JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget kontrollerer ikke opplysninger ved utdeling av pendlerboliger

Stortinget kontrollerer ikke om opplysningene politikerne gir, er riktige når det deles ut gratis pendlerboliger til stortingsrepresentanter.
Stortingsdirektør Marianne Andreassen sier de ikke kontrollerer om opplysningene politikerne gir er riktige når det deles ut gratis pendlerboliger til stortingsrepresentanter. (Arkivfoto)

Stortingsdirektør Marianne Andreassen sier de ikke kontrollerer om opplysningene politikerne gir er riktige når det deles ut gratis pendlerboliger til stortingsrepresentanter. (Arkivfoto)

Sissel M. Rasmussen

Ordningen med gratis pendlerbolig for stortingsrepresentanter er at det skal dekke et reelt behov, men Stortinget kontrollerer ikke om opplysningene politikerne oppgir i søknaden er korrekte, skriver Aftenposten.

I vilkåret for å få gratis pendlerbolig må man være bosatt mer enn 40 kilometer unna Stortinget. For å få pendlerbolig må representanten sende en søknad der det dokumenteres et behov.

– En gang i året ber vi om bekreftelse på at situasjonen fortsatt er i samsvar med hva som ble oppgitt i søknaden. Politikerne har dessuten et ansvar for å varsle oss umiddelbart, dersom det skjer endringer i deres boligsituasjon. Det er kontrollmekanismen vi har rundt dette, sier stortingsdirektør Marianne Andreassen til avisen.

Denne skaper debatt: Alida (23) leier for 10.000 i måneden, men får ikke lån til å kjøpe egen bolig. Dette vil partiene gjøre med boligmarkedet

Vurderer å øke kontrollen

Hun sier Stortinget ikke har noen oversikt over hvilke politikere som eier en bolig under fire mil fra Stortinget, og at det heller ikke er relevant for om man kan få pendlerbolig. Det som betyr noe er om man disponerer leiligheten selv eller ikke.

Denne uken har avisen skrevet om to tilfeller der stortingspolitikere eier bolig nærmere enn 40 kilometer fra Stortinget, men likevel får gratis bolig på statens regning. Kjell Ingolf Ropstad (KrF) leide ut tomannsboligen sin i Lillestrøm, mens Tellef Inge Mørland (Ap) bor i sin bolig i Arendal, men eier i tillegg en leilighet i Oslo sentrum.

Stortingsdirektøren sier det er et spørsmål om man skal øke kontrollen etter det som har kommet fram i mediene denne uken.

AAP-general om Ropstads gratisbolig: – Hvis dette hadde vært en Nav-bruker, hadde vedkommende blitt anmeldt

Tar selvkritikk

Tirsdag ble det kjent at Mørland hadde fått gratis pendlerbolig i Oslo av Stortinget, til tross for at han eier en leilighet i byen. Ap-politikeren var folkeregistrert og bodde i Arendal.

Stortinget uttalte tirsdag kveld at Mørland ikke hadde rett til pendlerbolig, men i en pressemelding onsdag tar de selvkritikk. Der tar de sin del av ansvaret for at tildeling av pendlerbolig ble gitt, selv om det ut fra regelverk og praksis ikke skulle vært tildelt pendlerbolig så lenge han disponerte en bolig i Oslo.

– Administrasjonen ser at vi i søknadsprosessen i større grad bør etterspørre mer detaljert informasjon om behovet for pendlerbolig, og vi har merket oss Mørlands ønske om at vi burde vært tydeligere og mer detaljert. Det er et læringspunkt. Mørland har ikke unndratt å gi opplysninger som det eksplisitt er bedt om, skriver stortingsdirektør Marianne Andreassen.

Aktuelt: Ropstad hadde tjent på å være mer ydmyk, mener forfatteren av boka «Politiske skandaler»

– Jeg kan også lære av denne saken

Hun presiserer at administrasjonen ikke mener Mørland har brutt reglene.

– Ut fra informasjonen Mørland har gitt, er det per nå lite aktuelt å foreta seg noe mer i saken, ifølge Andreassen.

Hovedpersonen selv, stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland, sier han er takknemlig for at Stortingets direktør har fulgt opp saken raskt, og at inntrykket som er skapt i mediene om brudd på regelverket, blir justert.

– Jeg kan også lære av denne saken. Det er imidlertid viktig for meg at jeg ikke har gitt uriktige opplysninger, og at jeg har gitt de opplysningene jeg har blitt bedt om, sier Mørland.

Annonse

Flere saker

Annonse