
NEDERLAG: Jonas Gahr Støre erkjente nederlaget i Folkets Hus like før midnatt.

NEDERLAG: Jonas Gahr Støre erkjente nederlaget i Folkets Hus like før midnatt.

Tri Nguyen Dinh

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk på scenen omtrent et kvarter før midnatt mandag kveld.

– Vårt mål var å gi Norge en ny regjering. Det visste vi var en tøff oppgave. Vi visste det ville bli jevnt. Vår side i politikken har styrkes seg, men slik det ser ut nå holdt det akkurat ikke å erstatte Høyre- og Frp regjeringen med en Ap-ledet regjering, sa Støre, og la til:

Dette valgresultatet er en stor skuffelse for Ap. Men vi er fortsatt størst. Vi er samlet, og har stått i kampen sammen.

LO-lederen: – Ingen god dag

Ap taper

Stemningen sank som en stein på Arbeiderpartiets valgvale på Folkets Hus da de første prognosene for valget ble sluppet klokka 21.

Siden da har tallene vært mer eller mindre klare. Erna Solberg vil fortsette som Norges statsminister. Arbeiderpartiet har gjort et katastrofevalg, og både Venstre og Krf ser ut til å komme seg over sperregrensen.

– Ikke lyktes

– Hvis prognosene stemmer, har vi ikke lyktes i å forklare vår visjon for framtiden og for hvordan folk kan kjenne seg igjen i den. Dette er ikke et godt nok resultat for Arbeiderpartiet, sa nestleder i Arbeiderpartiet Trond Giske til pressen minuttet etter at prognosene ble kjent.

Nå ligger altså partiet an til å få en oppslutning på godt under 30 prosent. I 2001 gjorde Arbeiderpartiet et katastrofevalg med 24,3 prosents oppslutning. Med unntak av 2001 må vi tilbake til 30-tallet for å finne tilsvarende svake tall for Arbeiderpartiet.

– Fortsatt størst

LO-leder Hans Christian Gabrielsen er tydelig misfornøyd med resultatet, selv om han understreker at kvelden fortsatt er ung. I det intervjuet ble gjort var i overkant av 40 prosent av stemmene talt opp.

– Hvis dette resultatet står seg, skal vi ikke være fornøyd med det. Vi har langt større ambisjoner om oppslutningen omkring Arbeiderpartiet enn det resultatet vi ser nå. Men Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet på Stortinget. Det er også viktig, sier Gabrielsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les mer om valget:

Jubelrus i SV-leiren

Plassen på Stortinget ser ut til å glippe for Leif Sande

Agenda-sjef Marte Gerhardsen: – Det er ingen høyrebølge som skyller over oss

LO Stat-lederen måtte puste dypt et par ganger da prognosene kom

– Gleder meg til å representere HK på Stortinget

NTL-lederen: – Det ser ikke bra ut

LO-lederen: – Blir dette resultatet, er ikke dette noen god dag

Transport-sjefen skuffet over valgresultatet

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse