JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

#Striketober

Streikene i USA: – Viser at landet beveger seg i riktig retning

Oktober har fått hashtagen #Striketober i USA. Offensive arbeidere og desperate arbeidsgivere kan være begynnelsen på en ny vår for fagbevegelsen.
OFFENSIVEN: Fagbevegelsen har styrket seg i den amerikanske befolkningen; selv om medlemstalle fremdeles er svært lavt i forhold til storhetstiden på 50- og 60-tallet. AFL-CIOs president Liz Shuler mener de mange streikene viser at USA går i riktig retning.

OFFENSIVEN: Fagbevegelsen har styrket seg i den amerikanske befolkningen; selv om medlemstalle fremdeles er svært lavt i forhold til storhetstiden på 50- og 60-tallet. AFL-CIOs president Liz Shuler mener de mange streikene viser at USA går i riktig retning.

flickr/transportworkers (CC BY 2.0)

sym@lomedia.no

Ti-tusenvis av amerikanske arbeidere har i høst brukt streikevåpenet i kampen for høyere lønn og bedre arbeidsbetingelser.

– Streikene viser at landet beveger seg i riktig retning, mener den amerikanske LO-lederen (AFL-CIO) Liz Shuler.

Men det er svært langt igjen til fagbevegelsens storhetstid hvor én til to millioner amerikanere streiket årlig.

Den gangen var nesten én av tre amerikanske arbeidstakere organisert. I dag er bare én av ti medlem av et fagforbund.

Amazon-ansatte i USA kan juble: Får etterbetalt millionbeløp

Solid støtte

Selv om det er langt igjen til nivået på 50- og 60-tallet, så er det all grunn for AFL-CIOs president til å glede seg over ferske meningsmålinger som viser at fagbevegelsen styrker seg.

Hele 68 prosent av amerikanerne har et positivt syn på fagbevegelsen. Tre av fire støtter også de pågående streikene, mens bare 20 prosent er sterk motstander av konfliktene.

Vi må helt tilbake til 1965 for å finne tilsvarende positive tall for amerikanske fagbevegelse. Men også her er befolkningen sterkt delt mellom demokrater og republikanere. Grovt sett viser tallene fra Data for Progress og Gallup, at nesten alle demokrater står bak fagbevegelsen, mens rundt halvparten av republikanerne er positive.

Thomas Seltzer: Den amerikanske draumen står sterkare i Norge enn i USA

Endret arbeidsliv

En rekke eksperter og kommentatorer mener at noe er i ferd med å skje i amerikanske arbeidsliv etter pandemien. Til tross for at millioner av arbeidsplasser står tomme, velger mange å ikke søke på de ledige jobbene som ofte er lavlønte og midlertidige.

– Arbeiderne holder ut så lenge de har sparepenger igjen. Arbeidsgiverne holder ut helt til kundene forsvinner, skriver Ben Casselman, kommentator i New York Times.

Utfordringen for arbeidstakerne er at de har lite oppsparte penger å leve av når pandemi-støtten nå forsvinner. I gjennomsnitt dreier det seg bare om rundt tusen oppsparte dollar (8500 kroner) for den fjerdedelen husholdninger som tjener minst.

Fagforeninger i USA: Liz Shuler er amerikansk LOs første kvinnelige leder

Streikene ansatte

Men også blant dem som har en jobb å gå til er misnøyen stor. En rekke streiker over hele landet viser at mange nå ser muligheten til å få gjort noe med både lave lønninger og dårlige arbeidsbetingelser. Det bare styrker streikeviljen at mange virksomheter har klar seg svært godt under pandemien, uten at de ansatte har fått sin del av overskuddene.

– Arbeiderne streiker fordi de har kommet til et punkt hvor de ikke har noe annet valg. Blant streikevaktene er det arbeidere i samfunnskritiske jobber som har holdt økonomien i gang og levert livsviktige tjenester det siste ett og et halvt året. De streiker fordi at tross alt de har ofret, så nekter fremdeles arbeidsgiverne å sørge for trygge arbeidsplasser og rettferdige lønninger, understreker Liz Shuler i et innlegg i The Washington Post.

Hun avviser at alt oppstyret rundt mangel på arbeidskraft er problemet. Det virkelig problemet er mangelen på trygge, godt betalte og bærekraftige jobber, mener AFL-CIOs president Liz Shuler.

Annonse
Annonse