JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre vil ikke inn i Acer om det setter norsk råderett over vannkrafta på spill

Jonas Gahr Støre understreker at det er uaktuelt å sette eierskap, råderett og styringsrett i spill for Acer-tilknytning.
Jonas Gahr Støre på talerstolen under landsstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag.

Jonas Gahr Støre på talerstolen under landsstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Spørsmålet om Norge skal slutte seg til Energimarkedspakke 3 og dermed knyttet til energisamarbeidet Acer, er ikke ferdig behandlet i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Men konklusjonen er nært forestående.

– Jeg har lyttet grundig til fagbevegelsen. Jeg har lyttet grundig til til hva de har sagt og hvordan de har argumentert. Det har vært en uro hos mange mennesker for at verdiene som eierskap, råderett og styringsrett kan settes i spill. Jeg vil understreke at det er helt uaktuelt å inngå noe samarbeid med andre land som setter dette på spill. Vi har mandat til å jobbe for løsninger som ivaretar disse verdiene det har vi arbeidet intenst med. Jeg har det har vi arbeidet intens med. Jeg har tro på at vi kan få til løsninger som sier at vi har ivaretatt disse prinsippene og kan være trygge på det, svarte Jonas Gahr Støre på direkte spørsmål fra FriFagbevegelse.no etter landsstyretalen.

LOs nei til EUs energibyrå får kritikk

Både LO, Fellesforbundet, Fagforbundet, Industri Energi, EL og IT Forbundet og FLT har klart gått ut mot at Norge skal knyttes til Acer.

– Betyr det at Arbeiderpartiets holdning er i endring?

– Vi jobber med andre partier på Stortinget for finne ut om det er muligheter for å få flertall på løsninger som ivaretar disse hensynene. Jeg har lyttet nøye til utspillene fra LOs forbund. Jeg merker meg at de sier «med utgangspunkt i det vi vet» så kan de ikke tilrå å slutte seg til. Vi arbeider nå med det vi vet. Det er på det grunnlaget vi må vurdere det: Om dette er i tråd med de grunnleggende verdiene vi er opptatt av for styringen av kraftmarkedet, og så må vi ha forsikringer om at vi i framtiden ikke kan få beslutninger som rokker med disse viktige prinsippene. Og så må vi spørre om det i tillegg er andre viktige ting på energiområdet vi kan oppnå gjennombrudd på som en del av disse forhandlingene. I partiet er det også stor usikkerhet. Jeg har merket meg ordførernes opprop. Jeg har sagt at det som de har et opprop for, norsk suverentitet, er jeg enig i. Spørsmålet er hvordan vi skal konkludere: Om det er riktig å gå ut av dette energisamarbeidet, eller om vi kan få ivaretatt de viktigste verdiene, slik at vi kan fortsette samarbeidet når Europa prøver å kopiere det Norden har gjort i 20 år.

Her er argumentene for og mot å bli med i EUs energiunion

Støre i tale til landsstyret: – Sannheten er at vi ikke har kommet nær folk de siste årene

Annonse
Annonse