JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen og Ukraina

Strømprisene har ikke svekket nordmenns støtte til Ukraina, viser ny undersøkelse

Støtten til Ukraina er stor i alle aldersgrupper, og holder seg høy til tross for de høye strømprisene. Det viser en undersøkelse Respons Analyse har utført på oppdrag fra Tankesmien Agenda.
Nordmenn vil gjerne vise solidaritet med ukrainere. Dette flagget henger i Folkets Hus i Namsos.

Nordmenn vil gjerne vise solidaritet med ukrainere. Dette flagget henger i Folkets Hus i Namsos.

Tormod Ytrehus

helge@lomedia.no

Resultatet av undersøkelsen er klart forskjellig fra en lignende undersøkelse i Tyskland, hvor meningene varierte etter hvilket parti man stemmer. Særlig ytre høyre skilte seg ut med svakere støtte til Ukraina.

Undersøkelsen som er foretatt i Norge, viser at støtten til Ukraina er stor i alle grupper av befolkningen, også på tvers av partivalg.

* Sju av 10 (68 prosent) av landets befolkning stiller seg positive til at Norge støtter Ukraina med våpen.

Verdt å merke seg er at 8 av 10 menn, men bare 6 av 10 kvinner, stiller seg positive til at Norge støtter Ukraina med våpen.

* Velgerne hos sentrumspartiene (Sp, MDG, KrF og V) er mest positive til å støtte Ukraina med våpen (78 prosent), mens velgerne på venstresiden med Ap, SV og Rødt er minst positive til dette med 65 prosent.

Her bør det bemerkes at Ap som parti har vært klare på å hjelpe Ukraina med våpen, mens SV har vært delt og Rødt har sagt nei til å støtte landet med våpen.

* Aller mest positive til å støtte Ukraina er de med høyest inntekt – med en årsinntekt på en million eller mer.

Rapport: 130.000 husholdninger har alvorlige økonomiske problemer

Om energipriser

Respons Analyse har også, på vegne av Agenda, stilt befolkningen følgende spørsmål: «Mange mener krigen i Ukraina har bidratt til høyere energipriser i Europa og Norge. På hvilken måte vil du si at høye energipriser påvirker din holdning til Norges generelle støtte til Ukraina?»

* Nesten 9 av 10 (87 prosent) er enten like positive eller mer positive til å støtte Ukraina når man setter krigen i sammenheng med høyere energipriser. 

Fagsjef i Tankesmien Agenda, Andreas C. Halse, mener det viktigste funnet ved undersøkelsen, som er foretatt som intervju av rundt 1200 personer, er den høye støtten til Ukraina i alle grupper av befolkningen.

– Og at dette gjelder til tross for at man også tar med formuleringen om energipriser. Det gir en viktig beredskap for tiden framover, sier han til FriFagbevegelse.

Han mener selve diskusjonen om krigen i Ukraina har påvirket energiprisene eller ikke, må være over nå.

Strømpris: Statnett anbefaler flere tiltak for å hindre strømrasjonering i vinter

Må få støtte

– Det er fortsatt stemmer som ønsker det motsatte, men Norge er en del av det europeiske energimarkedet. Gassen setter prisen for all energi. Når det er krigspriser på gass påvirker det også oss, sier Andreas C. Halse.

Han synes også det er positivt at den norske befolkningen er så tydelige på forståelsen av at Ukraina må få støtte for å kunne forsvare seg når de blir angrepet av en stormakt som Russland.

– Når et demokrati i vårt nærområde blir angrepet et autoritært naboland, som også er vår nabo, er det selvsagt at vi bør bidra med våpen til forsvarskampen, mener Andreas C. Halse.

NB: Undersøkelsen er tatt opp i perioden 15. til 22. september, før bråket rundt rørledningen de siste dagene.

Annonse
Annonse