JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav:

Stortinget har gjort feil vedtak om sykepenger, mener Senterpartiet

Stortinget har i et ferskt lovvedtak igjen fastslått at mottakere av sykepenger må oppholde seg i Norge. Dette er i strid med EØS-reglene.
Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet.

Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet.

Jan-Erik Østlie

Det var denne tolkningen av EØS-reglene som førte til Nav-skandalen og en tolkning som også EFTA-domstolen så sent som i forrige uke fastslo var gal.

I forrige uke vedtok Stortinget endringer i loven om folketrygd der det blant annet står at «det er et vilkår for rett til ytelser etter dette kapitlet at medlemmet oppholder seg i Norge».

Aktuelt: Trygdeskandalen: Én av tre Nav-dømte forsto ikke reglene

EØS

– Det fremstår som absurd og uvirkelig at Stortinget i et nytt lovvedtak bekrefter den grove feiltolkningen av EØS-retten som har rammet så mange hardt, sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) til VG.

Utenfor EØS

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa i debatten i Stortinget at Norge var å tolke som Norge og EØS-området, og at lovendringen da gjelder for opphold i land utenfor EØS.

Lundteigen mener imidlertid at teksten åpner for nye feiltolkninger av regelverket, og får støtte fra professor Mads T. Andenæs i privatrett ved Universitetet i Oslo. Andenæs mener stortingsvedtaket er klart i strid med EØS-retten og at folk som leser loven blir villedet.

Arbeidsministeren

Røe Isaken mener Nav-saken har vist hvor viktig et godt lovarbeid er.

– Derfor har vi et lovutvalg som siden i fjor har jobbet med en helhetlig revisjon av lovverket og som legger fram et forslag i juni. Lovutvalget skal komme med en helhetlig revisjon av lovverket og foreslå endringer. Nå venter vi på deres forslag, sier han.

Les også: Mann som ble dømt for trygdesvindel, må frifinnes, mener setteriksadvokaten

Annonse

Flere saker

Annonse